Румен Радев: Изборът за нов изтребител е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход

2560
Румен Радев: Изборът за нов изтребител е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход
Снимка: БГНЕС

Процесът за избор на нов многоцелеви изтребител за българските ВВС е разписан в пътната карта към проекта за инвестиционен разход.

Това каза пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево" президентът Румен Радев във връзка с процедурата за избор на нов многоцелеви самолет за нуждите на ВВС, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив.

Радев ще свика КСНС за демографската катастрофа и бедността

Потвърдихме отново пред президента позицията ни, че по волята на народа оставаме опозиция в 44-то НС. Това заяви лидерът на БСП Корнели...

Радев заяви, че поръчката за този самолет е приета с решение на Парламента от 2 юни 2016 година и добави, че министърът на отбраната от тогавашното правителство е разписал искането за предоставяне на офертата, в която ясно е описана методиката за избор – критерии, показатели и срокове.

„Цялата методика на избор в момента стриктно следва тези стъпки. Спазват се всички принципи за обективност, прозрачност, равнопоставеност и не виждам смисъл от никакви коментари, просто трябва хората да помнят – какво са приемали, какво са гласували, какво са подписвали и да четат малко повече преди да говорят“, добави Румен Радев.

„Това, което до момента е извършено, съгласно всички тези ясно разписани документи, е, че междуведомствената комисия е оценила всички представени оферти съгласно утвърдените критерии и показатели и ги е класирала. Това е военно-техническата експертиза по 3 основни групи критерии – оперативни, технически и времеви”, добави президентът.

По думите му оттук нататък решение на правителството ще е дали ще приеме оценката и класирането от тази междуведомствена комисия, или ще излезе с друго политическо решение. Според Радев, ако ще има друго политическо решение то ще прегази военната експертиза. Тогава е редно те да излязат и да го кажат.

Аз съм с аналогово съзнание

"Аз съм с аналогово съзнание". Това призна президентът Румен Радев по време на встъпителното си слово на откриването на ежегодния форум...

Радев добави и че самолет от рода на американския F-35 скоро не можем да имаме.

Днес бе демонстриран именно такъв самолет, който е най-ново поколение боен самолет, като специалното му покритие и форма го правят трудно откриваем за радарите, обясниха специалистите. Според президента Румен Радев такъв самолет у нас не можем да имаме не само по финансови причини. "Дори България да има такава възможност, по-рано от 10-15 години не може да бъде включена в доставките на този самолет, тъй като производството на този тип самолети закъснява", поясни Румен Радев.

Днес на авиобаза "Граф Игнатиево" бе наблюдавана уникална по рода си демонстрация на военновъздушни способности на американския самолет F-35. Стелт-изтребителят е дебютирал преди 10 години. Първите F-35 са били прехвърлени в Европа на 15 април 2017 г., като са базирани в британската авиобаза "Лейкънхийд". Осемте машини ще останат в Европа няколко седмици и ще участват в различни учения и тренировки със съюзнически ВВС.

"Граф Игнатиево" е третата база, където два самолета F-35A направиха демонстрации днес. Преди това те са били в авиобаза в Естония и в Англия. На демонстрациите днес присъства министърът на отбраната Стефан Янев и началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев, командващият на трето командване на Военновъздушните сили на САЩ с отговорности в Европа и Африка, в Рамщайн, Германия, генерал-лейтенант Ричард Кларк и командирът на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика