Роднини на осъден депутат от ДПС спечелиха обществена поръчка за 9 млн. лева

25815
Роднини на осъден депутат от ДПС спечелиха обществена поръчка за 9 млн. лева

Поредната съмнителна обществена поръчка е сключила държавната Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ). На 15 август тя е сключила договор за над 9 млн. лв. по търг за доставка на релси с дружеството "Юнайтед пропърти груп". Фирмата не е известна, но пък е свързана с известно лице - фаворит на НКЖИ, разкрива Капитал.

Компанията победител е собственост на 21-годишния Христо Янков, а отскоро неин управител е баща му - Йордан Илиев. Първият е племенник, а вторият е брат на бившия депутат от ДПС и председател на ромската партия ДРОМ Илия Илиев.

Присъди за бивш депутат от ДПС и екс заместник-министър за източване на железниците

Софийски градски съд постанови три осъдителни присъди по делото за измамна схема с фалшиви документи, с която е източвана Националната ...

Преди няколко години фирми, свързани с Илия Илиев, печелеха поръчки на НКЖИ за ремонти на жп участъци, пострадали от бедствия, които после държавата сама извършваше.

Впоследствие прокуратурата поиска имунитета на Илиев заради разследване за длъжностно присвояване в особено големи размери именно заради железопътни търгове. Илиев получи двегодишна условна присъда с петгодишен изпитателен срок за източване на над 3 млн. лв. от поръчки на НКЖИ през март тази година.

Сега Илиев се завръща в бизнеса с поръчки на железниците, но през роднини.

Въпросният търг за доставка на релси е обявен през февруари тази година и е с две позиции, съответно за 9.12 млн. лв. и 2.8 млн. лв. с ДДС, като се явяват общо три кандидата..

"Ейч ай ти България" и "Инфра комерс" са другите две дружества, подали оферти. Първата фирма е подразделение на германската HTI Group и има опит в доставките на тръби за различни ВиК дружества в страната, а второто е дъщерно дружество на строителната компания "Трейс". Всички кандидати са подали оферти и за двете позиции, като цената е била единствен критерий за оценка на офертите.

Бившият депутат от ДПС и председател на ДРОМ Илия Илиев официално е с обвинение

Софийска градска прокуратура внесе в Софийски градски съд обвинителен акт срещу Илия Илиев, бивш народен представител от ДПС, Антон Гин...

В търга е имало изискване за опит с доставка на релси - поне 1150 тона за последните три години. Не е ясно кога "Юнайтед пропърти груп" е придобила този опит, тъй като според справка в регистъра на Агенцията по обществени поръчки (АОП) е печелила само ВиК търгове, както и една поръчка на Национален парк "Рила". Но нито една за релси.

За по-скъпата позиция "Юнайтед пропърти груп" е предложила най-ниската цена и я печели. В другата обаче е с най-високата предложена цена и е класирана на последно място.

Втората позиция впоследствие е прекратена, тъй като другите два кандидата са отказали да сключат договор с НКЖИ.

За фирмата

През септември 2018 г. собственик на "Юнайтед пропърти груп" става 21-годишният Христо Янков, който е син на Йордан Илиев и племенник на Илия Илиев. До май месец управител е бил Иван Сталев, но точно преди лятото Йордан Илиев поема официално управлението и така връзките на председателя на ДРОМ в дружеството се бетонират. Според данните в Търговския регистър Янков купува 100% от компанията със 7.5 млн. лв. приходи и печалба от 2.4 млн. лв. от предишния й собственик Здравка Маринова на 29 август 2018 г. за 10 хил. лв. Фирмата е създадена през 2015 г.

Зам.-министър на транспорта дал поръчка на скандален депутат, ощетил НКЖИ с 927 000 лв.

Заместник-министърът на транспорта Антон Гинев е привлечен като обвиняем от Софийска градска прокуратура заради обществена поръчка, чре...

От момента, в който Янков става официално собственик на "Юнайтед пропърти груп", дружеството печели други пет обществени поръчки на стойност около 14 млн. лв.

С още по-задна дата

Братът на Илиев и баща на Янков - Йордан Янков, беше собственик на "Енерджи груп 2003", която получи през годините 24.5 млн. лв. от търгове на НКЖИ.

През 2016г. НКЖИ щеше да плати още 43 млн. лв. за доставка на релси през следващите 4 години на Ай Ки Ес. Компанията, която е собственост на тогава 21-годишния Янко Янков, брат на Христо и също племеник на Илия Илиев, победи в търга "Фьосталпине ФАЕ София" - joint venture между един от най-големите доставчици на релси, австрийската Voestalpine VAE, която е с 51% дял в дружеството, и Национална компания "Железопътна инфраструктура". НКЖИ сама се отстрани от поръчката заради недостатъчно добра оферта. В крайна сметка търгът беше прекратен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика