Румен Радев обяви датата за парламентарните избори (ВИДЕО)

6095
Румен Радев обяви датата за парламентарните избори (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Парламентарните избори през 2021 година ще се проведат на 4 април. Това обяви държавния глава Румен Радев в обръщение към гражданите.

Президентът Румен Радев с извънредно обръщение

Днес, 14 януари, от 17:00 часа на "Дондуков" 2 държавният глава Румен Радев ще направи обръщение към народа. Това съобщиха от президент...

"Обръщам се към вас в ден, в който последиците от наводненията в страната още не са отминали, а къщи, стопанства и пътища още са под вода, а хиляди хора посрещнаха тревожни и тъмни нощи в страх от стихията и очакват подкрепа.

Във време, в което институциите се изпразват от доверие и се сриват като пътищата, тротоарите, подпорните стени и скъпата инфраструктура, изборите придобиват съдбовно значение, започна Радев.

Той напомни, че за първи път ще се провеждат парламентарни избори в условията на пандемия и масиран машинен вот. От отговорността на институциите зависи съхраняване здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес, каза президентът.

Макар отдавна да бе известно, че тези избори ще се провеждат в условията на пандемията, никоя от отговорните институции не предприе адекватни законови и организационни мерки за подготовка за вота, критикува държавният глава.

Радев благодари на тези, които са се отзовали на поканата му за консултации, но след тях въпросите били повече от отговорите.

ГЕРБ поиска от президента скорошно решение за изборите

Призоваваме президентът Радев да вземе час по-скоро решение за изборите и да даде възможност на институциите, партиите и гражданите да ...

Всеобщ е консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки, които имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането членове на избирателните комисии и за изборната активност, категоричен бе той. И поиска държавата да предостави лични предпазни средства както за изборната администрация, така и за всеки, който отиде до урните.

Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

"Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина. Видео наблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса на наблюдаване на бюлетините", добави той.

Радев поиска и осветляване на изборната администрация на всички нива, както и справедлив достъп до медиите от всички в кампанията, премахване на ръчното броене на машинния вот.

Доводите, че промени в изборния закон не се правят в последния момент неведнъж са били пренебрегвани, когато партиите са имали интерес. Очаквам да го направят и сега, когато е в интерес на гражданите, каза държавният глава. Според него на пандемията трябва да се гледа и като на възможност, защото в нея са взети дълго отлагани решения.

БСП и Радев обявиха, че не водят война и посочиха как ще се борят за честни избори (ВИДЕО)

БСП и президентът Румен Радев започнаха изборните консултации с обяснение, че не водят война. И си размениха взаимни уверения в доброна...

Очаквам ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване, каза още Радев. И поиска също актуализация на избирателните списъци и осветляване на "Информационно обслужване".

Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, категоричен бе Радев. Затова е необходим легитимен парламент и активно и адекватно правителство.

Припомняме, въпреки че датата за изборите се очерта като основен проблем в публичното пространство, консултациите си президентът Румен Радев не свика с конкретно посочване на тази цел.

Самите консултации преминаха и наложиха други теми за разискване, включително и технологията на изборния процес - машинният вот, видеонаблюдението в секциите, гласуването на карантинираните български граждани и др.

Консултациите обаче бяха белязани от редица изречени обвинения между политическите лидери и Румен Радев, като градусът на напрежението се повиши сериозно в началото между държавния глава и ГЕРБ и завърши с обвинението, изречено от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че Румен Радев, че участва във внушенията, с които подкопава доверието изобщо в изборния процес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика