Румен Петков: Който си направи извода, че Борисов мрази Перник, ще е прав

16140
Румен Петков: Който си направи извода, че Борисов мрази Перник, ще е прав
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Ремонтът на язовир "Студена", въведен в експлоатация без водоземна кула, е престъпление към всички перничани. Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти при посещение в Перник и добави, че който си направи извода, че Борисов мрази Перник, ще е прав. 

"Защото да ги изплющиш 23 милиона (куб. м.) декември и 24 милиона януари, при ясното съзнание, че нямаш буфер, ти обричаш Перник на заливане. Заля се Перник и перничани пак два дена - без вода", посочи той и попита: "Кой допусна кулата да не е готова при приключването на ремонта на язовира – имена и фамилии".

Възстановяването на "Гражданска защита", която беше съсипана от дуета Борисов – Цветанов трябва да започне незабавно, заяви още лидерът на АБВ. "Иначе, предупреди той - няма кой да предложи превантивните мерки, няма кой да направи оценката на риска".

Продължава да виси въпросът за собствеността на язовирите, кой отговаря за поддръжката на коритата и е едно прехвърляне на топка между институциите до следващите жертви, коментира управлението на водния сектор лидерът на АБВ.

"20 кубика на квадратен метър удавиха половин България. Това е резултатът от техните мерки. Този министър на околната среда – мястото му е при предния, имам предвид ареста, разбира се", добави Петков.

"Няма значение дали Перник е удавен във вода или язовирът е празен – перничани вода нямат. Това е резултат на некадърие и престъпно управление на водните ресурси от страна на Бойко Борисов и ко", коментира Петков.

"Миналата година, когато предупреждавахме, че ще се извърши огромен грабеж с опъването на онази тръба, която първите два месеца даваше само дефекти, никой не обърна внимание. Сега тръбата продължава да блести с липсата на каквато и да е необходимост, но там се хвърлиха 20 милиона и ако предположим, че са откраднати само 10, тръбата практически не върши никаква работа", добави той. "Помним сериала - Борисов пред тръбата, под тръбата, над тръбата, от ляво на тръбата усмихнат, загрижен… и резултат: грабеж и липса на необходимост", заключи лидерът на АБВ.

По информация на АБВ - Перник, водоземната кула на язовир "Студена" не работи - не е довършен ремонта и не е сменена тръбата, която захранва от водоземната кула до ВЕЦ-а и от там до пречиствателната станция, съобщи областният председател на АБВ Петър Първанов. Тези данни се потвърдиха от изказването на шефа на РЗИ, който при сериозните валежи препоръча да не се използва водата в Перник за пиене - не би го направил, ако не е замърсена водата на Перник, добави Първанов. Според него, за да не се взима вода от водоземната кула, вода за пречиствателната станция най-вероятно се взима от преливника, където е най-мътна и съответно пречиствателната станция не може да смогне с пречистването. "Имаше едно спиране в неделя и при най-големия дъжд в Перник нямаше вода – най-вероятно това е свързано със спирането на работа на пречиствателната станция", добави той.

Периодът до вота е много къс и обслужва Борисов, категоричен е Румен Петков

Не е добро решение датата за парламентарния вот. Много е къс периодът до изборите и той обслужва Борисов - на него му трябват два дни з...

Първанов се усъмни в твърденията, че в дните на валежите е правено контролно изпускане и каза, че е сигурен, че е било аварийно: "В язовира е влизала с 14 000 метра в секунда вода от които 7000 литра е задържана в язовира, останалите 7 000 са изпускани, поради липсата на обем, който да поеме всичката вода. Ако това не е аварийно изпускане…".

По принцип в язовира би трябвало да има буфер, който да спира тази вода. В язовир "Студена" този буфер е от около 4.5 млн. кубични метра, посочи Първанов и отбеляза, че в учебниците по хидрология много ясно е записано, че при такива сериозни валежи при снеготопене никога не се изпускат язовирите, дори два – три дни след валежите, докато се отече водата от водосборната зона не се изпускат язовирите, за да не се получи това, което стана в Перник.

Снимки: Ива Иванова / Actualno.com

"В язовир "Студена" се събират 25 милиона кубика вода. буферът е 4.5 млн. кубика. Дали трябва наистина да се пълни до горе е отделен въпрос, но 21 млн. кубика е достатъчно да има в язовира като се осигури този буфер и за една година водоснабдяването ни. Но за съжаление, не знам коя институция и кои експерти са посъветвали министъра, но през декември той е подписал документи да се задържат 23 млн. кубика в язовира, а през януари 24 милиона кубика", посочи Първанов.

Екоминистърът тутакси да изхвърчи при предшественика си, настоява Румен Петков

"Сегашният министър на околната среда и водите трябва тутакси да изхвърчи при своя предшественик". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петк...

"Най-елементарните прости сметки показват, че при този приток към язовира, само за няколко дни той ще се напълни и ще се наложи аварийно изпускане на водата. По тази причина съм сигурен, че точно това се случи, независимо, че ни разказват как се изпуска язовира контролно и как се подържат нещата. Оказва се че причината за наводненията е некомпетентност при изработването на основните неща в поддържането на водоснабдяването", разказа още областният председател на АБВ.

"Ние всички се борим с COVID-пандемията, но определено пандемията от калинки в институциите е доста сериозна, а за нея ваксини много трудно ще се намерят, коментира той.

Получи се запушване на река Конска, която прииждайки от Брезник и от Трън не можеше да се влее в р. Струма, поради високото налягане на коритото на река Струма и тя започва да пълни нагоре коритото към землището на село Ярджеловци и започва да залива къщите, които се намират там, разказа още Първанов.

"Министърът ни казва – ние не знаехме, че съществува тази река", продължи той и определи обяснението на министъра като несериозно. Той не вярва и на твърденията на управляващите, че наводненията се получили заради дъжда. "50 литра на квадратен метър дъжд не е много, виждали сме по-обилни и по-продължителни валежи", контрира той и заключи: "Основният проблем е некомпетентното управление на водния ресурс и няма какво да ни обясняват – валежи от дъжд!..Нямам обяснение как една година нямаме и грам вода, а на другата година ще ни залеят и ще ни удавят. Единственият проблем е неправилното управление на водния ресурс".

Автор: Ива Иванова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика