Ревизоро се оправдава с недостатъчен персонал в МОСВ

2443
Ревизоро се оправдава с недостатъчен персонал в МОСВ
Снимка: БГНЕС

Наличният щатен персонал в Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ се оценява като недостатъчен. Само за първите три месеца текучеството в централната администрация на ведомството е шест на сто. Това отбеляза министърът на околната среда и водите Емил Димитров в отговор на депутатски въпрос в рамките на парламентарния контрол.

Въпреки същественото преструктуриране, наличният щатен персонал на МОСВ се оценява като недостатъчен, а една от основните причини е свързана с бюджетните ограничения и наложените изисквания за съкращаване на държавната администрация, обясни министърът.

Какво повече да направя за перничани, освен да отида да ги изкъпя?

Столична община, Министерството на енергетиката и Министерството на околната среда и водите да си свършили работата. Проблемът е в това...

В изпълнение на водената от МС политика на намаляване на числеността на държавната администрация, през годините числеността е намалена с 10 процента, коментира Димитров, пояснявайки, че това е основната причина за проблема.

Непрекъснато ни се вменяват нови функции, а щатът се намалява, констатира той. Министърът посочи, че само през първото тримесечие на настоящата година текучеството на персонал в централното управление на администрацията на МОСВ се е увеличило, като са напуснали шест процента от общата численост.

Сериозен проблем според министъра е намирането на добре обучени кадри със съответния характерен специфичен профил. Увеличените задължения и специфична квалификация не съответстват на неконкурентното заплащане в структурата на министерството, поради което често то е в обективна невъзможност за попълване на числения състав, каза още министър Димитров.

По думите му, заплатите в администрацията на МОСВ са по-ниски в сравнение с администрацията на другите министерства. Той посочи, че има служители, на които не се покрива извънредният труд, а са длъжни всяка събота и неделя, денем и нощем, да ходят на проверки. Ведомството не може да изплаща допълнителното материално стимулиране на хората, които работят по европейски проекти.

Георг Спартански с писмо до Емил Димитров, настоява за решаване на проблема с "Кайлъка"

Кметът на Община Плевен Георг Спартански изпрати писмо до Министъра на околната среда и водите Емил Димитров, с което го кани в удобно ...

Към момента решението, което търсим на проблемите, е чрез преразпределяне на дейности между наличните служители в министерството и териториалните звена, и възлагане на допълнителни задачи и отговорности на наличния квалифициран персонал. В средносрочна и дългосрочна перспектива липсата на нови попълнения и условия за приемственост и предаване на опит може да се превърне в сериозно предизвикателство пред кадровото осигуряване на министерството, допълни той.

На колегите им е много по-лесно да станат учители и да получават много по-голяма заплата, отколкото да ходят на проверки, да спазват нормативната уредба, която се променя непрекъснато, и да се занимават с редица неспецифични или нововъзложени им задачи, заключи Димитров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика