Румен Радев: Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях

2175
Румен Радев: Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях
Снимка: Прессекретариат на президента

“България няма да се фокусира единствено върху предизвикателствата от настоящето. Амбицията ни е да поставим акцент върху предизвикателствата на бъдещето и да намерим общи решения за тях“. Това заяви президентът Румен Радев при приемането на домакинството на следващата среща на върха на регионалната инициатива "Три морета“ в Естония.

На символична церемония в Талин държавният глава прие от естонския си колега Керсти Калюлайд домакинството на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“, която обединява 12 страни от Централна и Източна Европа. След края на срещата на върха в Талин българският държавен глава заяви, че като домакин страната ни ще продължи да насърчава политическия диалог на най-високо равнище между страните участнички. Заедно с останалите държави България ще продължи да развива механизми за подобряване на процеса по взимане на решения в рамките на „Три морета“.

Радев: Гърция и Кипър са естествено продължение на инициативата "Три морета"

Инициативата "Три морета" би спечелила от едно концептуално разширяване и включване на образователната и научната свързаност като приор...

“Това е от особена важност, за да можем да привлечем към Инвестиционния фонд все още колебаещите се държави, както и международни финансови институции и представители на частния сектор“, отбеляза президентът Радев. Той посочи като най-големи предизвикателства определянето на критерии за печелившите проекти и създаването на ясни механизми за отпускане на финансиране. Президентът призова по-бързо да се премине от политическо говорене към реални действия. 

“Трябва да покажем, че имаме печеливша концепция и практическа насоченост на инициативата за постигане на успех“, заяви още Румен Радев. По думите му, страните могат да постигнат равномерно разпределение на ресурсите си, ако създадат устойчиви връзки в целия регион между университетите, научните институти и научно-изследователски звена от млади хора. Затова един от приоритетите на българското домакинство ще бъде развитие на образователна и научна свързаност. Целта е в сферата на транспорта, енергетиката, науката да се намерят интелигентни решения за бъдещето на базата на съвместните проекти, разработвани от научно-изследователските екипи и младите хора от региона. С обединяване на усилията и потенциала си нашите държави са способни да постигнат силна енергийната, транспортна и дигитална свързаност, заяви българският държавен глава на съвместната пресконференция с колегите си от Естония и Полша – Керсти Калюлайд и Анджей Дуда.

Разширяването на географския обхват на инициативата също има важно значение и ще бъде друг приоритет на България. “Гърция и Кипър са естествени партньори на инициативата и съм сигурен, че рано или късно те ще се присъединят“, заяви Румен Радев. По думите му трябва да се използват вече разработените транспортните, енергийни и дигитални проекти с тези страни. За пример той даде интерконектора между България и Гърция за пренос на газ, по който се работи, Трансадриатическия газопровод, възможността от разработваните находища в Източното Средиземноморие, терминали за втечнен газ.

Българският държавен глава изрази благодарност от името на останалите страни участнички в инициативата за усилията, положени по време на естонското домакинство. „Естония превърна „Три морета“ в развита платформа за регионално развитие“, заяви Румен Радев и допълни, че в периода на пандемията страната е показала силата на дигиталното общество.

Радев участва в срещата на върха на инициативата за регионално сътрудничество „Три морета“

От 19.10.20 г. до 21.10.20 г. държавният глава Румен Радев ще бъде на официално посещение в Естония по покана на своята естонска колега...

Президентът на Естония Керсти Калюлайд посочи от своя страна, че домакинството на Естония може да бъде определено като година на консолидация. Инициативата придоби по-голяма практическа насоченост и стана по-видима, подчерта тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика