С процедурни хватки "хартиената коалиция" опита да пришпори гласуването с бюлетини

5007
С процедурни хватки "хартиената коалиция" опита да пришпори гласуването с бюлетини
Снимка: БГНЕС

"Хартиената коалиция" между ГЕРБ, ДПС и БСП срещу изцяло машинното гласуване продължава с опитите си да върне хартиената бюлетина.

Трите партии искат да се върнат предишните текстове в Изборния кодекс, според които гласоподавателите сами решават дали да гласуват с машина, или с хартиена бюлетина. В момента в секциите с над 300 избиратели се гласува само с машина, а в тези с по-малко – само с хартия. Днес промените в Изборния кодекс влязоха в дневния ред без да бъдат подлагани на гласуване в залата. Причината - в първата сряда на месеца всяка парламентарна група има право да предложи по една точка от програмата на парламента. Така се стигна и до ситуацията, в която не само БСП, но и ГЕРБ предложи като такава точка проектът на социалистите.

Миналата седмица ръководството на БСП се опита да включи връщането на хартиеното гласуване, но предложението не мина благодарение на гласа "против" на депутата от тяхната парламентарна група Крум Зарков. Какво каза той пред Actualno за гласуването - четете тук.

Удължаване на работното време

Малко по-късно по време на днешното заседание от БСП поискаха удължаване работното време, за да може парламентът да разгледа промените в Изборния кодекс и в Закона за личната помощ. Процедурното предложение беше направено от Иван Ченчев от левицата, който поиска удължаване на работното време до приемането на точка четири от дневния ред - промените в Закона за личната помощ.  

Крум Зарков възрази с аргумента, че всичко се прави за промените в Изборния кодекс." Тази точка не е в дневния ред на българското общество и няма нужда да бъде гледана", посочи той. "Аз съм твърдо против удължаване на заседанието", заяви Зарков.

Петър Петров от "Възраждане" призова да не се удължава работното време, защото следобед има заседания на важни комисия и даде пример с правната и с вътрешната комисия.

Депутати на БСП отрязаха БСП да се гледа в парламента връщането на хартиените бюлетини

Народното събрание отхвърли предложението на БСП в програмата за тази седмица да бъде включен проектът на левицата за промени в Изборни...

В крайна сметка предложението на БСП за удължаване на работното време беше отхвърлено. При прегласуването, "за" бяха 111 депутати от ГЕРБ, ДПС и БСП, 68 от "Продължаваме промяната", "Демократична България", "Възраждане" и четирима независими гласуваха "против", а 51 (от ПП, "Има такъв народ" и един независим) се въздържаха.

ГЕРБ също опита

Отхвърлено беше при прегласуването и предложението на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова за удължаване на работното време като се разгледа и още една точка - проект на решение за създаване на временна комисия за проверка на обстоятелствата, свързани с увеличение на цената на суровия петрол, закупуван от "Лукойл". 

В декларация от името на ПГ на ГЕРБ-СДС трибуната, Тома Биков коментира, че цял ден депутатите четат какво пише в докладите на омбудсмана, за да не се гледа изобщо Изборният кодекс. "Не вярваме на машинното гласуване и ще поставим този въпрос и на 48-то Народно събрание след няколко месеца", посочи той. Биков отбеляза, че ГЕРБ печели избори "и с машини, с Рашков" и ще го направят и на парламентарните избори.

В декларация от името на "Възраждане" депутатът Петров каза, че позицията на неговата партия е против връщането на хартиения вот и отбеляза, че при него има много недействителни бюлетини. По думите му за "Възраждане" не е извинение твърдението, че хората не могат да се ориентират с машината.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Петков не иска смяна на регулаторите преди вота, докато "водите са мътни"(ВИДЕО)

Борисов иска преговорите с ПП-ДБ да продължат преди изборите (ВИДЕО)

Борисов не иска хора от ГЕРБ да са служебни премиери (ВИДЕО)

"Ако трябва и през почивните дни": Президентът започва срещи с всички потенциални служебни премиери (СНИМКИ)

С размяна на любезности Радев връчи третия мандат на ИТН, те върнаха празна папка (СНИМКИ и ВИДЕО)

С метафори за годежи и казарми Янаки Стоилов разкритикува партиите: Прилагат Конституцията само когато не им пречи

Рая Назарян: Кирил Петков имаше неочакван юридически съветник в лицето на Делян Пеевски

Тома Биков: Изборите могат да бъдат и на 2 юни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика