Шефът на Здравна комисия: Работи се по повишение на заплатите на мед. сестрите и за безплатно обучение по специалността

8150
Шефът на Здравна комисия: Работи се по повишение на заплатите на мед. сестрите и за безплатно обучение по специалността
Снимка: Actualno.com

На 12 май е Международният ден на сестринството. Празникът е повод за поздравления към героите в бяло, но и повод за равносметка за проблемите, пред които са изправени. Един от тях е недостигът на кадри. По този повод от Actualno.com разговаряхме с председателя на Комисията по здравеопазване и народен представител от "Продължаваме промяната" Антон Тонев

По думите има устойчива негативна тенденция към спад на броя на специалистите по здравни грижи, които са ангажирани в нашата здравна система. 

Той посочи, че има няколко обективни причини. "В последните 10 години трайно завършват по-малко сестри като абсолютен брой, някъде около 700 в сравнение с броя завършващи лекари, които ги превишават. Оставена така тази тенденция ножицата между брой лекари и брой сестри само ще се отваря. Трябва да признаем и тенденцията и влиянието на европейския пазар на труда, където условията и заплащането са доста по-добри от нашите и повечето млади колеги, които завършват, намират своето работно място в някои от европейските страни", каза Тонев.

Според него трябва да се призная тези фактори и да се предложат работещи решения, които да обърнат тази тенденция. "Конкретно заедно с Министерство на здравеопазването в момента разработваме стратегия за това нещо, в която ще залегнат най-вероятно три предложения. Едното ще бъде за трайно подобряване на заплащането. То вече влиза в момента в сила. Това са условията, при които увеличените средства в болнична помощ, се опитваме да ги завържем с условието за повишаване на основните заплати. В момента е възможно медицинска сестра да започне работа при начална основна заплата от около 800 лв. Ние искаме това нещо да е възможно само ако началното заплащане е над 1500 лв. Говорим за брутна заплата. Търсим вариант, който да е законов, да е възможен, да може да бъде постигнат от болниците. Опитваме се да работим с тях. Приемаме техните предложения, защото имахме съобщения, че при някои болници това няма да е възможно. Дадохме един тримесечен буферен период, в който условието за повишената брутна заплата да не бъде задължително, а само пожелателно, за да могат болниците, получавайки увеличените средства, да намерят тези възможности  и да постигнат тези нови условия на колективния трудов договор", обясни Тонев. 

Шефът на Здравна комисия обяви, че се разглежда подобряване на условията за обучение на медицинските сестри. "Най-лесната промяна, която можем да предложим, е да увеличим броя на студентите по специалност "Медицински грижи", т.е. да обучаваме повече медицински сестри. За съжаление тази мярка ще даде ефект след 5-6 години, но въпреки това ще положим усилия да намерим възможности за увеличаване на бройките студенти. Една друга мярка, която обсъждаме е възможността първата година студентите в първи курс да не заплащат такса обучение. Принципът и идеята в тази мярка е кандидат-студенти, които не са взели категорично решение дали да продължат своето образование във висшето училище, да имат една безплатна такса. Преместването в друг град е свързано с разходи, но редукцията на една или две семестриални такси, ще даде възможност на кандидат-студенти да дойдат, да проверят какво представлява тази професия", допълни Тонев. 

Той посочи, че се обсъжда и третата мярка, която цели да раздели обучението на медицинските сестри на две. "В момента те завършват като бакалаври, което е 4-годишно обучение, като имат възможност за разширен практически стаж единствено през последната четвъртата година. Бихме искали да концентрираме тяхното теоретично и практично обучение през първите две години, а през вторите две години с малко по-намалено теоретично обучение и с възможност да работят практически под контрола на завършили медицински сестри. Това е така наречената дуална форма на обучение. Ползваме този термин единствено да обясним принципа. Няма да наречем тяхното обучение дуално, защото няма да бъде правилно", заяви Тонев. Той уточни, че идеята е студентите да могат да се обучават, работейки, като получават заплащане. Според него така те ще могат да бъдат привлечени към здравната ни система. 

Той отчете, че тази мярка е най-добре работеща, защото ще позволи студентите трети и четвърти курс още в този момент да могат да помагат под контрола на опитни сестри за по-качествено обслужване на пациентите. 

Тонев използва възможността да отправи пожелание към специалистите по здравни грижи. "Да им пожелая да бъдат все така мотивирани да работят, да бъдат на своя пост до леглото на пациента, при лекарите и заедно с тях да постигаме успехите, с които е известна нашата здравна система", заяви Тонев.

Освен шеф на Здравната комисия в парламента, Тонев е и депутат от 3-ти МИР - Варна. По тази причина на снимката той позира до изложбата „50 години Златна Варна“, която бе открита вчера в Народното събрание и показва реплики на предмети от Варненското златно съкровище, както и снимки и информация за находките.

Има ли други държави в ЕС, при които има недостиг на медицински сестри - четете ТУК. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Елена Йончева: Мигрантите ще бъдат връщани обратно

Гроздан Караджов: ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ искаха да покрият скандала около Нотариуса

Бойната група на НАТО у нас получи висока оценка

Нанков: Лъжа е, че настоящият регионален министър е кадър на ГЕРБ

Още една рокада в Агенция "Митници"(ВИДЕО)

Новият директор на „Митниците“: Заварих уплашени хора

Еврокомисар Илва Йохансон ни обеща конкретна дата за сухопътния Шенген

БСП ще праща доклада за "Боташ" на Европейската прокуратура (ВИДЕО)

Рюте към Главчев: Ще съдействаме пред Австрия за пълноправното ви членство в Шенген

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика