Румен Радев: Кабинетът се опитва да внуши, че болните са виновни за коронакризата

6872
Румен Радев: Кабинетът се опитва да внуши, че болните са виновни за коронакризата
Снимка: БГНЕС

Новите мерки са пожарни и закъснели, като комплекс, кабинетът се опитва да внуши, че болните са виновни. Българите умират от лош стандарт на живот, от лоша профилактика, от много заболявания - затова апелирам да спазваме мерките, за да разтоварим колкото може повече българските лекари и медицински сестри, "които работят на предела на своите възможности". Това заяви президентът Румен Радев в коментар за новите мерки в борбата с коронавируса.

Според Радев, от правителството разбираме едновременно, че няма нужда от никакви мерки и от много строги мерки. Той разкритикува това, че нямало социални и икономически мерки, че не е мислено предварително за времето, в които се налагат сериозни здравни мерки. Кога ще получат по 24 лв. на ден хората - евентуално след празниците, това не е сериозно, обвинително коментира Радев.

Бойко, докторе, не ми се карай за коронавируса

Знаете ли, че нашият настоящ премиер г-н Бойко Методиев Борисов е защитил дисертация, заради която получава научна степен "доктор по пс...

Държавният глава смята и, че кризата се използва за PR и това води до загуба на човешки живот. Той е убеден, че лятото е било пропуснато за каквито и да е действия по подготовка. "Българите умират не заради коронавируса, а най-вече заради хаоса в управлението на кризата и заради отказ на достъп до здравеопазване, както е по Конституция", заяви президентът.

Относно държавния бюджет, президентът заяви: "Той е разоряващ, след мен и потоп". Според него, този бюджет изобщо не е адекватен и показва ясно защо сме на последните места в Европа. "Следващият кабинет ще бъде поставен в изключително неблагоприятна ситуация - опоскана хазна, фалирали домакинства и бизнеси, липса на приходи, нула реформи и най-вероятно социални напрежения", каза Радев, според който бюджетът ще ни вкара и в дълбоки дългове. На въпрос ще наложи ли вето, държавният глава отговори, че никой президент не го е правил - това е инструмент на правителството, то трябва да мисли.

Що се отнася до проекта за конституция, Радев определи случилото се за фарс. "Премиерът използва Конституцията, за да остане още някой и друг месец, с една цел - те да правят изборите, по тяхната система", категоричен беше държавният глава.

Радев каза и, че твърде късно правителството се сетило да отстоява националния интерес по въпроса със Северна Македония. Затова сега сме били в изолация. Според него, след като вече сме тръгнали по този път, трябва да видим устойчива македонска политика, която да показва изкореняване на омразата към България и антибългарските настроения, а не да се играе театър заради международна обстановка.

Захариева с по-остър тон към президента и към Русия

Съгласуването на нови български посланици се превърна в по-остра тема, след изказване на външния министър Екатерина Захариева. Захарие...

Що се отнася до това, че не е одобрил бившият външен министър Даниел Митов да стане посланик в Румъния, Радев не коментира защо е решил така с думите, че по Конституция няма какво да се обяснява на външния министър, но и добави, че президентството намалило политическата квота при посланиците ни и че залага само на хора, които "бранят българския интерес".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Никола Минчев: Изборите могат да са 2 в 1 на 9 юни

Деница Сачева: ГЕРБ няма да подкрепи третия мандат за съставяне на правителство

Радев избра на кого да даде третия мандат: Ще има песни и шегички

Стойчо Стойчев: Президентът по традиция ще връчи третия мандат на БСП

Христо Иванов към президента: Конституцията не е упътване за ползване на асансьор

Кабинетът въвежда стотици мерки за намаляване на бюрокрацията в администрацията

Правителството даде държавен имот и на ИТН (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика