Регионалната комисия реши договорите по обществени поръчки да се оскъпяват с инфлацията

1123
Регионалната комисия реши договорите по обществени поръчки да се оскъпяват с инфлацията
Снимка: БГНЕС

Регионалната комисия реши договорите по обществени поръчки да се оскъпяват с инфлацията. Индексацията е заложена в Закона за обществените поръчки, който депутатите от комисията приеха на първо четене с 11 гласа "за", против" - 0 и "въздържали се" - 4 . Окончателното решение по законопроекта ще бъде взето от пленарна зала.

Законодателната инициатива е на управляващата коалиция. Проектозаконът цели да създаде правна възможност за преодоляване на инфлационния риск. Това ще стане чрез прилагане на обективна и справедлива индексация на стойността на изпълнени и предстоящи дейности, разписана в нарочна методика. Методиката ще въведе единни и обективни критерии, по които да се извърши индексирането на цените по договорите.

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов даде положително становище по законопроекта. Той обоснова нуждата от това да има такъв акт на индексация. Караджов алармира за риск от нереализирането на проекти по оперативни програми, като парите по тях подлежат на връщане.

Стана ясно, че по програма "Околна среда" има застрашени проекти от нереализиране в размер на 1.1 млрд. лв., от които за ВиК са 800 млн лв.. По програмата за развитие на регионите са 1.3 млрд. лв", каза още министърът. 

"Основният проблем, който среща българската държава при реализацията на публични проекти преди всичко в общините, но и централната държавна администрация, е невъзможността както да бъдат сключени договори по оферти, които са от 2018,2019 и 2020 г. до началото на 2021 г., така и договори, които са сключени по такива оферти, но през изтеклата година са станали жертва на тези инфлационни процеси, по които Министерство на регионалното развитие и Министерство на финансите направиха много обстоен анализ. Имаме много сериозна научна база,включително с помощта на НСИ за различните подотрасли в областта на строителството", каза още Караджов. 

Националното сдружение на общините в България също счита, че е важно да има законово основание за подобна индексация. "Много бързо написахме подкрепително становище за вашия законопроект, защото в момента строителите ги няма на нашите обекти", заяви  Силвия Георгиева от сдружението.

Депутатът от БСП Манол Генов заяви, че трябва да се подкрепят тези изменения, защото те са в интерес на българските общини и български фирми. Той попита дали самите общини или съответните ВиК дружества ще се спасяват със собствен ресурс, който нямат, тъй като им се раздават помощи. „Ясна е тази методика. Въпросът ми е, че не е много ясно какво ще се случи.

От МРРБ отговориха, че част от ВиК дружествата имат собствено участие. Във ВиК участието е осигурено със заемни средства и визията е тези средства да бъдат увеличени със съответния процент като сума.

Според Николай Нанков от ГЕРБ общините не разполагат със средствата за индексация. Според него индексацията обаче задължителна.

Нанков отчете, че от ГЕРБ имат съществени резерви. „Важно е да се разбере, че тази индексация е закъсняла. Повече от 5 месеца размотаване. Тези процеси не са от вчера и от днес. Това е първата ми основна критика“, каза Нанков. Като втора основна критика Нанков посочи създаването на колизия в самия Закон за обществените поръчки. Той обърна внимание, че чрез тази индексация се дава възможност за цената по договора, която според действащия Закон за обществените поръчки, е съществена. Нанков счита, че законопроектът е поредния опит горещия картоф да се прехвърли към Народното събрание. Той прогнозира и огромно въздействие върху държавния бюджет от този законопроект. Стана ясно, че от ГЕРБ ще имат предложения по законопроекта между първо и второ четене.

Подобно мнение за бюджета изразиха и от "Демократична България". Зарко Маринов от „Демократична България“ обяви, че ще подкрепят законопроекта и то не само, че е създаден за конкретен казус като инфлацията от последната една година. „Такъв текст трябва да съществува в българското законодателство и занапред“, каза още депутатът.

От ДПС също смятат да подкрепят този проектозакон и го определиха като закъснял. „Трябва да се отпуши този процес. Говорим за европроекти. Наистина важни са, трябва да се усвояват“, заяви още Ешереф Ешереф.

В рамките на дебата стана ясно, че "Възраждане" ще се въздържат от подкрепа по законопроекта.

С колко скочи годишната инфлация за април? Четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика