Румен Петков отрече, че АБВ ще се прегръща с БСП, енергетиката е "ябълка на раздора"

1615
Румен Петков отрече, че АБВ ще се прегръща с БСП, енергетиката е "ябълка на раздора"
Снимка: БГНЕС

В 12 без 5 се поставя ключов въпрос и се хвърля горещия картоф на Народното събрание, за да го решава. Това заяви дясната ръка на Георги Първанов – Румен Петков, във връзка с предстоящото оттегляне на АБВ от властта.

Как може за две нощи да се приемат над 200 параграфа в Изборния кодекс в комисия, попита Петков. На въпрос дали излизането на АБВ не е заради промяната начело на БСП и сближаване с „Позитано”, бившият вътрешен министър отговори „абсурд”. Той добави, че е имало опити Калфин да бъде задържан на поста си.

Ивайло Калфин подаде оставка, Борисов я прие

Министър-председателят Бойко Борисов прие депозираната оставка на вицепремиера по демографската и социалната политика и министър на тру...

Вече бившият областен управител на Пазарджик Трендафил Величков коментира, че АБВ било принудено да влезе във властта и партията го направила с ясно съзнание и с компромис. Той уточни, че Ивайло Калфин не разполагал с достатъчно пари за политиката си. Румен Петков пък добави, че всички заместник-управители на АБВ ще си подадат оставката. Не сме Реформаторския блок – хем да сме в опозиция, хем с хора в управлението. За нас столът не е средство за изхранване, подчерта Петков пред bTV.

След три месеца ще говорите с експерти защо цената на тока се вдига, прогнозира Петков във връзка с решението „да се тегли кредит”, за да се плати на американските „Марици” (бел. ред. - факт е, че НЕК дълги пари на двете централи, общо около 900 млн. лева). Той припомни и как преди време имало правителствена делегация в Китай и тогава АБВ питало дали се говори за изграждане на нова ядрена мощност. Припомняме, че Георги Първанов стои зад т.нар. Голям енергиен шлем, включващ и проекта АЕЦ Белене. Петков не пропусна да припомни и неприетото предложение за ветераните, за забавените стрес тестове на пенсионните фондове, визирайки „арогантния” Владислав Горанов. Става дума за натрупване, уточни Петков. Той не забрави и „сферата на отбраната” и как е абсурдно България да прави Русия свой враг.

Румен Петков заяви, че не би могъл да говори дали Ивайло Калфин ще е кандидат за президент, но го похвали с думите, че „г-н Калфин е качество за българската политика”. Президентът на ГЕРБ т.е. Росен Плевнелиев видимо не е подходящ, изтъкна бившият вътрешен министър.

Отговорът на ГЕРБ

Симеонов: Не ме интересува АБВ, ако ветото мине - напускаме властта

Нашето решение си е наше решение, не ме интересува АБВ. Това каза съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов пред репортер н...

За мен тази причина е банална – че АБВ не е имало покана за вчерашната среща за Изборния кодекс, коментира бившият енергиен министър и настоящ депутат Делян Добрев пред Нова телевизия. Единственото, което виждаме в последно време, са критики на АБВ за енергетиката, което е изключително странно. Сега енергетиката е на печалба и вече връща пари, подчерта Добрев. Той е сигурен, че човекът на АБВ в енергийната комисия в НС – Кирил Цочев, добре разбира какво се прави и АБВ досега е помагало за стабилизирането на енергетиката. Добрев обаче не пропусна да каже, че ГЕРБ предполага, че всичко е заради старта на проучванията в дълбоко Черно море за газ и петрол – това е диаметрално против т.нар. Голям шлем. Защо още го няма докладът на "вашия приятел" Валери Симеонов за състоянието на българската енергетика, попита Трендафил Величков.

На този етап няма риск за правителството, смята Делян Добрев. Интересното е, че Добрев каза, че е рано да се слага каруцата пред коня на въпрос дали ГЕРБ ще влезе в бъдещо управление с БСП и АБВ. Предсрочни избори не се задават, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com