Румен Петков: Лъжа, некоректност, спекулации и слугинаж показа новият парламент

2392
Румен Петков: Лъжа, некоректност, спекулации и слугинаж показа новият парламент
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

"Предложението за промени в Конституцията, внесено от Христо Иванов и група депутати, е грозна спекулация с очакванията на хората за радикална съдебна реформа и издава въпиюща неграмотност". Това заяви лидерът на АБВ Румен Петков пред журналисти, коментирайки старта на новия парламент. "Вчерашният първи ден на 45 Народно събрание е впечатляващ от гледна точка на лъжата, некоректността и спекулацията", коментира той.

Предложението за промени в Конституцията противоречи на решение 3 на Конституционния съд от 2003 г., изтъкна Петков и го цитира. В него  изрично е записано, че нови конституционни органи и промени във формата на държавно управление се правят само от Велико народно събрание. Така е и при промени в структурирането, начина на образуване, статута и мандата на основните органи и установения между тях баланс, подчерта лидерът на АБВ.

"Когато се правят такива предложения, трябва да е ясно, че от една страна се лъже обществото, демонстрира се неграмотност и се спекулира с очакванията на хората за промени, които да създадат усещането на справедливост", добави той.

Румен Петков и д-р Пламена Заячка бяха гости на събитията в чест на 60-та годишнината от първия полет на човека в Космоса

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и лидерът на АБВ-Младежи д-р Пламена Заячка бяха гости на събитията в чест на 60-та годишнината от...

По повод залегналата в предложението за конституционни промени лустрация, Петков изтъкна, че идеята е подписана от Велизар Шаламанов и съобщи за него, че е бил партиен секретар на полк. "Не че е лошо. Това е голяма военна единица, която е следвало да се противопостави на НАТО и да разгроми НАТО при опити на НАТО и на вражески армии да влизат на територията на България", уточни Петков.

"Когато такъв човек се ангажира с подобни текстове, трябва да сме наясно, че става дума за готовност да продаде и предаде всичко, с което е свързан собственият му живот, стига да бъде добре днес", добави лидерът на АБВ, убеден, че такива хора по принцип нямат утре, за тях е важно да бъдат добре днес.

"Политическата полиция намери ярко присъствие в новото Народно събрание", посочи още Петков. "Атанас Атанасов като шеф на Националната служба за сигурност се е занимавал с подслушване на кметове, други политически фигури от тогавашната опозиция и това е периодът, в който след 1989 г. американското посолство е било 100% подслушвано от посланика до портиера - подслушване, проследяване - всички екстри", уточни Петков.

Тези, които говорят за смяна на главния прокурор, по думите му, "просто си му слугуват". Като аргумент Петков посочи текст от предложението за промяна на Конституцията, предвиждат намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, което е въпрос, който не може да бъде решаван от обикновено народно събрание, според лидера на АБВ. "Всичко това се прави, за да се гарантира спокойствието на прокурор Иван Гешев и тези, които са го подписали, слугуват на Иван Гешев по най-грозния и безскрупулен начин", отсече Петков.

Според лидера на АБВ, вчерашният парламентарен ден е показал, че "част от битката за правосъдие е с наведен гръбнак и услужливо присвити очи пред главния  прокурор и г-н Борисов". Вчера парламентът трябваше да реши два въпроса, ако е искал да покаже промяна в атмосферата, убеден е Петков - вадене на главния прокурор от резиденция Бояна и ликвидиране на звеното за защита на свидетелите, което е на разпореждане на главния прокурор. 40 души от това звено се занимават с персоналната охрана на Гешев, посочи Петков, убеден, че  звеното трябва да бъде прехвърлено към правосъдното министерство и НСО да бъде възстановена като единствена национална служба за охрана. 

Румен Петков и посланикът на Русия в България почетоха паметта на Юрий Гагарин (СНИМКА)

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и посланикът на Русия в България Н. Пр. Елеонора Митрофанова се поклониха на паметника на космонав...

Как точно Христо Иванов подаде оставка като правен министър във второто правителство на Бойко Борисов след провалената идея за съдебна реформа с основен мотор ДСБ - ПРИПОМНЕТЕ СИ ТУК!

Коментирайки новия състав на парламента Петков отбеляза, че там присъстват автора на идеята за ликвидационните съвети и ликвидирането на селското стопанство и хората, ликвидирали енергийната сигурност на страната. "Продадоха Марица 1 и Марица 3 на братята американци, продадоха рафинерията Нефтохим Бургас на братята руснаци и сега те самите са автори на битката с ценообразуване на горивата", отбеляза Петков. 

Затова, според него, вчера в парламента не се чу нито дума за състоянието на аграрния сектор и той не е приоритет, нито дума за енергийната ни сигурност и социалните ѝ аспекти. 

Петков изрази недоумение от разсъжденията по темата ще ходи ли Борисов в парламента да обяснява Плана за възстановяване. Народното събрание има инструменти по конституция да реши въпроса - отива една патрулка, товари Борисов в багажника, хайде да не е багажника - на задната седалка и го кара в Народното събрание, точка, посочи Петков. "Какво ще разсъждават - Томислав Дончев ще представя Плана. Не. Борисов! Другото е слугинаж на Борисов и на Гешев", категоричен е лидерът на АБВ.

Според него, вчера е проличал този слугинаж в най-изчистената му и брутална форма. "Липсата на реакция от парламентарните партии на грубата гавра, която Борисов се опита да си направи с Народното събрание - че излиза в отпуска, е повече от смущаваща, а местожителството на главния прокурор и типа охранителни действия, е повече от  показателен за слугинажа към дуета Гешев - Борисов", заключи Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Имало ли е натиск в "Митниците"? Дългогодишен служител проговори пред временната комисия

Метлата "Главчев" - не избори, а предизборна чистка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика