Руски военни ще направят инспекция на част от територията на България

3209
Руски военни ще направят инспекция на част от територията на България
Снимка: Getty images/Guliver

Група руски военни експерти ще направи инспекция от 18 до 22 юни на част от територията на България. Инспекцията е в рамките на реализацията на Виенския документ от 2011 година, съобщи началникът на Центъра по намаляването на ядрената опасност към Министерството на отбраната на Русия Сергей Рижков.

"Инспекцията се провежда с цел определяна на мащабите на осъществяваната военна дейност или липсата на такава в пределите на указания район, подлежаща на предварително уведомяване. Площта на района е 16 хил. кв км", се казва още в съобщението. 

На гости в царството на Путин: какво няма да видят чужденците?

За Световното първенство по футбол Москва и още няколко руски града бяха излъскани до блясък. Страната се представя в нова светлина - м...

По време на мероприятието руските инспектори ще посетят учебни райони и полигони, ще получат информация за провежданата военна дейност в района, както и информация за, намиращите се в района, формирования и военни части на българските въоръжени сили. Те ще бъдат информирани и за планираните за юни 2018 година тактически учения, допълва РИА Новости. 

През април, в рамките на реализацията на документа, подобна инспекция е била направена във Великобритания.

От сайта на Центъра по намаляването на ядрената опасност към Министерството на отбраната на Русия става ясно, че в периода 5-9 юни 2017 година е бил извършен наблюдателен полет със самолет Ан-30Б. Той е излетял от летище Бургас и е бил с максимален обхват от 660 км.

Виенският документ от 2011 година съдържа политически обвързващи мерки за укрепване на доверието и сигурността (МУДС), които целят повишаване на откритостта и прозрачността по отношение на военните дейности, извършвани на територията, заобикалящите морски зони и въздушното пространство на всички европейски държави (за Русия от западната граница до Урал) и страните-членки на ОССЕ от Централна Азия.

Русия иска от САЩ да разсекретят данните си за веществото "Новичок"

Посолството на Русия във Вашингтон призова американските власти да разсекретят данните за отровното вещество „Новичок“ и да...

За постигането на целите на Виенския документ е предвиден механизъм за обмен на информация относно военните сили, основните системи въоръжения и техника и тяхното разположение, бюджет и доставки, както и механизъм за консултации и сътрудничество чрез нотификации и срещи относно необичайни военните действия. Заложено е осъществяването на военни контакти и сътрудничество на доброволна основа и провеждането на демонстрации на нови типове основни въоръжения и техника. Наред с това Виенският документ предвижда, че държавите ще се информират взаимно за определени военни дейности, в които участват повече от 9 хил. военнослужещи или повече от 250 танка, или повече от 500 бойни бронирани машини, или повече от 250 артилерийски системи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика