Радев се среща с Путин - за какво ще си говорят?

6182
Радев се среща с Путин - за какво ще си говорят?
Снимка: БГНЕС

Днес, 22 май, в руския курортен град Сочи, руският президент Владимир Путин ще се срещне с българския си колега Румен Радев, който се намира на работно посещение в Русия. Както съобщи пресслужбата на Кремъл, по време на преговорите се планира да бъдат обсъдени сътрудничеството в различни сфери.

Отбелязва се, че са планира да бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери и да бъдат разменени мнения по актуални международни и регионални въпроси, пише БГНЕС.

Румен Радев определи като "пробив" срещата си с Медведев в Москва

Българският президент Румен Радев определи срещата си с премиера на Русия Дмитрий Медведев като "пробив", тъй като е първата на толкова...

От пресслужбата на българския президент беше съобщено, че в центъра на внимание по време на разговорите на Радев с Путин ще бъдат перспективите за развитие на отношенията между България и Русия в областта на икономиката, енергетиката, образованието и културата, а също така актуални въпроси на международната сигурност.

Вчера, 21 май, Радев се срещна в Москва с премиера Дмитрий Медведев и заяви, че България разчита на преразглеждане на въпроса за възможните преки доставки на газ от Русия в тази страна през Черно море. Той определи като много важен за София и за ЕС въпроса за сигурността на енергийните доставки.

На 1 декември 2014 г. по време на визитата си в Анкара руският президент Владимир Путин заяви, че Москва се отказва от проекта за газопровод "Южен поток" и го заменя с аналогичен тръбопровод, който по-късно стана известен като "Турски поток". Това решение беше взето, след като проектът се сблъска с противодействието на Европейската комисия, която настояваше той да отговаря на Третия либерализационен пакет т.е. да има свободен достъп до газопровода от трети страни.

В момента "Турски поток" е на фаза изграждане само до Турция, като засега предвидената втора тръба, която трябва да служи за износ за Европа, все още се бави.

Първият заместник-председател на Комитета по енергетика на Държавната дума Игор Ананских съобщи пред "Известия", че строителството на "Български поток" (бел. ред. - такова име даде Радев) зависи от конкретните действия на българската страна.

Радев иска доставка на руски газ през Черно море с името "Български поток"

На 21 май започва двудневното посещение на българския президент Румен Радев в Русия. В понеделник (21 май) той ще се срещне с Дмитрий ...

"Без съмнение, газотранспортната система на България е много развита. По принцип, тя е удобно място за вход на руския газ. И пътят за Южна Европа е по-кратък. Плюсовете са много. Не е случайно, че по-рано "Южен поток" беше планиран през България. Но, за съжаление, ЕС направи така, че проектът да бъде отложен. До голяма степен в момента много неща зависят от България и от нейните конкретни действия, а не от приказки. Русия е готова да се върне към обсъждането на "Южен поток" или така нареченият "Български поток" при по-ясна позиция на България", каза Ананских.

"Това не беше политически проект, по тази причина не трябваше да се отчита мнението на Евросъюза. Ние многократно се опитахме да кажем това на българите. Тъй като проектът е пазарен, следователно, той зависи директно отношенията между Русия и България", добави Ананских.

Отзвук

Всички политически формации в България, които са против изграждането на проекта АЕЦ "Белене", разкритикуваха визитата на Радев. Особено остра беше позицията на БЗНС - че президентът иска да засили зависимостта ни от Русия. Припомняме, че според Радев АЕЦ "Белене" твърдо трябва да се реализира.

"Отказът на България от "Южен поток" беше груба грешка. Турция веднага хвана своя шанс, а ФРГ строи „Северен поток-2". Добър урок за София". Този пост в Twitter на сенатора Алексей Пушков обобщи настроенията в Русия що се отнася до енергетиката.

Радев не се отказва да кани Путин да дойде в България

Президентът на България Румен Радев съобщи, че ще покани още веднъж Владимир Путин да посети балканската страна. Българският лидер заяв...

Икономическите отношения с България

След намаляването на стокообмена през 2013-2015 г. от 5 милиарда до 2,1 милиарда долара през последните години този показател отново започна да расте. В края на 2017 г. той достигна 3,4 милиарда долара. През януари-март 2018 г. обаче стокообменът е достигнал 882,3 милиона долара, което е с почти 8% по-малко, отколкото за същия период на миналата година. Русия е извън топ 3 на пазарите за България

По данни на Централната банка на Руската Федерация, на 1 октомври 2017 г. сумата на преки натрупани български инвестиции в Русия достига 87 милиона долара, обемът на преките руски натрупани инвестиции в България – 3,3 милиарда долара. Освен това, най-големият руски инвеститор в България "Лукойл" е вложил в икономиката на страната 2,8 милиарда долара. Според експертните оценки, размерът на инвестициите на руски граждани в българска недвижимост достига около 5 милиарда долара. По данни на Регистрационната агенция към министерството на правосъдието на България руските граждани в България официално притежават 74 хиляди недвижими обекта.

През 2017 г. България е посетена от 560 хиляди руски туристи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика