Радев прогнозира задълбочаване на икономическите връзки с Македония

1988
Радев прогнозира задълбочаване на икономическите връзки с Македония
Снимка: Президентство

Отношенията между България и Република Македония имат дълбоки исторически и духовни връзки, а двустранното партньорство е от стратегически характер и това се признава от всички български политически партии. Това заяви президентът Румен Радев на среща с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът подчерта, че във всяка демократична държава има управляващи и опозиция, но когато е настъпил моментът за ратификация на Двустранния договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество в българския парламент, той беше гласуван единодушно.

Президентът Радев в Скопие: Общата цел е да видим Република Македония в НАТО и ЕС

Държавният глава Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Христи...

Обща беше позицията, че с ратификацията на двустранния договор за приятелство и добросъседство се откриват нови възможности за развитие на сътрудничеството между България и Република Македония във всички сфери – политически диалог, икономика, туризъм, култура и образование, в сферата на сигурността и други, и всички институции на двете държави трябва да участват активно в този процес.

Народните представители от групите за приятелство в българския и македонския парламент отбелязаха позитивната тенденция в развитието на двустранните отношения през последната година. Обсъдена беше възможността повече македонски военнослужещи да се обучават в българските военни училища, като президентът Радев изрази готовността на България да предостави пълен каталог за специалностите във военните ни университети.

По-рано днес президентът Румен Радев изрази увереност, че търговско-икономическите връзки между България и Македония ще продължат да се задълбочават. В рамките на посещението си в Скопие, държавният глава и македонският му колега Георге Иванов разговаряха в събота с представители на македонски и български бизнес организации. 

Бизнесмени поискаха както от българския, така и от македонския президент да съдействат пред изпълнителната власт за разработването на повече проекти в областта на енергетиката и инфраструктурата.

Радев и Иванов от своя страна бяха единодушни, че свързаността и инфраструктурните проекти между България и Македония трябва да се развиват. Българският президент заяви, че е много важно „Македония по-бързо да стане член на НАТО“.

Радев: Договорът с Македония отваря нова страница в двустранните отношения

Държавният глава Румен Радев поздрави днес президента Георгe Иванов и Република Македония по повод националния празник на страната и от...

„Много е важно Македония възможно по-бързо да стане член на НАТО. Защото чуждестранните инвестиции винаги могат да идват във всяка една среда - и с по-голяма, и с по-малка сигурност, но истинският бизнес, който иска да инвестира дълготрайно, да строи, да създава производство, промишленост, той живо се интересува от сигурността и затова първото условие е членството в НАТО. Просто е задължително, за да има инвестиции с дългосрочен характер в Република Македония. Второто важно условие, това за мен е добросъседството“.

От своя страна Георге Иванов посочи, че Македония се стреми и към развитие на дигиталните и цифрови технологии. 

„Надяваме се българският комисар, отговарящ за дигиталните технологии в Европа, да помогне на Македония да усвои европейските фондове за цялостна дигитализация на обществото, и на бизнеса“.

Свързаността на Балканите е един от приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз и на това се гледа като на тема със специален фокус, припомни още президентът Румен Радев.

В рамките на посещението на президента Румен  Радев в Скопие бяха подписани и меморандум за сътрудничество между Българската търговско-промишлена палата, Българската стопанска камара и Българо-македонската търговска палата. Подписан беше и меморандум за разбирателство между Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия и "Инвест"- Македония.

Президентът Радев в Скопие: Общата цел е да видим Република Македония в НАТО и ЕС

Държавният глава Румен Радев проведе последователно срещи с председателите на ВМРО-ДМПНЕ и Демократичен съюз за интеграция (ДСИ) Христи...

Румен Радев стана първият чуждестранен държавен глава, посетил Бигорския манастир "Свети Йоан Кръстител" в Македония.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика