Сега: Испания не казва разпитван ли е Борисов за къщата в Барселона

5051
Сега: Испания не казва разпитван ли е Борисов за къщата в Барселона
Снимка: БГНЕС

В Испания разследването ”Барселонагейт” продължава. Полицията отказва подробности, като се позовава на следствената тайна. Тъй като производството е висящо, испанските власти не отговориха и дали са разпитали на място Борисов, или дали са пратили въпроси, които да му бъдат зададени тук.

Това става ясно от отговорите на испанската полиция на въпросите на вестник "Сега", свързани с разследването.

Групата за мониторинг към ЕП пита Гешев разследва ли аудиозаписите и "къщата в Барселона"

"Работи ли главният прокурор по публикуваната в испанските медии информация за разследване на схема за пране на пари в Барселона, за ко...

Неотдавна сайтът за разследващи репортажи bird.bg цитира един от замесените в случая - бизнесмена Йордан Христов, че разследването е прекратено. Говорителят на прокуратурата в Барселона обаче също отрича това.

В България също има производство по случая. Преписката беше образувана в края на февруари, след като прокуратурата се сезира сама по публикацията в испанския вестник El Periódico, свързана с имоти и фирми в Барселона, които испанските власти проверяват за пране на пари.

Изданието публикува три страници разследване, в което се твърди, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов има отношение към "международна схема за пране на пари", през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми - Numin Invest SL и Emma BGS SL. Двете дружества са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, с която Йордан Христов е сключил брак през февруари т.г., точно преди публикацията на El Periódico.

От българската прокуратура отказват всякаква информация по случая. Според електронното деловодство на прокуратурата от 2 месеца преписката е за решаване при спецпрокурор. "Наскоро испанските медии публикуваха информация за висящо разследване, за което се твърди, че свързва премиера Борисов със схема за пране на пари в Барселона. Работи ли българската прокуратура по това дело, като се има предвид, че е получила сигнал за случая още през 2019 г.

Къщата в Барселона: Има ли фиктивен брак, който да скрие следи към Борисов?

Темата "Къщата в Барселона" отново изплува на дневен ред след твърдения на едно от лицата на сайта за разследваща журналистика "Биволъ"...

Ако да - на каква фаза е разследването", гласи един от въпросите към главния прокурор Иван Гешев след изслушването за България в групата в ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Тази група е част от комисията ЛИБЕ на Европейския парламент. Гешев и Борисов бяха поканени за изслушването на 28 август, но и двамата изпратиха заместници и избраха да не се явят.

Испанската прокуратура бе сезирана по случая през юли 2018 г. от гражданското движение БОЕЦ. Няколко месеца по-късно БОЕЦ сезира и каталунската полиция. След публикацията на "Ел Периодико" движението пусна сигнали и до главния прокурор Иван Гешев, НАП и парламента. Сигнал в прокуратурата прати и Елена Йончева, която сега е евродепутат.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика