Рашков призна: Има завишен миграционен натиск

5774
Рашков призна: Има завишен миграционен натиск
Снимка: БГНЕС

Има завишен миграционен натиск. Това заяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание за мигрантския натиск.

Мигрантският процес е породен от конфликтите в Близкия изток и Централна Азия. Миграцията от Афганистан към Иран и Турция продължава да нараства. Очаква се повишение на натиска по една политическа причина – оттегляне на контингентите на НАТО от региона.

По думите му въпросът е изключително важен, съществен не само за България, но и за света. Ние също обръщаме много сериозно внимание на проблема, уверявам ви и полагаме всички усилия, защото се натъкваме на факта, че има завишен миграционен натиск, категоричен бе Рашков

Депутат от ГЕРБ пита за мигрантския натиск, с витиевати отговори за оградата с Турция

Всички, които пресичат границата ни, са нелегални според мен. Засиленият натиск (откъм Турция) е от 1 месец. Това заяви депутатът от ГЕ...

Към момента МВР продължава да поддържа готовност за реакция, ако миграционният натиск нарасне изключително. Известни са фактите, че такъв натиск има дори в Литва, даде пример Рашков и посочи, че там натискът е в 30 пъти повече, отколкото в предходен период.

Натиск има и срещу Гърция. Рашков е имал повод и е провел няколко срещи с посланика на Гърция по причината, че имаме общ проблем – мигрантите от Турция не само навлизат в Гърция, но и у нас.

В Турция е отчетено рязко покачване броя на лицата, пристигнали от Иран. Одрин е основен пункт за съсредоточаване на мигранти и изходна точка за излизането им през турско-гръцката граница. Концентрацията на мигранти на Турция и Северна Гърция е предпоставка за увеличаване на мигрантския трафик към България.

Увеличаването на миграционния натиск на България се дължи и на климатичните условия, както и на въведените облекчения на мерките срещу коронавируса. Съществен фактор е и облекчаването на мерките срещу коронавируса в Турция и предотвратяване на разпространението на инфекцията там, което води до свободно движение на мигрантите в Турция, обясни Рашков.

Четири пъти повече мигранти заловени у нас през първите 6 месеца на годината

Четири пъти повече нелегални мигранти в сравнение с миналата година са задържани през първите 6 месеца на 2021-ва, съобщават от Граничн...

Отпадането на част от мерките е предпоставка за увеличения мигрантски пътнико поток през последните месеци. През юни месец има нарастване на два пъти преминали лица на основните гранични пунктове, което основно се дължи на транзитно преминаване на хора с цел туризъм.

Рашков подчерта, че българските гранични пунктове са изключително натоварени. Дори ръководството на МВР посетило граничният пункт на Калотина и се убедили за какво напрежение става въпрос. Отпадна всякакво съмнение, че служителите забавят пропускането на чужди и български граждани на наша територия, каза Рашков.

Нашият контрол не е занижен, просто са увеличени оборотите, с които се работи, увери министърът.

МВР се старае да наблюдава процесите. Маршрутът на Югоизточна Европа продължава да бъде натоварен и да се използва за нелегално преминаване на страните в региона с цел достигане на държавните в Западна Европа, посочи Рашков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика