X
 
 

Симеонов за финансирането на партиите: Бизнесмените и сега си плащат за обществени поръчки

1079 0
photo of Симеонов за финансирането на партиите: Бизнесмените и сега си плащат за обществени поръчки
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
НФСБ ще гласува против ветото на президента, наложено за финансирането на партиите. Това съобщи в кулоарите на парламента лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Според него, ако се приеме такова вето, това би означавало партиите да бъдат лишени от възможността за финансиране по какъвто и да е начин. "Остава единствената възможност за бавна смърт на малките партии на опозицията, тъй като никой няма да даде пари на малка партия и на опозиция. Всеки ще дава на тези,които управляват,тъй като ще се страхува от санкции, проверки, репресии, отказ от обществени поръчки", поясни Симеонов.

ДПС: Да отворим американския модел на финансиране на политическите партии

„Няма как да се съгласим, че субсидията трябва да бъде намалена“. Това заяви народният представител от ПГ на ДПС Хамид Хами...

Той е категоричен, че в България бизнесът е зависим от политиците, които управляват. "В България най-богатите и влиятелните хора всъщност са тези, които управляват държавата. Мисля, че на всички е ясно това, но някак си по-удобно е да се насажда другата версия, че има някакви тъмни икономически субекти, които чакат с парите да манипулират държавата", убеден е Симеонов. Той изрази съмнения, че посоката за такива манипулации биха били обществени поръчки. "Те и в момента ги получават, ако си плащат", заяви Симеонов и конкретизира - "публично известни са процентите на комисионни при изграждане на инфраструктурни обекти, на магистрали, при концесии на плажове и т.н."

Според Симеонов най-естествената позиция е да се гласува против ветото, както предположи, че ще направи НФСБ. "Нашето предложение беше да се разреши  финансирането до определена граница и мисля, че това беше най-доброто предложение", подчерта Симеонов.

"В случая не мога да се сърдя на президента. Той нито е бил в бизнеса, нито е бил в политиката. Тези въпроси някак не са му добре познати. Той идва от авиацията. Трудно може да се ориентира и лесно става жертва на лош съвет", коментира още Симеонов.

 По повод заявената позиция от ВМРО, че ще гласуват в подкрепа на ветото, Симеонов коментира, че това не е изненадващо и си е тяхна работа.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално