Румен Петков с още съмнения за газовото трасе „Комотини-Стара Загора“

2129
Румен Петков с още съмнения за газовото трасе „Комотини-Стара Загора“
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Председателят на АБВ Румен Петков изрази съмнение, че строително-монтажните работи по газовото трасе „Комотини-Стара Загора“ са изпълнени стриктно по зададения проект при въвеждането в експлоатация. Пред медиите Петков посочи серия от пропуски по техническата част на газовото трасе, които са в противоречие на издадения и дълго чакан акт 16, като, например, това, че тръбата трябва да има два оптични кабела, като само единият е изпълнен по проект, а другият положен кабел е временен. Сред неяснотите е и въпросът извършени ли са всички 72-часови проби – според информацията, публикувана в пресата, ръководството на ICGB, потвърждава еднопосочно направените изпитания (Комотини-Стара Загора), но интерконекторът е реверсивен и за да бъде въведен в търговска експлоатация, съгласно нормативната база на Р. България, трябва да се направят 72 часови проби и в другата посока от Стара Загора до Комотини.

Румен Петков каза също, че въпросното трасе не е свързано с гръцката газопреносна мрежа така, както бе договорено с азерската страна от президента Първанов през 2009 година. Това поставя под въпрос неговата ефективност. Неясен остава и въпросът дали фирмите (гръцката ДЕПА, американската ЛИНДЪН ЕНЕРДЖИ, италианската ЕДИСОН и азерската СОКЪР), заявили количества (от порядъка на 1.5 млрд. куб. м.) са заплатили гаранционна такса и ако не – потърсена ли е отговорност от компанията, за която има съмнение, че не е заплатила и от страна на прокуратурата – потърсена ли е отговорност от ICGB.

Румен Петков настоя за прокурорска намеса по газовата връзка „Комотини-Стара Загора“

Председателят на АБВ Румен Петков отбеляза, че газовата връзка „Комотини-Стара Загора“, макар и с акт 16 е, непригодна за у...

Под въпрос е и дали заявените от 1 януари количества от четирите посочени компании, текат и ако не - удържани ли са средства от компаниите от ICGB. Според Петков, текат единствено количествата, заявени от „Булгаргаз“. В този смисъл остава неясна и оценката на ICGB – икономически изгоден ли е проектът.

Пред медиите Румен Петков съобщи за въпрос по ЗДОИ, отправен от АБВ към КЕВР - как и по какъв начин „Булгаргаз“ ЕАД е гарантирало реализацията и маршрутите на доставка на количествата втечнен природен газ (ВПГ) и по договора с Азербайджан, с оглед гарантиране на националния и търговски интерес. Предвид фактическата обстановка и пазарните ценови равнища в Гърция, включително изключително ниската цена за положителен дисбаланс, липсата на конкретни действия и мероприятия от страна на „Булгаргаз“ ЕАД би довела до загуби от порядъка на над 10 милиона лева само за един ден от горепосочения период при ограничен входен капацитет на Кулата/ Сидирокастро, се посочва в писмото на АБВ до КЕВР.

Румен Петков отново алармира за пропуснатите ползи и вреди от невъвеждането на връзката Комотини – Стара Загора навреме и припомни за санкцията от 90 000 евро на ден. По думите му, към днешна дата строителят ни дължи 24 млн. евро. "Твърдим, че никой не ги е потърсил, така че да защити интереса ни", заяви Петков. Той съобщи, че по отправен въпрос от ICGB отговорили с  "отказваме да достъп до информация".

Те отказват отговор за нанесени щети на нашата икономика и нашия бит, за неплатени дългове за неизпълнение в срок на ангажимента по 90 000 евро на ден с аргумента, че това не била общественозначима информация", подчерта Петков. "Това поставя под въпрос въобще възможността на този министър на енергетиката да защитава националния интерес", добави Петков.

Румен Петков за енергийния министър: Вятър го вее на бял катамаран

Енергетиката ни се нуждае от спешни мерки за гарантиране на диверсификацията така, както я разбират нормалните хора – обезпечаван...

Преди двадесетина дни казах че енергийния министър вятър го вее на бял катамаран, припомни Петков. "Смяната на ръководството на Козлодуй, неадекватното отношение към ICGB, допускането на издаването на акт 16 на един стратегически обект, който очевидно не е завършен, са неща, които не бива да бъдат подминавани", подчерта Петков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика