Ще има ли правителство с втори мандат на ПП и с премиер Асен Василев?

11203
Ще има ли правителство с втори мандат на ПП и с премиер Асен Василев?
Снимка: БГНЕС

Ще има ли правителство с мандата на "Продължаваме промяната" и с премиер Асен Василев, след като кабинетът „Петков“ падна с успешен вот на недоверие, поискан от ГЕРБ? Този въпрос си задават всички и са в очакване на неговия отговор.

“Продължаваме промяната”, БСП, “Демократична България” ще подкрепят новия кабинет „Василев“ и управленската програма, която е за срок от 6 месеца. Независимите депутатите, които напуснаха „Има такъв народ“, обаче заявиха, че искат да видят и кои са хората по постовете, които ще я изпълняват, защото и това имало значение.

Засега Василев може да разчита на 109 гласа от ПП, БСП и ДБ. Ако и шестима от независимите депутати обявят подкрепа, гласовете се покачват до 115. Но бъдещият кабинет има нужда от още поне шест гласа, за да има мнозинство в парламента.

Интересно е как ще гласува Елена Гунчева, която напусна партия „Възраждане“ и стана независим депутат. Тя призна, че от ПП са я поканили на преговори, но уточни, че е 99% убедена, че ще гласува против новия кабинет.

След 3 часа разговори: Коалиционните партньори приеха бъдещата програма за управление

"Продължаваме Промяната", "БСП за България", Демократична България" и независими депутати приеха програмата за управление на България з...

В сряда финансовият министър в оставка и евентуален бъдещ премиер Асен Василев заяви, че продължават разговорите с депутати извън управляващата коалиция за подкрепа за съставянето на ново правителство, но все още няма събрана подкрепа от нужните поне 121 народни представители.

„Ако не бъде събрана нужната подкрепа, няма да бъде подлаган на гласуване изобщо нов кабинет“, категоричен беше той.

Кирил Петков и Асен Василев неведнъж заявяваха, че търсят за подкрепа всички депутати, които искат да са лоялни не към определени лидери, а към хората, които са ги избрали. Те бяха яростно критикувани от другите партии в покупко-продажба на депутати.

"Няколко човека трябва да решат към кого им е лоялността - към тяхната партия и лидер, който не е изпълнил обещанието към народа, или към всички нас, които имаме отговорност към България", заяви Петков. И добави: "Продължаваме да говорим с абсолютно всички депутати, които искат да видят нашата програма. Единственото, към което се придържаме като обещание, е, че не говорим с четиримата човека (бел.ред. Делян Пеевски, Слави Трифонов, Бойко Борисов и Костадин Костадинов). Всички останали имат покана да говорят с нас“.

Какво предвижда програмата на евентуален кабинет „Василев“

Петков: Завършихме законодателната програма - за 6 месеца трябва да се приемат 40 законопроекта

Законодателната програма на коалицията (б.а. - на кабинета "Василев") съдържа над 40 законопроекта, които трябва да бъдат приети в след...

Проектът на законодателна програма на евентуален кабинет с премиер Асен Василев предвижда настоящият вътрешен министър Бойко Рашков да бъде избран за председател на КПКОНПИ до края на юли.

Не е ясно как ще бъдат разпределени министерствата, които бяха оглавявани от "Има такъв народ". Министърът на спорта в оставка Радостин Василев коментира, че с него не е воден разговор да поеме поста на министър на вътрешните работи.

От БСП и "Демократична България" до момента са коментирали към кои ведомства биха проявили интерес.

Предложението на законодателна програма за следващите 6 месеца предвижда над 60 точки, разделени по сектори. В него освен законопроекти са предвидени и срокове за избор на членове на някои регулаторни органи. Управленската програма също е за половин година, както предварително бяха заявили от ПП.

Програмата предвижда още безплатни учебници до 12 клас, по-ниски тарифи за парно, ток и вода,. Краят на годината е финалната дата за проектиране на тунел през "Петрохан" и през "Прохода на републиката", такъв е и срокът за довършването на проектирането на магистрала "Хемус".

Мартин Димитров за новия кабинет: Има смисъл да се говори и с ИТН

„Има смисъл да се говори и с „Има такъв народ“ (ИТН), в политиката нямаш право на лични емоции“. Това каза депу...

В земеделието се залага одобрението на т.нар "Стратегически план за селските райони", чрез който да се усвоят нови 8 млрд. евро от ЕС.

„Програмата е амбициозна, но реалистична и отговаря на очакванията на българските граждани“, каза съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че основата на управленската програма е много добра. "Тя отразява основните ни приоритети. Но ние и досега в правителството, и за в бъдеще, се смятаме за социалният стълб в правителството и затова имаме и няколко бележки по социални мерки, които не са отразени в програмата, а присъстваха в предварителните ни разговори", каза тя.

Срокът за изпълнение на мандата изтича в петък (8 юли). Тогава кандидатът за премиер на "Продължаваме промяната" Асен Василев трябва да представи състава и структурата на правителството или да върне мандата на президента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Удар по Асен Василев: ГЕРБ, ДПС и опозицията задължиха БЕХ да не разпределя дивидент

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика