Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ

1854
Румен Петков: Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Вчерашното решение на правителството за новата хибридна ядрена мощност в АЕЦ Козлодуй с реактор от Белене е съсипващо за българската енергетика и за международния авторитет на България. Тази оценка даде лидерът на АБВ Румен Петков и предупреди: "Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ".

"Тези декларации, че ще местим реактори от тука там, без съгласието на производителя не стават", отбеляза Петков. Той обърна внимание, че няма проект за Козлодуй и че правителственото решение предполага процедурата за нова ядрена мощност да започне отначало.

Румен Петков: Когато и да изпоарестуват шайката Булгаргаз и Булгартрасгаз, все са закъснели

"Тази шайка - Булгаргаз и Булгартрансгаз, когато и да ги изпоарестуват, все са закъснели. Защото те товарят българските консуматори, за...

"В китайските институции, корейските институции, френските институции потресът е зашеметяващ", изтъкна още Петков и припомни увещанията на премиера да дойдат, че търсим стратегически инвеститор за Белене. "Борисов ги лъже три години", изтъкна Петков.

Ако досега НЕК е инвестирал в Белене 3 милиарда и да речем че 1.5 милиарда е оборудването, да речем, че Козлодуй тегли кредит и купува това оборудване, другият милиард и половина на 31 декември се пише на НЕК и НЕК е във фалит, посочи Петков, като аргумент, че Борисов фалира НЕК, за да си купува спокойствие от САЩ.

"Никой не е водил разговори с Атомстройекпорт за глупостите, които бълва Борисов. Той обяснява, че ще прави хибриден реактор. Кой се е съгласил, освен един човечец, дето идва от САЩ от държавния департамент – юристче момче" добави още Петков, визирайки Франсис Фанън, който се среща с Теменужка Петкова. "Той говори за някакви хибридни реактори, каквито не е виждал, защото няма и на нас ни се обяснява как първото зареждане с ядрено гориво на такъв хибриден реактор ще е с гориво на Уестингхаус. Кой ще се подпише, кой ще бъде изпълнителят – нито Атомсторйекспорт са поели такъв ангажимент, нито от американската страна", отбеляза Петков.

Той определи като "абсурдни" твърденията, че след 10 години ще имаме работещи реактори и подчерта:"Фактът, че нямаме съгласие на никой да даде гаранции, сам по себе си обяснява безсмислието на упражнението".

Ръководството на АЕЦ Козлодуй да бъде незабавно уволнено, настояват от АБВ

Ръководството на АЕЦ Козлодуй да бъде незабавно уволнено. За това настояват от АБВ, заради визитата на американския посланик Херо Муста...

Според него, смисълът на упражнението е енергийната несигурност на България, енергийната мизерия на българската икономика и българските граждани. "Това ни го причиняват всички, които извършват в момента националното предателство, начело с Борисов, а външните фактори, които ни мачкат, тях България и българските граждани не ги интересуват", добави Петков.

Той изтъкна още, че 6 – 7 години Борисов обяснява как държавата не може да финансира блоковете в Белене и изрази недоумение какво правим, ако държавата сега вземе да финансира тази измислица в Козлодуй.

"Това, че Борисов е измамник няма да изненада никого в България, но какво казваме на партньорите – до онзи ден не можехме да финансираме, сега ще финансираме. Защо? Защото трябва да платим на Уестингхаус едни пари", продължи Петков и категорично заяви: "Аз искам да платим на бай Пешо и на кака Пена, а не на Уестингхаус".

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика