Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет

5175
Румен Радев: Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет
Снимка: Прессекретариат Президентство

"Властта отново се опита да постави под карантина националната ни памет, но хората имат достойнство и са тук". Това заяви президентът Румен Радев при пристигането си на Шипка, където се включи в тържествата по случай националния празник на България.

Държавният глава прие строя на 61-ва Стрямска механизирана бригада, преди да поднесе венец в памет на загиналите за свободата на България. "Отново е 3 март и ние пак сме тук и пак сме тук хиляди пред Храма на свободата. Искам да попитам нещо – очаквали ли сте, че някога някой ще се осмели да ви забрани да се качите на Шипка? Очаквали ли сте, че някой ще се осмели да посегне на правото ви да се поклоните пред онези, на които дължим свободата си?“, запита множеството Радев.

Радев отново на Шипка на 3-и март: Уважението към паметта на загиналите е наш морален дълг

Президентът Румен Радев съобщи във Фейсбук тази сутрин, че на националния празник 3-и март ще отиде на Шипка. Миналата година той беше...

"Благодаря ви, че сте тук, защото Шипка е място свято, Шипка е костница на шепата спартанци, нашите опълченци и воините на руския император Александър II – нашият Освободител. Вазов е рекъл за опълченците "България цяла сега нази гледа”. Истината е, че България винаги във всяка епоха гледа всеки един от нас, защото героичните епоси са рядкост, но достойнството и характерът са подложени на изпитание всеки ден", добави президентът. "С вашето присъствие тук, скъпи съотечественици, вие помагате днешните поколения българи да вземат изпита по история, изпита по морал и изпита по демокрация, защото властта принадлежи на народа, но народът трябва да я отстоява. Винаги има кой да му я отнеме, кой да му забрани и кой да го яхне", каза още Радев.

"Скоро и нашето време ще бъде в историята, но от нас зависи дали потомците ни ще се обръщат с гняв назад или с признателност за стореното от нас. Никой народ не може да лежи на лаврите на своите мъртви герои, нужна е вяра, нужно е усилие, дела трябват, а не думи, както е рекъл Апостолът. Честит празник на всички вас! Да живее България”, завърши словото си президентът. Преди словото си президентът заяви, че властта отново се е опитала да постави под карантина националната ни памет, “но хората имат достойнство и отново са тук”. Българите са неподвластни на страх и забрани, затова вярвам, че имаме бъдеще като българи", коментира още Радев.

Той беше посрещнат от стотици граждани, които го аплодираха. Вееха се много български знамена, но се виждаха и флагове на партия "Възраждане“. В далечината се чуха викове "Оставка!", последвани от по-силни възгласи за отстраняването на правителството и затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика