Рашков: Не ме бъркайте с Цветанов, още днес ще получите доказателства за неправомерно използвани СРС

9232
Рашков: Не ме бъркайте с Цветанов, още днес ще получите доказателства за неправомерно използвани СРС
Снимка: БГНЕС

Български граждани са били подслушвани по искане на спецпрокуратурата и по разрешение на спецсъда. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание относно изнесени твърдения за незаконно подслушване на политици и на граждани.

„Вие искате от мен като министър на вътрешните работи да ви изброявам кои лица са подслушвани и кои не ли? Сбъркали сте името. Аз не се казвам Цветан Цветанов, защото законът не ми позволява да ви давам такава информация. Извикайте си дясната ръка да дойде да чете СРС-та и да чете звукозаписи на лекарите от Горнооряховската болница“, призова Рашков.

Бойко Рашков пак пред парламента, Стойчо Кацаров също ще трябва да говори - за коронавируса

Служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков отново ще бъде изслушан от депутатите в парламента - днес, 28 юли, предаде БГНЕС....

Двама министри (на вътрешните работи – б.р.) са наблюдавали безучастно и са изпълнявали функциите на обслужващ персонал за специализираната прокуратура, изтъкна служебният министър. Всички искания на прокурорите от спецпрокуратурата са изготвени против и в нарушения на Закона за СРС-тата, каза Рашков.

Той ще даде достатъчно информация, с която да подкрепи аргументите си за незаконни подслушвания на политици и граждани. В началото на дейността на служебния кабинет се казвало да се изнесе информацията и ще ги получите тези доказателства, увери Рашков.

Ако вие наричате противозаконното ограничаване на правата на българските граждани пушилка, не знам как обществото ще оцени това. Това ли е вашата политически позиция, сега ще чуете, имайте търпение, обърна се Рашков към депутатите на ГЕРБ.

Вярно е, че прокуратурата започна да се самопроверява, посочи той и добави, че само преди два дни станало ясно, че има неправомерно подслушване на български граждани една част, от които се занимават с политика. Може ли, след като сме установили неправомерно прилагане на СРС-та да уведомим засегнатите граждани, запита министърът. По думите му прокуратурата казала да не се уведомяват засегнатите хора.

При такова противодействие на прокуратурата – за вас не е нищо и не се е доказало нищо, каза Рашков. Кой е дал разрешението за използването на СРС-та. Запълва се просто парламентарно време за говоренето с миграционния натиск, транспортната престъпност и кадровите назначения, смята вътрешният министър.

Прокуратурата: Няма незаконни подслушвания на депутати и политици

Софийска градска прокуратура (СГП) приключи разследването по образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 339а, а...

Интересно защо само депутатите на ГЕРБ не знаят за СРС-тата, а стоящите до тях известни политици донесли наготово материали в МВР. Готови материали донесли, доволен е Бойко Рашков.

Има данни, че по отношение на някои граждани наблюдението е продължило доста дълго време. Ако трябва да се върнем през миналата година за използване и прилагане на СРС-та главно срещу протестиращи граждани и особено след нахлуването на прокуратурата в президентството, отчете Рашков. Мотивите, с които са искани разрешенията са – лицата целят да бъде подронена и съборена властта в републиката.

През 1996-1997 г. парламентът отново бил обсъден от протестиращи, като тогава никой прокурор не си е помислял да бъде извършено престъпление против републиката, напомни министърът.

Прокуратурата не образува производства за престъпления против събарянето на републиката, посочи Рашков.

Бюрото за контрол за СРС-тата ежегодно изготвя обобщен доклад до НС, в който се посочват обобщени данни. Бюрото, което по закон може да вникне по всички детайли на СРС-тата не е длъжно да ви дава поименно отчет кой е подслушван и кой не е подслушван, добави Рашков.

Анелия Дулева от „Атака” разкри, че е подслушвана по време на антиправителствените протести

Лидерът на ПП АТАКА Волен Сидеров и журналистът от АЛФА ТВ Анелия Дулева свикаха пресконференция по повод замесването на името на Дулев...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Осъдиха бившия депутат от ДПС Димитър Аврамов за подкуп

Бивш човек на Радев: Боричкат се две козлета, но всички на моста ще паднат във водата

Ще има отстъпления от списъка с министри: Политолог за ротацията

"Недопустимо, противоконституционно e": За грешките на преговарящите при президента говори доц. Наталия Киселова

Правителство или предсрочни избори: Габриел отива при Радев с окончателно решение

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...