Румяна Коларова: Президентът е слабата страна във войната с Борисов

4582
Румяна Коларова: Президентът е слабата страна във войната с Борисов
Снимка: БГНЕС

"Сблъсъкът между премиера Борисов и президента Радев не е прецедент в историята, но при тях конфликтът е личен". Това заяви политологът Румяна Коларова в „Лице в лице“ по БТВ. Според нея напрежение е имало между министър-председателя и президента Георги Първанов, но те не са били персонални.

"Първанов не беше от хората, които ежедневно търсят трибуна за публична изява. Точно обратното. Той беше овладял добре предимствата и ограниченията на президентската институция. Пределно ясно е, че ако всеки ден президентът ползва появата си в медиите, за да коментира какво правят управляващите, това олеква. Тази ежедневност на атаката я превръщат в рутинна и тя престава да има чуваемост, така че според мен това е грешка", категорична бе тя.

Политолози: Има голямо напрежение на политическата сцена, страстите бушуват с пълна сила

„В момента се наблюдава много голямо напрежение на политическата сцена”. Това заяви политическият анализатор Антоанета Хрис...

"Президентът е слабата страна в тази война, защото той само говори, а вие знаете, че чистото говорене олеква. Борисов може нищо да не говори, а просто да прави неща. Другата основна функция на президента е, че може да се консултира. Виждате какво стана с последната такава консултация - публично го унижиха. Не председателите на службите отидоха, а някакви втори и трети заместници, с което демонстративно му обърнаха гръб“, категорична бе тя, припомняйки срещата на службите в президентството, на която се явиха само заместници.

Румяна Коларова уточни, че е проследила изнесената от прокуратурата кореспонденция между бизнесмена Пламен Бобоков и секретаря на държавния глава Румен Радев – Пламен Узунов. Според нея човек на този пост може да влияе върху мнението на държавния глава. "Това са подбрани секретари, които имат ключова роля. В този случай, човек, който е бил служебен министър, по презумпция това е човек с ключова роля в президентската администрация. Секретарите на президента са неговите ръце, те правят всичко. Една от основните задачи е да се срещат с всякакъв вид хора от неправителствения сектор – тук влизат бизнес, синдикати“, каза още Коларова.

"За мен държанието и постъпките на Узунов се дължат на факта, че той смята, че това е нормално и е в реда на нещата за българската политическа сцена. За съжаление тази практика е изключително порочна, но се случва с почти всички български политици. Най-малкото с тези чатове си проличава, че президентството се е отблагодарявало за подкрепата на изборите", завърши Румяна Коларова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Назначиха нов заместник-министър на иновациите и растежа

Геновева Петрова: Очаква се интересна кампания, но със същите резултати

Росица Матева: Не очаквам хаос на изборите

Главчев: До 15 май изплащаме на земеделците парите по украинската помощ

ПП-ДБ внася искане за освобождаването на Росен Желязков

Румен Радев: Депутатите да проверят защо капацитетът по договора с "Боташ" остава неизползван

Без пенсия за репресирани: Комисия в парламента отхвърли идеята на ГЕРБ и ДПС

Асен Василев не е получавал призовка за разпит (ВИДЕО)

Петър Витанов обяви, че няма да се кандидатира за евродепутат

"Министерството не е хан": Асен Василев отрече да се е срещал с обвинените в контрабанда

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика