Разделена ли е БСП: Депутати гласували различно за кандидатурата на Цацаров за КПКОНПИ

5503
Разделена ли е БСП: Депутати гласували различно за кандидатурата на Цацаров за КПКОНПИ
Снимка: БГНЕС

„БСП за България“ има взето политическо решение за неподкрепа на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ. Това се посочва в позиция на ръководството на парламентарната група.

Против това решение гласуваха само трима депутати. Беше взето решение - който има друго мнение, да се възползва от член 58, ал. 4 на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание и да изрази различната си позиция от трибуната на парламента. Чл. 58 ал. 4 дава възможност "на народен представител, който има мнение, различно от това на ПГ, да го изрази в рамките на 3 минути", посочват от партията.

Антон Кутев смята, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцепление

Факт е, че има разцепление. Засега са само симптоми, истинското разцепление ще си проличи след няколко месеца. Това заяви червеният деп...

В пленарна зала обаче, Цацаров беше подкрепен от доста повече от трима депутати и по-точно от 27. Ето кои червени депутати гласуваха срещу волята на централното ръководство на социалистите:

Бившият икономически министър от кабинета "Орешарски" Драгомир Стойнев, считан за "човека на Пеевски" при социалистите, председателя на икономическата комисия Петър Кънев, журналиста Тома Томов и параолимпиеца Михаил Христов, Богдан Боцев, Васил Антонов, Георги Стоилов, Георги Йорданов, Георги Вергиев, Георги Търновалийски, Димитър Георгиев, Добрин Данев, Иван Иванов, Иван Ибришимов, Любомир Бонев, Манол Генов, Мартин Обрешков, Николай Тишев, Николай Пенев, Николай Бошкилов, Радослав Стойчев, Светла Бъчварова, Смиляна Нитова-Кръстева, Теодора Халачева, Тодор Байчев, Цветан Топчиев, Чавдар Велинов.

От БСП посочиха още, че "никой от гласувалите за кандидатурата на  Сотир Цацаров за шеф на Антикорупционната комисия не е направил публично това. Парламентарната група на „БСП за България“ има политическо решение за неподкрепа. Всеки, който не се е съобразил с това, носи своята лична отговорност“.

Антон Кутев заяви пред bTV, че гласуването за Цацаров показало как БСП върви към разцеплениe. Кутев подчерта, че Корнелия Нинова не пожелала да задържи единството в парламентарната група на БСП, може би защото и не може. "Сигналът към Корнелия Нинова е, че тя си изпусна групата и това ще ѝ коства много неща", категоричен беше народният представител. ой вярва, че всичко тръгва от начина на работа на ръководството и че трябва да се търси друг вариант извън Корнелия Нинова като председател. "Трябва ни нова енергия – млад човек, който да бъде подкрепен от всички в партията", вярва Кутев.

В БСП се глобяват за неизвинени отсъствия от парламента

Много сериозни глоби за отсъствия от пленарна зала в парламента въвежда БСП, твърди вестник "24 часа". Според информацията, ако червен...

По-различна позиция изрази зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. Партията ни не е разделена заради гласуването за кандидатурата на Сотир Цацаров за КПКОНПИ", категоричен е той.

По думите му 27 гласа не означават бламиране на лидера. „Знам тези колеги как се държат по принцип в други заседания и с други решения“, обясни още Проданов. Той обърна внимание, че темата още не е коментирана на група и че най-вероятно това ще бъде обсъдено в събота на Пленум на партията.

„Предният ден имахме заседание на парламентарната група, в което взехме решение, че не подкрепяме кандидатурата на г-н Цацаров. Тъй като имаше и обратни мнения и становища, дадохме възможност на хората, които мислят по друг начин да се възползват от Правилника за организацията на дейността на Народното събрание, да излязат от трибуната на парламента, да заявят обратната позиция и да направят така, както преценят, че е правилно“, каза още Проданов. Той посочи, че позицията е била за неподкрепа на кандидатурата на Сотир Цацаров.

На въпрос как се носи отговорност за подкрепата на Цацаров, Проданов отговори, че лична отговорност се носи по много начини, но преди всичко тя е пред избирателите и партията.

Депутатите решиха: Сотир Цацаров оглавява антикорупционната комисия

Със 165 гласа "за", 30- "против" и 3-ма "въздържали се" депутатите решиха Сотир Цацаров да оглави КПКОНПИ. Цацаров бе предложен за пост...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика