Руска медия: България се научи да вярва на Русия, но това няма да ѝ помогне

16184
Руска медия: България се научи да вярва на Русия, но това няма да ѝ помогне
Снимка: Правителствена пресслужба

Българските власти показаха впечатляваща отзивчивост към недоволството на Москва от най-високо ниво, коментира руската информационна агенция РИА Новости в материал, озаглавен "България се научи да вярва на Русия. Но това няма да ѝ помогне".

Струваше си държавният глава на Руската федерация Владимир Путин да каже, че София умишлено забавя изграждането на "Турски поток" на своята територия, защото само няколко часа по-късно българският премиер (Бойко Борисов) увери, че причините са свързани изключително със "задължителните процедури" на Европейския съюз. Бойко Борисов също изрази надежда за успешно стартиране на проекта.

Защо правителството форсира изграждането на българския участък от "Турски поток"?

Правителството изненадващо форсира втори договор за милиарди в рамките на месец. В сряда "Булгартрансгаз" подписа документите за изграж...

Коментарът на премиера не само не противоречи, но по-скоро засилва мнението на руския президент, че продължаващите забавяния очевидно са свързани с "натиск отвън". България е принудена непрекъснато да потвърждава, че е - отново съгласно думите на самия Борисов - "лоялен и силен член на НАТО и ЕС". И това, разбира се, не се вписва добре с изпълнението на стратегически проект в областта на енергетиката, обвързан с Москва.

Проблемът е, че дразненето на Русия с бюрокрацията на София не е вариант. Путин категорично заяви, че ако българските власти не искат да ускорят работата по "Турски поток", то тогава Москва ще намери други пътища към Южна Европа.

Българите знаят повече от всеки друг, че подобни думи от Кремъл не представляват празна заплаха. Тъжната съдба на "Южен поток", който, ако беше реализиран, щеше да превърне България в най-важната транзитна държава, служи за постоянно напомняне и потвърждение.

Ако през 2014 г., когато руската обреченост и предстоящият крах бяха очевидни за цяла Европа, то 5 години по-късно надеждите, че Кремъл ще търпи до безкрайност бюрократичното оплитане на България, изглежда илюзорно. София не се съмнява, че Москва ще изпълни обещанието си.

Размяната на коментари от последните дни може да послужи като урок не само за София, но и за много други европейски (и световни) столици. На първо място, важен е техният зараждащ се навик да вярват в Москва.

Договорът за строежа на "Турски поток" е факт, Борисов пак се самопохвали

"Булгартрансгаз" подписа договор със саудитската компания "Аркад" за изграждането на газопровода "Турски поток". Договорът е за доставк...

Иронично е, че консолидирането на обусловения рефлекс към ситуацията "ако Русия казва, значи ще го направи", е на база отрицателен опит. Там, където дълго време многобройните "моркови" под формата на убеждаване, преференциални условия и различни "добрини" не сработиха, ситуацията се раздвижи значително, едва когато "тоягата" се превърна в основно средство на общуване.

Всъщност такава бърза реакция на българския премиер на думите на Путин просто потвърждава напредъка по този въпрос.

Второ, еднакво важна последица от случващото се е осъзнаването, на някои места много болезнено, от истински прозападните държави от Източна Европа, на простата истина, че суверенната политика винаги е по-изгодна, отколкото старателно да се угажда на избрания господар.

Преди 5 години България загуби "Южен поток". Забележките на Путин ясно намекват, че София вече е на няколко крачки от загубата и на "Турски поток".

И като цяло човек би могъл да разбере българските елити, които се страхуват да повишат гласа си в защита на националните интереси, защото страната им е толкова незначителна и слаба в сравнение с великите сили на Запада.

Haber7: "Турски поток" и АЕЦ "Белене" безпокоят САЩ

Съединените щати са загрижени за „увеличаващата се концентрация на руски енергийни източници“ във връзка с АЕЦ „Турск...

Но в близост до нея има съвсем различни примери. Някои държави в Източна Европа, вместо да затвърждават окаяното си положение, като повтарят "ние сме малки, бедни и слаби, нямаме възможност да се противопоставим на заповедите на американците и ЕС", доста успешно маневрират, поставяйки собствените си интереси на преден план.

И което е характерно, резултатите от такава политика са многократно по-добри от тези на наистина бедна България, която даде всичко от себе си за светло европейско бъдеще.

За Полша, която не може да бъде обвинявана за съчувствие към Русия, не може да се твърди, че има независима политика. Но тя изобщо не се страхува от раздразнението на ЕС. Има и Унгария, която прави това, което сметне за необходимо, и никакво недоволство отвън не е в състояние да трогне официална Будапеща.

В крайна сметка има малка бедна Сърбия, която, въпреки целия натиск от страна на Запада, отказва да загърби дълбоката връзка с Русия - и това не води до фатални последици за Белград от много години.

Сега ситуацията около българската част на "Турски поток" започва да буди клиничен интерес: дали властите на страната ще рискуват да защитят националните интереси, или ще доведат ситуацията до логичния край – загубата и на този проект? В случая на последния вариант България, разбира се, ще се превърне за целия свят в паметник на отхвърлянето на суверенитета като национална идея и последствията, до които водят подобни действия. А това само по себе си е интересно и полезно по свой начин – но за другите.

Руски експерт посочи България като единственият проблем за възобновяването на "Южен поток"

Възобновяването на проекта „Южен поток“ е възможно, но проблемът е, че сериозността на България, като партньор, предизвиква...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика