X
 
 

С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София

3307 6
С 14 класьора доказателства Мая Манолова поиска касиране на вота в София
Снимка: БГНЕС
Жалба за нередности в изборите с искане за касиране на вота в София внесоха в Общинската избирателна комисия гражданският кандидат за столичен кмет Мая Манолова и председателят на Инициативния комитет, издигнал кандидатурата й Никола Вапцаров. „Внасяме и 14 класьора с доказателствен материал за тежи нарушения на изборния процес“, обяви Манолова и уточни, че са ги класирали в четири групи – нарушения, свързани с избирателните списъци; нарушения, свързани с изборните протоколи, изготвени в секционните избирателни комисии; нарушения, свързани с броенето на бюлетините и нарушения, свързани с организацията на изборния процес.

„По отношение на избирателните списъци, освен разликата от над 100 000 избиратели, обявени за техническа грешка от организаторите на изборите между първия и втория тур, установихме и 6700 души разлика в част втора на избирателните списъци“, посочи Манолова. „Толкова са гражданите на държави -членки на ЕС, които според ОИК са включени в избирателните списъци, а според общинската администрация, техният брой е само 44“, добави тя. Манолова изтъкна, че има огромни разлики и несъответствия между протоколите, изготвени от ЦИК и тези, които са качени на сайта на ЦИК. „Тези разлики, несъответствия, разминавания, поправки, дописвания, пренаписвания са в над 60% от протоколите на секционните избирателни комисии. В над 900 секции има поправки, дописвания, промени в секционните протоколи“, посочи още Манолова. Тя конкретизира, че в това число влизат празни протоколи, неподписани протоколи, протоколи без фабрични номера или с различни номера, протоколи с различни поправки, дописвания и промени в графите, отнасящи се до определянето на резултата и пр. и обобщи, че в 60% от общия брой на секционните протоколи има нарушения. Тя съобщи още, че на втория тур на изборите има 700 000 недействителни бюлетини. „Средно сметнато на първия тур на кандидат за кмет се падат по 500 недействителни бюлетини, а на втория тур те вече са 3500“, уточни Манолова. „В същото време, добави тя – в протоколите с преобладаващо ромско население са изрядни и чисти и там няма недействителни бюлетини, което потвърждава нашата информация, че в тези секции е гласувано с предварително изготвени и попълнени бюлетини извън изборните секции“.

Не бяха допускани представители на инициативни комитети и застъпници на партии, а тези които са допуснати, са държани на изолирано място, без да могат да наблюдават какво се случва при предаването на протоколите и чувалите с бюлетините. посочи още Манолова. „В резултат на това, в нарушение на Изборния кодекс и в тежко нарушение на правилата, пликовете с протоколите са отваряни от сътрудници на ОИК, сътрудници на общинска администрация, които са нанасяли различни поправки и корекции в протоколите, което е изключително сериозно нарушение.

Като друго нарушение Манолова изтъкна екзитполовете, използавни за партийна пропаганда – „абсолютно манипулативно показваха през целия ден разлика от 10 до 17% между кандидатите, което се оказа, че не е вярно, с цел да бъдат демотивирани избирателите".

Тя добави и множеството сигнали за купуване на гласове и манипулиране на вота. „Ние сме подали над 20 жалби, общо близо 40 жалби за различни нарушение, по отношение на които нямаше реакция от правоохранителните органи и изборната администарция“, отбеляза Манолова.

Снимки: Ива Иванова/ Аctualno.com

„Внасяме тази жалба заради справедливостта, категорична е тя и подчерта, че става дума за тежки злоупотреби с гласовете на хиляди столичани от изборната машина на ГЕРБ. „Изборната машина включи и направи съучастници множество граждани в контролирането на вота, в купуването, в продаването на гласове, а служители на столичната администрация – в нарушаването на правилата при приемането на протоколите и изборните книжа“, категорична е Манолова и обяви, че това не трябва да бъде оставено без последствия и затова внася жалбата – „за да бъдат разобличени изборните нарушения и фалшификации“.

"Какво ще се случи и дали ще се намери кой да се произнесе в съответствие със Закона, предстои да видим. 14 класьора с доказателства показват тежки нарушения на изборния процес, които биха довели до друг резултат", категорична е тя. Манолова обяви, че ще бъдат сезирани и международните организации ОССЕ, ПАСЕ, Венецианската комисия за начина, по който се провеждат изборите в България, а също и посланиците на страните-членки на ЕС и САЩ за многобройните изборни нарушения. Освен това, добави Манолова – „днес с гражданите поставяме началото и на петиция за честни избори, с която настояваме за касиране на вота в София, за електронно и машинно гласуване, които не биха допуснали тези безобразия, за ясни правила за екзитполовете на социологическите агенции, настояваме също така за активна регистрация, а не за списъци с хиляди мъртви души, както се оказаха изборите в София, заставаме и зад преференциалното гласуване с настояване да не се опитва парламентът да премахне преференциите.“

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • ГОЛЕМ И ДЕБЕЛ ЗА ГЕРПедерасите! 3 ГОЛЕМ И ДЕБЕЛ ЗА ГЕРПедерасите! преди 3 седмици Профил на трол?
  ЗАЩО НИЩО НЕ СЕ СПОМЕНАВА ЗА ГОЛЕМОТО ЧЕРНО ДИЛДО ДЕТО СА ГО ПРИГОТВИЛИ ЗА ОНЯ ДОЛЕН ПЕЕРАС ОТ СЕЛО БАНКЯ?
 • хахахааааааа глупак!!! 3.1 хахахааааааа глупак!!! преди 3 седмици Профил на трол?
  Той се използва от майка ти
  : 2 !
 • ciklop50 3.2 ciklop50 преди 3 седмици Профил на трол?
  3.1 Циклопе, ти пак лочиш от мензиса на майка си !
  : 3 !
 • Анонимен 3.3 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  пидоРашка3, пак дъвчеш черно дилдо?! още ти е мъчно за голямото бонго на Обонго?!
  : 0 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Сбирщината мафиоти, богато платените ГЕРБ наемници (Margi Draganova), пак цвилят от ГЕРБ яслата !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 3 седмици Профил на трол?
  Държавата си има Кръстник и това е СИК Мафиота ! В София - пачавра, слугиня на Мафията !
5-те ЗОДИИ с най-труден характер
5-те ЗОДИИ с най-труден характер

Има зодии, с които много трудно можеш да се разбереш, заради това как се отнасят към другите, какъв характер имат и пр. Това е кратка класация на зодиите,...