Румен Радев към депутатите: Имате още една седмица (СНИМКИ)

10715
Румен Радев към депутатите: Имате още една седмица (СНИМКИ)
Снимка: БГНЕС

Искам да благодаря да бъда президент на държава с 13 века история. Това заяви новоизбраният президент Румен Радев в речта си пред Народното събрание, при полагането на клетва като президент на България.

От преход към съвремие

Всяко поколение има своите изпитания, Прехода се оказа нашият жребий. Икономическите реформи, макар и болезнени, доведоха до превръщането на плановата икономика в пазарна. България постигна стратегически цели с членството си в Европейския съюз и НАТО. Свикнахме да гласуваме, ала мнозина днес не виждат смисъл да го правят, отбеляза Радев. Примирихме се с изборните злоупотреби. Появиха се бизнес партии, лабораторни политически проекти, лабораторнически формации. Ерозията на българската демокрация е ескалиращ проблем, предупреди новоизбраният президент в речта си.

Референдумът на гражданите

Проведеният през ноември 2016 година референдум показа, че българите искат личности в парламента и намаляване на партийните субсидии. Реформата на Изборния кодекс трябва да повиши индивидуалната отговорност на политиците пред гражданите. Парите за партиите следва да се ограничат чувствително.

Снимка: БГНЕС

Социалната несправедливост

Несправедливостта е сред основните мотиви за емиграция. Правосъдието е бавно, общественият авторитет на съдебната власт е нисък, шири се усещане за безнаказаност, отбеляза в речта си пред депутатите Радев.

Считам, че реформата в съдебната власт трябва да е приоритет на следващото Народното събрание. Сянката на несправедливостта лежи върху двете най-важни социални системи: здравеопазването и образованието. В здравеопазването отчитаме все повече отделяни средства, но обикновеният пациент се сблъсква често с чакане и доплащане. Образованието би следвало да съдейства за равния старт на българските деца. Уви, тук също обикновеният българин се сблъсква с доплащане. Висшето образование също се нуждае от реформи. Нужни са обединените усилия на държавата, академичната общност и бизнеса, каза президентът.

Длъжни сме да съхраним научния потенциал на България. Културата, редом с образованието, е другият стожер на националната идентичност, смята Радев.

Българският преход съвпадна с триумфа на пазарната икономика в целия свят. Потребителите не са достатъчно защитени от закона, счита Радев.

Снимка: БГНЕС

Десетки хилади българи са на гурбет, за да изхранват роднините си. В много села се завърна вересията
. Бедността на хиляди българи е упрек към всички нас. От нея избуява престъпността. А българите заслужават достойно заплащане. Прехода е тежко изпитание за българите. Ще работя за всички сънародници зад граница, заяви новоизбраният президент.

Ролята на президентската институция

Президентската институция съсредоточава широк кръг от функции. Ще използвам всички възможности за разширявате на диалога с политическите и обществените институции. Диалогът с гражданското общество е гарант на развитието на страната ни, смята Радев. Ще стимулирам обществен дебат по важни теми и ще търся максимално съгласие при взимането на решения. Ще бъда президент на всички българи, независимо от партийна принадлежност, религия и етнос. Ще се противопоставям решително на опитите за разделение и поляризация на обществото ни, обеща президентът.

Външната политика

Националната сигурност е всеобхватна система. Стратегическото членство в НАТО не трябва да бъде поставяно под въпрос. Но ефективното членоство предполага активно участие в общите решения. Българската външна политика трябва да се формира у нас и да се отстоява навън. България има потенциал да засили активната си роля в Югоизточна Европа. Нарастват антиевропейските настроения. Убеден съм, че обединена Европа трябва да бъде съхранена на всяка цена. Отговорът на всички кризи е в солидарното им решение, заяви Радев.

Студената война е печален опит от миналото. Ролята на държавния глава е да способства разрешаването на кризата чрез механизмите на съюзите, в които членуваме, категоричен е Румен Радев.

Мигрантската криза

Мигрантската криза изисква обща и решителна европейска политика. Предвид това считам, че са необходими решителни мерки за защита на границата. България трябва да настоява за ревизия на Дъблинското споразумение, обяви президентът.

Той посочи като пример за глобална нестабилност кръвопролитията в Сирия, Турция, тлеещия конфликт в Украйна и американските президентски избори.

Модернизацията на българската армия

Ще работя за въоражени сили, които да гарантират суверенитета и сигурносттта на страната, заяви още Румен Радев.

Придобиването на съвременно воръжение е необходимо, но не достатъчно условие за разрешаването на проблемите в армията. Необходимо е усъвършенстване на системата на нормативната уредба, на военното образование и обучението. Ще работя за подобряване на социалния статус на военнослужещите. Ще настоявам за водене на реална бойна подготовка и спиране на отлива на военнослужещи в тази сфера, стана ясно от думите на Радев.

Борисов: Пожелавам на Радев да го изпратим с почести след 5 години

Президентите на Италия, Германия и още куп държави дадоха отлични оценки за Плевнелиев. Надявам се с почести да посрещнем Радев, а не к...

Снимка: БГНЕС

Той се обърна към депутатите с думите: "Имате още една седмица". През цялото време на речта му в Народното събрание цареше хаос, а председателят на парламента Цецка Цачева на няколко пъти призоваваше за ред в залата
.

Откъде се появи Румен Радев и какво обеща?

Actualno.com припомня, че Румен Радев влиза в сградата на „Дондуков” 2 със заявката да бъде президент, който да работи за достойна и сигурна България, който ще може да казва „не” и който не дели българските граждани на леви, десни, сини или червени.

И въпреки че българското президентство не е пост като този в САЩ или Франция, то включва някои важни отговорности, между които е правото да се връщат закони и да се посредничи при постигане на компромиси, нужни за формиране на правителство в период на криза. Именно с встъпването си в длъжност пред Радев стои задачата да разпусне настоящето 43 Народно събрание и да сформира служебен кабинет, който ще трябва да организира предстоящите парламентарни избори. Той вече обяви за бързи действия и в двете посоки.

Радев стана президент на републиката, след като спечели балотажа срещу кандидата на ГЕРБ Цецка Цачева. На изборите през 2016-та той бе един от малкото кандидат-президенти, чиято кариера тръгва не от партийна централа, а от изтребителния авиационен полк на Равнец. Той беше командир на Военновъздушните сили на страната. Заедно с Илияна Йотова за вицепрезидент бе издигнат от инициативен комитет и подкрепен от БСП.

Румен Радев и Илияна Йотова се заклеха

Новоизбраният президент Румен Радев и новоизбраният вицепрезидент Илияна Йотова се заклеха пред депутатите и официалните лица в Народно...

Радев даде заявка, че като президент няма да допусне България да се превърне в мигрантското гето на Европа. Той заяви, че ще положи всички дипломатически усилия за ревизиране на Дъблинските споразумения, които отреждат на България ролята на буфер и ще работи за сключване на споразумения с Афганистан и Пакистан за реадмисия.

Неведнъж и по време на кампанията и след обявяването му за новоизбран президент, Радев призова за отмяна на западните санкции срещу Русия, наложени след като Кремъл анексира Крим и нахлу в Източна Украйна, но той наблегна също, че подкрепя мястото на България в западната система от общности. Той даде да се разбере и че не може да се поставя под съмнение лоялността му към ЕС и НАТО. Според Радев България като член на ЕС може да строи мостове.

„Исторически и културно, България винаги е била част от Европа. Тя избра стабилен и устойчив път за проевропейското си развитие и няма да се отклони от него”, заявява Радев.

И още една заявка, като президент Радев ще започне лична кампания за справянето с хроничните проблеми на България с корупцията, давайки за пример успеха на съседна Румъния в затварянето на корумпирани политици и възстановяването на откраднати европейски фондове. „Както направих с изработването на тренировъчен модел за нашите военновъздушни сили, така бих искал да изуча, анализирам и разработя най-доброто решение. Аз ще изуча не само румънския опит, но и този на други европейски държави... Ние ще разработим един наистина добър модел”, допълва той, а в контекста на това му изказване първите му посещения като държавен глава ще бъдат в Брюксел и в Букурещ.

Снимка: БГНЕС

Проведените през ноември президентски избори бяха шестите у нас след демократичните промени
. Президентската институция е въведена в България през 1990 г. след продължителни спорове между опозицията и управляващата партия как да се нарича първият държавен глава - председател или президент на републиката.

Румен Радев и Илияна Йотова пристигнаха в Народното събрание

Новоизбраният президент Румен Радев, придружаван от съпругата си Десислава Генчева, пристигна в Народното събрание за полагането на кле...

До ден-днешен първият държавен глава след промените Петър Младенов е председател/президент на България. Той е избран на 3 април 1990 г. от Народното събрание.

На 1 август 1990 г. д-р Желю Желев е избран за президент от Народното събрание на мястото на подалия оставка Петър Младенов. Той остава на този пост до 1992 г., когато се провеждат първите преки избори за държавен глава. Д-р Желев печели на втория тур /19 януари 1992 г./ и остава на този пост до началото на 1997 г. Негов вицепрезидент е известната поетеса и дисидент Блага Димитрова, която не завършва своя мандат, оттегляйки се от поста заради несъгласие с президента. Д-р Желю Желев ни напусна внезапно на 30 януари 2015 г., месец преди да навърши 80 години.

На изборите 27 октомври - 3 ноември 1996 година за президент е избран кандидатът на Обединените демократични сили (ОДС) Петър Стоянов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 1997 г.

Петър Стоянов се кандидатира за втори президентски мандат през 2001 г., но загуби на втория тур от Георги Първанов. Той встъпва в длъжност на 22 януари 2002 г. През лятото на 2006 г. обяви намерението си да се кандидатира за втори президентски мандат. Участва в изборите на 22 октомври 2006 г., като кандидатурата му бе издигната от инициативен комитет и подкрепена от БСП.

На президентските избори през октомври 2011 година вотът печели кандидатската двойка на ГЕРБ Росен Плевнелиев - Маргарита Попова. Тогава на първи тур се явиха 18 президентски двойки. До балотажа стигнаха двойката на ГЕРБ и Ивайло Калфин - Стефан Данаилов от БСП.

Петгодишният мандат на Росен Плевнелиев приключва официално на 22 януари с встъпването в длъжност на неговия наследник Румен Радев. Традиционно Плевнелиев отчете мандата си на пресконференция заедно с вицепрезидента Попова на 18 януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика