Шестима министри на ГЕРБ се връщат в новото правителство?

31119
Шестима министри на ГЕРБ се връщат в новото правителство?
Снимка: БГНЕС

Шестима министри от кабинета "Борисов 2" се връщат с екипите си във властта.  Това са Владислав Горанов, Лиляна Павлова, Томислав Дончев, Ивайло Московски, Екатерина Захариева и Ивелина Василева. Освен финансов министър Бойко Борисов обмислял да направи Горанов и вицепремиер, твърдят източници, запознати с преговорите за съставяне на кабинет с Обединените патриоти. Това пише Стандарт, позовавайки се на източници в ГЕРБ.

Официалните разговори ще започнат в началото на другата седмица, тъй като вчера лидерът на партията и седем души от екипа му заминаха за конгрес на Европейската народна партия (ЕНП) в Малта. В тяхно отсъствие обаче неофициалните разговори текат с пълна сила.

Бившият регионален министър Лиляна Павлова се връща на мястото си, като взема със себе си и предишния си екип. Такава е ситуацията и за Ивайло Московски, който отново поема транспорта. В ГЕРБ вече стискат палци новото правителство да се подреди бързо, за да може Московски като депутат от Плевен да освободи място за Цецка Цачева. Според резултатите от вота до момента тя остава извън Народното събрание заради преференции, които пренаредиха листата.

Околната среда и водите отново ще попаднат в ръцете на Ивелина Василева, която също връща екипа си.

Два варианта за бившия вицепремиер Томислав Дончев обмислял Борисов. Единият е Дончев отново да се върне като заместник министър-председател, който отговаря за европейските средства и този път - за председателството на ЕС в България. Вторият вариант бил освен тези ресори Дончев да поеме Министерството на икономиката.

Лидерът на ГЕРБ обаче е решил да попита бизнеса у нас за името на новия икономически министър. Той ще поиска от работодателите да му предложат кандидатури. Борисов държи Екатерина Захариева да продължи работата си в правосъдното министерство. Но допълниха, че патриотите са заявили претенции към този ресор, ако не получат някой от четирите, на които най-вече държат: икономика, енергетика, отбрана и култура.

Лютви Местан си пожела схватка с Валери Симеонов

Имаше късмет, че се разминахме. Едно е да се закачаш с 80-годишна бабичка, друго е да се разберем като мъже. Така лидерът на ДОСТ Лютви...

ГЕРБ се чудят защо патриотите искат именно тези сектори, след като основните ми приоритети са социални. И смятат, че ако патриотите поемат Министерството на труда и социалната политика, ще имат възможност да реализират ангажимента си за 300 лв. пенсия.

Три варианта стоят пред Министерство на отбраната. Единият е то да отиде при коалиционния партньор - "Обединени патриоти" и по-специално при лидера на ВМРО Красимир Каракачанов. По-вероятно обаче било войводата да стане и вицепремиер без "портфейл", който наблюдава силовите структури. При този сценарий от ГЕРБ обмислят военен министър да стане бившият началник на отбраната ген. Константин Попов, който бе водач на листата на ГЕРБ в Пловдив-област и намери място в 44-то Народно събрание. В партията на Борисов обсъждат и възможността мястото си в МО да запази служебният министър на отбраната Стефан Янев. Причината е, че той има много добри отношения с Европа и НАТО. Оставането му ще бъде знак за приемственост и диалог между новото правителство и президента Румен Радев.

Въпреки претенциите на възможните партньори Борисов е категоричен, че няма да даде повече образованието в ръцете на друга партия. Именно заради това за поста на образователен министър се спряга името на Милена Дамянова, която бе шеф на образователната комисия в предишния парламент. Тя заедно със столичния кмет Йорданка Фандъкова разработиха цялата програма на ГЕРБ за образованието.

От партията на Борисов по всяка вероятност ще запазят и здравеопазването. За него се споменава Даниела Дариткова, която оглавяваше здравната комисия в 43-то Народно събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика