Разкритие на BIRD: Обществени поръчки за 25 млн. лв. прокарани “на тъмно” в Министерството на външните работи

12664
Разкритие на BIRD: Обществени поръчки за 25 млн. лв. прокарани “на тъмно” в Министерството на външните работи
Снимка: МВнР

Вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи през периода 2017 – 2021 г. Екатерина Захариева е заобиколила провеждането на открити процедури по възлагане на обществени поръчки над 25 пъти за 4 години. Общата стойност на дейностите, за които откритите процедури са били заобиколени, надвишава 25 милиона лв. без ДДС.

Това  твърдят в свое разследване журналистите от BIRD.

Рокади по високите етажи в МВнР само 12 седмици преди изборите

Във Външно министерство е стартирана процедура по избор на кандидати за 15 ръководни позиции само 12 седмици преди редовните парламента...

Използвани са текстове от закона, приложими за обществените поръчки в областите „сигурност“ и „отбрана“ при доставката и поддръжката на военно оборудване напр., както и текстовете за наличие на „изключителни обстоятелства“, само и само да се обоснове ограничаването на кръга от евентуални изпълнители, и дори да се премине направо към директно възлагане на един предварително избран конкретен изпълнител.

Информацията е получена от журналистите след запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация, разкриват от сайта.

Министерството на външните работи е един от “скромните” възложители на обществени поръчки в държавната администрация. Бюджетът за „усвояване“ е несравним с този на АПИ например. След като г-жа Захариева поема кормилото на дипломацията ни в средата на 2017 г., изведнъж ударно започва използването на изключенията в Закона за обществените поръчки. Това съвпада с назначението на доведената от нея в министерството за директор на дирекция „Управление на собствеността“ Мая Андонова – Генова, посочват още от BIRD.

Проблемът идва оттам, че раздаването на пари на големите играчи в IT сектора не допуска реална конкуренция и създава впечатленията за картел, става ясно от публикацията.

Изборът на изпълнител става почти на "тъмно", а за няколко от договорите стойността им допълнително е засекретена с ниво на класификация „поверително“.

Правосъдният министър с предложение как да се спрат злоупотребите с обществени поръчки

С промени в Закона за обществените поръчки може да се избегне превратното използване на "инхаус" процедурите. Това каза на пресконферен...

По този начин са били възлагани от „наблюдение на информационно-комуникационната структура на Министерството на външните работи“, през „доставка на периферни устройства“, та чак до „отпечатване на визови стикери“, все дейности, които не са нито пряко, нито косвено свързани с отбраната или сигурността на страната.

Кои са най-интересните бенефициенти?

На първо място, борещото се отчаяно за място на IT пазара, но иначе дежурен победител при избора на преброител по време на избори държавно „Информационно обслужване“ АД. Въпреки, че Министерството на външните работи има своя дирекция „Информационно и комуникационно обслужване“, то методично по времето на Екатерина Захариева е наливало пари в държавното дружество, дублирайки функциите ѝ.

Така за 4-те си години на власт тандемът между Захариева и Андонова-Генова им е осигурил почти 2,5 милиона лв. финансиране (сумата по един от договорите е с класификация „поверително“), като се прибавят и множеството по-дребни на стойност договори с дружеството, споменати в информацията по ЗДОИ. Публичен е обаче само един договор от 2017 г. за 988 800 лв. Остава загадка какво реално са свършили хората от „Информационно обслужване“, което да е по-различно от това, което правят IT-специалистите на заплата в министерството, и какво налага това.

Другият получател на сериозния пай е „Ай Би Ес – България“ ЕООД, което освен половин милион лева, получени директно и без процедура, за следгаранционна поддръжка на една информационна система, чиито права и кодове министерството всъщност притежава, е получило още половин милион лева без процедура за обществена поръчка за предоставяне на софтуерни лицензи на IBM, от които министерството на практика не е имало реална нужда, предвид софтуерните версии, с които е работело.

За 23 години: Българските правителства са похарчили 82 млрд. лв.

a 23 гoдини paбoтa нa дъpжaвнaтa aдминиcтpaция (oт 1998 дo 2020 г.) e пpaxocaн пyбличeн pecypc нa cтoйнocт 82 млpд. лв. Toвa пoĸaзвa из...

Най-големият печеливш обаче е „Сиенсис“ АД с получени почти 5 милиона лв. по този начин, както и „Телелинк бизнес сървисис“ ЕАД с 3,8 млн. лв. Първата фирма е на Николай Медаров, съпруг на председателката на ЦИК от квотата на ГЕРБ през периода 2011 – 2013 г. Красимира Медарова, а зад втората прозира сянката на Спас Русев.

Доста по-малък дял получават от „Лирекс БГ“ ООД за 2,9 млн. лв., и „Контракс“ за 600 000 лв. Техните следи отвеждат до БСП, МВР, срива на Търговския регистър през 2018 г., и т.н., посочват още от BIRD.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика