"Шоуто на Слави": Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало

24255
"Шоуто на Слави": Партиите получават над 6,5 млн. лева повече, отколкото би трябвало
Снимка: БГНЕС

Вместо да вземат по 11 лева на действителен глас, подаден за тях, партиите в парламента плюс тези, спечелили над 1% от действителните гласове на последните парламентарни избори, са взели по 13,23 лева. Това показа "Шоуто на Слави" в специално предаване тази вечер. Изчисленията са на база разписаното в Закона за политическите партии, както и на официални данни от Министерството на финансите.

Защо се получава така? Оказва се, че към реалните гласове за всяка партия към общата субсидия се добавят и гласовете за партиите, които са под границата от 1%, плюс гласовете за независимите кандидати за депутати, плюс всички, гласували с новата опция "Не подкрепям никого".

Отделно от "Шоуто на Слави" посочват, че ЦИК са добавили и "71 гласа" към всички тези гласове. Причината е ново решение колко точно са гласовете "Не подкрепям никого" - 71 повече от първоначално приетото. Всичко това е урегулирано в Закона за политическите партии - чл. 27, ал. 2, като сегашният правосъден министър и бивш депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов, който беше и председател на правната комисия в парламента, коментира според официална стенограма в стил "да не стане така, че да вземем едни пари повече".

Картината през 2018 година

Общо предоставена държавна субсидия за 2018 година е 38 648 384 лв., макар че ако се спазват чл. 25, ал. 1, чл. 25, ал. 2 и чл. 26 от Закона за политическите партии, би трябвало субсидията да е 32 128 844 лв. Оказва се, че ГЕРБ печелят малко над 2,5 млн. лева повече, БСП - малко над 1,5 млн. лева, "Обединени патриоти" - малко над 700 хил. лева, ДПС - малко над 650 хил. лева, "Воля" - малко над 300 хил. лева, а партия "Възраждане", която обяви, че дарява част от субсидията си за ин витро опити - малко над 80 хил. лева.

Формулата, по която се изчислява действителната партийна субсидия, е следната - броят на действителните гласове за съответната партия, разделен на общия брой на получените действителни гласове, който се умножава по общата сума за разпределение.

Заради тази ситуация "Шоуто на Слави" припомни инициираният от предаването референдум през 2016 година, в който имаше въпрос дали партийната субсидия на един действителен глас да е 1 лев. Макар че беше решено, че референдумът не минава границата, за да станат автоматично задължителни решенията му, на въпроса за партийната субсидия преобладаващият отговор беше да стане 1 лев на глас. Беше припомнено и последното гостуване на премиера Бойко Борисов в "Шоуто на Слави" и как той обеща да предложи на парламента да бъдат намалени партийните субсидии. Публично беше поставен и въпросът защо всъщност субсидиите са по-големи - към всички отговорни институции.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика