Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

8414
Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план
Снимка: БГНЕС

Случаят с т. нар. "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя.

Припомняме, че премиерът Борисов по-рано заяви, че публикациите по темата са част от координирана атака срещу властта, която е трябвало да съвпадне с шествието на 19 февруари, когато президентът изнесе остра опозиционна реч на паметника на Васил Левски.

„Нормално е в такива случаи да има повече емоции, но те не са най-добрият съветник. Този тежък случай засяга не само лично него, засяга България във вътрешен и международен план“, заяви Румен Радев, цитиран от bTV, като подчерта, че няма отношение към случая.

Отношенията с Москва

В преговорите с Русия по енергийната тема трябва да има и изразена политическа воля, защото на експертно равнище не се постига желаният резултат – така президентът Радев коментира упреците защо е говорил по телефона с руския си колега Владимир Путин по въпросите на енергетиката. „Цената на газа – това е най-важната тема в момента“, подчерта държавният глава, като припомни, че е обсъждал темата с Путин и през лятото в Петербург.

Караянчева: Къщата в Барселона е фалшива новина

"Поредната фалшива новина е къщата в Барселона". Така председателката на парламента коментира пред БНР публикациите в пресата в Испания...

„Тук трябва изразена политическа воля. Виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да стигнат до желания от България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между „Газпром“ и Европейската комисия, само България не е получила намаление на цената“, посочи президентът, като отбеляза, че, в сравнение с други, плащаме близо два пъти по-скъпо за синьото гориво.

Радев коментира, че ресорният министър Теменужка Петкова (която по-рано се обърна към президента заради разговора с Путин с мотива, че не е имал мандат да обсъжда енергийни теми - бел. ред.) и екипът ѝ „трябва да се замислят дали достатъчно добре си вършат работата“.

Радев очаква по-ефективна политика от правителството и по линия на влизането в еврозоната. Той подчерта, че приемането на единната валута остава основна цел, но трябва да бъде възстановено доверието на гражданите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com