Симеон Славчев: ЦИК незабавно да признае машинния протокол

4492
Симеон Славчев: ЦИК незабавно да признае машинния протокол
Снимка: ПП МИР

Лидерът на партия МИР Симеон Славчев поиска Централната избирателна комисия незабавно да вземе решение и да излезе с указания към районните избирателни комисии, че машинния протокол се признава и след преброяването и сравняването с контролните разписки от машината за гласуване и след подписването му от всички членове на изборната комисия той става финален изборен протокол на РИК.

Това стана на специална пресконференция проведена днес в БТА организирана от Сдружение "Български родителски централен комитет“. В пресконференцията участие взеха председателят на партия МИР Симеон Славчев, Христо Лафчиев от Сдружение "БРЦК", председателят на партия "Свобода" Владимир Симеонов и Магдалена Ташева от партия Атака. Всички те се обединиха около искането, че ЦИК трябва да въведе и да признае машинния протокол на предсрочните парламентарни и президентски избори на 14 ноември.

„С това решение ЦИК ще премахне възможността и практиката от последните парламентарни избори, проведени на 11.07.2021 г. машините протоколи да се пренасят и преписват ръчно в хартиен протокол, което дава възможност в протоколите волно или неволно да бъдат допускани грешки. Най-ценното нещо на машинното гласуване е, че елиминира субективната намеса и изкривяването или подмяната на изборния резултат. На практика с досегашните указанията на ЦИК към РИК машинните протоколи да се преписват и нанасят ръчно в хартиен протокол се обезсмисля машинното гласуване“, заяви лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той напомни, че именно партия МИР е настоявала и се е преборила изборите да се провеждат чрез машинно гласуване, но в момента ЦИК прави опит да го обезсмислят, което дава възможност за сериозни фалшификации, манипулации и подмяна на вота на българските граждани.

„Партия МИР стои на позиция, че машинното гласуване е единственият възможен вариант на този етап в България да се проведат честни избори, но машинното гласуване трябва да бъде направено по правилен начин и да се премахне изцяло човешката и субективната намеса чрез преписването на машините протоколи“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той настоя още цялата информация, която пускат СИК до РИК и ЦИК, да бъде изпращана в реално време по имейл до всички участници на изборния процес, до гражданските и неправителствените организации.

„Така ще бъде дадена възможност участниците в изборния процес да получат пълната информация в реално време от една страна и ще предотврати манипулираните и подмяната на изборния резултат в изборната нощ и дните след него, когато Информационно обслужване обработва данните от друга страна. Успоредно с това ще се върне доверието към изборния процес и крайният изборен резултат“, заяви още Симеон Славчев.

Той настоя още в изборните секции в училищата, в които нямат камери, да бъдат оборудвани с такива. Така всички камери да бъдат вързани към обща единна система и да бъде излъчено онлайн броенето на разписките във всички изборни секции.

„Настояваме още всички партии, участници в изборите, да имат наблюдатели в ЦИК и в "Информационно обслужване" АД. Когато се говори за провеждане на честни избори, всяка една партия трябва да има наблюдатели в тези две институции, настоя лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Той призова ЦИК на свое заседание незабавно да вземе решения, с което в края на изборния ден от машината за гласуване да се изкарва машинния протокол, да се преброят всички разписки от машината за гласуване, които да се сравнят с машинния протокол, който да се подпише от всички членове на комисията, с което да става финален изборен протокол на РИК. След което машинния протокол да се сканира и да се качва в системата на ЦИК, като едновременно с това да се изпрати и до всички партии, коалиции и инициативни комитети, участници в изборния процес.

„Очаквам ЦИК незабавно да реагира и да вземе съответните решения, защото от това ще зависи честността на вота. Ако ЦИК не вземе тези решения ще считаме, че саботира машинното гласуване, което ще постави под съмнение изборните резултати, което от своя страна ще доведе до тяхното непризнаване. Припомням, че изборите са две в едно и ако заради действия или бездействия на ЦИК бъдат оспорени изборните резултати след изборите България освен в политическа, ще влезе и в Конституционна криза“, заяви още лидерът на партия МИР Симеон Славчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com