Републиканци за България искат промени в Изборния кодекс

1624
Републиканци за България искат промени в Изборния кодекс
Снимка: Actualno.com/Атанаска Маркова

С президентски указ, на 14 януари, бе насрочена датата на парламентарните избори за 4 април. Този факт повдигна на преден план много въпроси за провеждането на избори в условията на пандемия, заявяват от Републиканци за България.

Пандемията бе обявена от СЗО още на 11 март 2020г. От тогава досега измина почти една година, през която управляващите от ГЕРБ-ДПС приеха промени в Изборния кодекс на 17 септември 2020г., с които запазиха нищо повече, се казва в позиция на Републиканци за България.

Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина в домашни условия заради COVID-19 ще могат да гласуват с мобилна избирателна урна, решиха депутатите от Комис...

Сякаш през септември не се знаеше, че пандемията няма да свърши за няколко месеца. С въведените промени ГЕРБ отнеха на ЦИК правомощието да контролира изпълнението на машинното гласуване, орязаха и правомощията им, като прехвърлиха целия контрол върху машинното гласуване към правителствени структури, казват от партията. Това са Държавна агенция "Електронно управление" съвместно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология – все назначения на ГЕРБ. С този ход свалиха отговорността от правителството, за очаквания хаос с машинното гласуване, хаос, който ще бъде предизвикан поради смесената система на гласуване в по-голямата част от секциите. Сега, два месеца преди изборите, ГЕРБ и Обединени патриоти внесоха Законопроект за изменение на Закона за извънредното положение, с който ще се правят промените в изборните правила, които трябва да уредят провеждането на избори в пандемична обстановка, не в Изборния кодекс, а в друг закон.Това вече е позната практика, в 44-то Народно събрание, да се правят изменения на правни норми, които регулират значими обществени отношения, през изменения на допълнителните разпоредби на закон, който трябва да регулира съвсем друга материя.

От Републиканци за България са на мнение, че промени в изборните правила чрез закона за извънредното положение са абсурдни и противоречат на основни правни принципи. В чл. 1 от този закон е записано, че: „Този закон урежда мерките и действията по време на извънредното положение на територията на Република България и за преодоляване на последиците след отмяната на извънредното положение“. Всеобщоизвестно е, че извънредното положение отпадна на 13 май 2020г. Към днешна дата не се намираме в подобни условия и промени извън Изборния кодекс биха създали правна несигурност, смятат от партията. Най-вероятно от ГЕРБ ще се аргументират с т. 63 от Обяснителния протокол към Кодекса на добрите изборни практики на Венецианската комисия от 2002 г. "Стабилността на закона е ключова за надеждността на изборния процес, която от своя страна е важна за консолидирането на демокрацията. Правила, които често се променят и особено правила, които са усложнени, могат да объркат гласоподавателите. Гласоподавателите може да решат (с право или не), че изборният процес е просто инструмент в ръцете на властимащите и че техните собствени гласове нямат голямо значение за решаване на изхода от изборите", което бе цитирано и от президента в мотивите към ветото срещу последните изменения в Изборния кодекс. От „Републиканци за България“ настояват за сериозни промени в Изборния кодекс, които да гарантират на всеки един български гражданин възможността да упражни констутиционно признатото му право да гласува на предстоящите избори.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика