Румен Христов: За да бъдем реформатори, е важна консолидацията на десните

2106
Румен Христов: За да бъдем реформатори, е важна консолидацията на десните
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

България има нужда от дясно управление и от реформи. Ако СДС влезе в следващия парламент, ще бъде политическата сила, която ще настоява за тези реформи. Това заяви председателят на СДС Румен Христов, откривайки кръгла маса, посветена на българските партии в център дясно и успешните стратегии за развитието на България, организирана от СДС и фондация „Конрад Аденауер“. Той подчерта, че именно от десните формации са правени реформите в България.

„Опитваме се да направим най-добрите стъпки в посока мобилизиране и събиране на проевропейския, пронатовския -десния електорат, за да можем на предстоящите избори, които са съвсем скоро – на 28 март да се поздравим с успех“, отбеляза председателят на СДС.

Коментирайки фрагментацията в дясното политическо пространство проф. Антоанета Христова отбеляза, че всяка от формациите би могла да допринесе за единния добър резултат на десницата. „Всяко разединение е грешно. Обединението е правилният ход. Доказано е в историята“, подчерта тя.

Проф. Христова обърна внимание, че освен твърдия електорат на партиите, има огромна част избиратели, които не харесват никого, чувстват се нестабилни, несигурни, търсят посоката и компонентата на перспективата. Тези хора ще решат резултатите от изборите март – април, смята тя и подчерта, че „затова посланието към тази огромна група трябва да бъде много помислено“.

„В момента врагът на десните е в десните, както врагът на левите е при левите. В момента всеки вътрешно се самоизяжда", коментира ситуацията доц. Татяна Буруджиева и я определи като "кукувичи ефект" – гнездото е онова, от което се краде. Все още сме в тази фаза, заключи тя.

По думите й Христо Иванов, ДСБ, Отровното трио, Слави Трифонов и пр. - всичко това е битка за управлението, не е битка за властта. "Властта означава да застанеш на определени ценности, от които ще упражняваш управление, но това е битка за постове, не битка за отговорност“, поясни Буруджиева.

"Сега нямаме дясно - ляво противопоставяне и не знам дали ще го имаме, освен в последните 2 седмици, когато започва кървавата битка. В последния щурм може това да се промени", добави тя.

Преходът от антикомунизъм към дясна политика в България не завърши, констатира Антоний Гълъбов.  По думите му, някогашното острие на десницата ДСБ вече не съществува. "ДСБ се разтвори в пределната неяснота на "Да България". Колкото по-съвършен е един инструмент, толкова по-малко е острието, не е нужно да е голяма дръжката ,важно е острието да реже. Само че това острие се притъпи и изчезна", коментира той.

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

Гълъбов е категоричен, че много от българските демократи са разочаровани, че Конституцията изцяло обслужи корпоративните интереси на бившите политически елити, че тя им позволи да се случи разграбването на собствеността, концентрирането на земеделската земя и изрази недоумение, че всички онези, които казват, че олигархията е превзела държавата отказват да говорят за нова Конституция. "след като държавата е превзета, значи е можело да бъде превзета", контрира той.

Според него не по отношение на преосмисляне на миналото, а по отношение на историческия шанс на тези поколения демократи да направят нещо за бъдещето - за една нова Конституция.  Това е хоризонт за много широко съгласие, в което целта на СДС би трябвало да бъде несамо възможността да се интегрира ефективно в управлението, но и да спечели съмишленици за конституционни промени", категоричен е Гълъбов.

"Идеята за свикване на Велико народно събрание е дълбоко присъща на десницата в България", посочи още той и добави, че вижда  голям хоризонт за конструиране на широки коалиции. "Интересът на всички демократи е да бъде засилена законодателната власт, за да може да удържа всеки конник без глава, който реши да кара през просото", изтъкна Гълъбов.

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика