Скопие изпраща Любчо Георгиевски с разяснителна мисия в София

3110
Скопие изпраща Любчо Георгиевски с разяснителна мисия в София
Снимка: БГНЕС

Бившият македонски премиер и създател на ВМРО-ДПМНЕ Любчо Георгиевски /1998-2002 г./ ще пристигне в България през следващите дни с цел да подпомогне разрешаването на споровете, които съществуват между двете държави в момента. Визитата ще се осъществи, след като той е имал наскоро разговор с премиера Зоран Заев.

Бившият премиер съобщи, че ще има публични изяви с цел да развие някои тези, които се разпространяват в момента и България да оцени правилно поведението на висшите македонски държавни ръководители.

Заев: Не искам да говоря за „план Б“ за европейска интеграция

Никога не сме разработвали „план Б“, защото това би означавало, че се отказваме от „план А“, заяви днес премиер...

Георгиевски смята, че в София не разбират какво означава един македонски президент или премиер да съобщи, че Гоце Делчев е общ герой и на Македония, и на България. Люпчо Георгиевски на няколко пъти подчерта положителната роля на президента Стево Пендаровски и, по-специално, на премиера Зоран Заев, които били за сближаването с България, която те определяли като приятелска държава.

„Това бе немислимо само до преди три години. Аз самият не съм казвал подобни неща, защото щях да бъда разкъсан“, каза той за телевизия „Алсат“. Бившият македонски премиер призова за бързо намиране на решение, защото иначе Република Северна Македония ще продължи да затъва.

Георгиевски призна, че много малко неща са направени за сближаването с България за изминалите 30 години и че македонската дипломация е проспала последната година и особено периода, когато се дебатира и приема рамковата позиция за Македония в българския парламент, отбелязва още БГНЕСV

По отношение на миналото той изрази учудване как в условията на демокрация продължават да съществуват някои стари твърдения. Любчо Георгиевски призова всеки македонски гражданин, който иска да научи историята да отиде да си купи книгите, издадени от Македонския архив по времето, когато той е бил оглавяван от Зоран Тодоровски.

Македонски министър: Договорът с България е един и двете страни трябва да го спазват

"Убеден съм, че в конструктивната среща с приятелска България по приятелски начин ще бъдат решени всички въпроси и България ще остане н...

„Там няма фалшификации, всичко е в оригинал. Навсякъде може да се види, че македонец и българин са едно и също“, подчерта Георгиевски и обърна внимание на фактите, че в Македония „няма нищо за периода на двете Балкански войни /1912-1913 г./ и Първата световна война /1914-1918 г./. И това е много просто, защото тогава и леви, и десни са на страната на България. Имаме хиляди доброволци, които се сражават в редовете на българската армия. В Македония също така не знаят нищо за Македонската патриотична организация в САЩ и Канада, която бе създадена от елита на македонската българска емиграция. Някои от тях достигнаха до висши позиции в бизнеса, науката и администрация отвъд Океана. В Македония дълго време продължаваха да се подиграват с тези, които се определяха за българи“.

„Проблемът с препрочитането на македонската история не е заради Договора с България, това трябва да го направим заради самите нас. Ние се отричаме от една огромна, богата история само защото има много силна връзка с България. Ние се отричаме от един жив народ, защото той се е определял като македонски българи“, каза още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Киселова: Главчев осъзна, че няма да се справи сам и потърси помощ от онези, които сега са вече недоволни

Нинова: Правителството да предяви иск към лицата, подписали с "Боташ" (ВИДЕО)

Депутатите ще работят до късно в петък, докладът за "Боташ" влиза в зала

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com