Румен Петков разкритикува антикризисните мерки на правителството

1256
Румен Петков разкритикува антикризисните мерки на правителството
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В обявените антикризисни мерки на правителството липсва оценка на инфлационните процеси в Европа и България, алармира лидерът на АБВ Румен Петков, непосредствено след като беше преизбран за председател на партията от IV конгрес на АБВ. В Европа инфлацията е 7%, в България 14% и повече, посочи той и подчерта, че България, която е във валутен борд има 2 пъти по-голямо поскъпване на живота, отколкото в ЕС. "Основната отговорност е на премиера и финансовия министър", категоричен е Петков.

"От огласените от премиера мерки, с изключение на повишаването на пенсиите, което е заслуга на парламентарната група в която участваме - БСП за България, всички други са някъде някога във времето", коментира Петков.

Румен Петков пак поиска подновяване на разговорите с "Газпром"

Председателят на ПП АБВ Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“ и припомни, че редиц...

В България 1 млн. пенсионери са с минимална пенсия и от 3.5 млн. заети, с МРЗ са също 1 млн. души, изтъкна още Петков и подчерта, че това е резултат на отишлото си 12-годишно управление на ГЕРБ. 

Петков е категоричен, че мерките трябва да бъдат насочени към свиване на ножицата на инфлацията между ЕС и България. "Тези 2.5 млн. души с усилие разнасят останките от живота си по земята. Това са хора, които живеят под социалния минимум, те всъщност живеят с по-малко средства от бежанците", посочи той.

Като катастрофални определи Румен Петков действията на правителството в енергетиката, културата и транспорта. 

Днес газът в съседна Гърция е 50 евро на МВЧ, а при нас 85 евро на МВЧ и това го дължим на премиера и Министъра на енергетиката, заяви той и припомни, че КЕВР обяви цените за май със задна дата. "Вместо да преминем към незабавни преговори с Газпром, премиерът обяснява как осигурил 2 танкера втечнен газ. Тук има два въпроса към прокуратурата - Той в качеството си на какъв преговаря - едноличен търговец? Второ, каква е тръжната процедура с която е осигурена тази доставка", добави Петков.

Лидерът на АБВ отново потвърди позицията си, че предсрочни избори биха били тежък удар за държавата, икономиката, социалната сфера и атмосферата. "За да съхраним парламента и парламентаризма, трябва да се положат изключителни усилия стремежът на Кирил Петков, като министър-председател, да свали правителството да бъде овладян", заяви Румен Петков и добави по адрес на премиера: "Той със всяка своя поява нанася удари по правителството".

АБВ провеждат IV Конгрес на 21 май в София

IV Конгрес на партия „Алтернатива за българско възраждане" ще се проведе на 21 май в София, съобщи пред медиите председателят на ...

Противопоставяйки се на казаното от премиера, че борбата с корупцията била трудна, защото имала руско влияние, Румен Петков подчерта: "Борбата с корупцията е основна задача на ДАНС и МВР, които са под прякото разпореждане на министър-председателя".

Проектът ICGB дава отговор на въпроса за корупцията, посочи още Румен Петков. Той е категоричен: "Ако има пречка в борбата с корупцията, първият й носител е министър-председателят на страната, няма значение кой е". 

Депутатът на АБВ в групата на БСП за България Владимир Маринов, който беше преизбран за зам.-председател на партията, настоя за яснота и гаранции по отношение на логистичната помощ от България към Украйна чрез износа на украинска хлебна пшеница: "Как нашите власти ще гарантират сигурността на доставките в България, реекпорта оттук и накъде, правителството в състояние ли е да гарантира, че украинското зърно няма да попадне нерегламентирано на българския пазар, БАБХ може ли да гарантира, че това, което влезе на територията на България отговаря на изискванията и стандартите, по които работим тук".

По думите му, пристанище Варна, което е заявено от правителството като пристанище – оператор по въпросната логистична подкрепа, далеч няма този капацитет, за който се говори и коментира. Маринов отбеляза, че тази логистична помощ от България до голяма степен касае отношенията между САЩ и Украйна, тай като САЩ предоставят на Украйна въоръжение и друга помощ срещу договор, който следва да бъде платен, като част от плащането ще се случва със зърно.

Маринов изрази тревога от "ужасяващата агресия, с която се отнасят и двете страни във военния конфликт" и че никой не говори за мир, за преговори, за дипломатическо решение, а навсякъде се говори за победа на фронта. "Ние от АБВ считаме, че такава победа не може да има и победители в една война никога няма", заяви той.

Румен Петков посочи най-голямото според него престъпление в енергетиката ни от 1989 г. насам

От 1 май досега Булгаргаз  внася всеки ден 9.5 млн. куб. м. газ и ще го платим, без да разберем цената, алармира лидерът на АБВ Ру...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика