С документи: Лозан Панов показва как всъщност е проверяван

3097
С документи: Лозан Панов показва как всъщност е проверяван
Снимка: БГНЕС

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е прилагал двойни стандарти при проверките срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Доказателство за това са документите от проверките, които ИВСС предостави на Панов, след като той води дело за достъп до информация за тях срещу главния инспектор Теодора Точкова. Тези документи вече са публикувани на сайта на ВКС.

Проверките, за които става въпрос, са три - през 2017, 2019 и 2020 г. И трите са приключили с решение на ИВСС, че не са събрани данни за нарушения на Панов.

Съдът установи произвол от НАП и срещу съпругата на Лозан Панов

Съдът установи произвол от НАП и срещу съпругата на председателят на Върховният касационен съд Лозан Панов – Елисавета Панова, съ...

При първия случай Панов се е срещал с адвокат Иван Тодоров, втората е заради проверки, наредени от Панов в апелативния спецсъд по делото "Иванчева", а третата е заради скандален музикален видеоклип, сниман в Съдебната палата в София, изброява в. "Сега".

Специално по отношение на случая "Иванчева" добре се виждат двойните стандарти на инспекторите. За тях говори при обсъжданията в ИВСС един от членовете му - Лидия Стоянова. Тя казва на колегите си, че ѝ е направило впечатление как Панов е бил уведомяван за заповедите на ИВСС - то е направено доста по-късно от издаването им, а срокът, в който Панов е можел да се запознае и да отговори, е бил максимално кратък.

"Този подход е различен в сравнение по отношение на други проверявани", казва инспектор Стоянова. Тя обяснява, че Панов е бил информиран за проверката едва два дни, преди тя да приключи. "Обикновено проверяваният се уведомява много по-рано след издаването на заповедта за проверката", казва още инспекторката. Допълва и че срокът за обяснения трябва да е по-дълъг от дадения на Панов.

Инспектор Стоянова, както и колегата ѝ Любомир Крумов, не са съгласни и с изводите на колегите си от тази проверка, че като е наредил проверка на движението на делото "Иванчева" в спецсъда, Панов е накърнил независимостта на магистратите, но не трябва да бъде санкциониран, защото не го е направил умишлено. Двамата инспектори смятат, че Панов е изпълнил правомощията си, а и самите спецсъдии са обявили, че независимостта им не е била засегната.

ДПС пита: Всички говорят за Гешев, но къде е разговорът за Лозан Панов?

ДПС ще участва във всякакви консултации и диалог по всички теми, включително и съдебната, заяви от парламентарната трибуна Йордан Цонев...

По отношение на музикалния клип инспектор Стоянова е категорична, че всъщност ВСС е проявил безпрецедентна липса на контрол, а с даването на гласност на случая съветът е опитал да унижи и опозори Панов "само защото се казва така".

Припомняме, че 5-годишният мандат на Теодора Точкова и 4-годишните мандати на инспекторите от ИВСС изтекоха още през пролетта на 2020 г. В 44-тото Народно събрание те не бяха сменени, защото правната комисия не приела правила за избора им - и така си остана до изтичането на живота на този парламент, чак през 2021 година. В 45-тия парламент нямаше време за ИВСС - това Народно събрание изкара само около месец.

Преди да стане главен инспектор, Точкова беше административен съдия в Хасково. Промяна в съдебния закон обаче регламентира, че тя може да получи кариерен бонус и да отиде в съд от по-високо ниво. В съдебните среди се говори, че тя има амбиции за Върховния административен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика