Слави: 32 партии се правят на ударени и не искат да връщат надвзетите субсидии

13089
Слави: 32 партии се правят на ударени и не искат да връщат надвзетите субсидии
Снимка: БГНЕС

"Едва ли ще ви изненадам, като ви кажа, че 32 български партии упорито отказват да върнат доброволно надвзетите партийни субсидии". Това пише в своята Facebook страница Слави Трифонов по повод скандалът с надвзетите партийни субсидии.

"Припомням – след като хванахме партиите, че са получавали по 13,23 лв. на получен глас вместо законните 11 лева, парламентът прие закон, който ги задължава да върнат надвзетите пари. Според този закон в бюджета трябваше да се възстановят средства в размер на 14 463 706 лв. Ако беше останала капка морал и достойнство у партиите, те щяха да върнат доброволно парите моментално – още в края на месец юни.

Днес е 11 септември и 32 партии се правят на ударени и не искат да връщат доброволно парите, които не им принадлежат. Благодарение на тяхната наглост и алчност, не са възстановени 5 291 214 лв.", констатира Слави.

"Към днешна дата най-много дължи БСП – над 3,5 млн. лв. След това най-много дължат три партии от управляващата коалиция – НФСБ, АТАКА и ВМРО. Те не са върнали общо над 1,3 млн. лв. Сигурно им е патриотично да не ги връщат.

На ударени се правят и много извънпарламентарни партии. Например, АБВ на Румен Петков не е възстановила 56 700 лв., ДСБ на ген. Атанас Атанасов – 47 078 лв., отрочето на Миглена Кунева ДБГ – 38 223 лв., „Гергьовден“ на търсещия таланти Дилов-син – 7 779 лв. Интересно е, че неправомерно надвзетите субсидии не е възстановила и особено активната напоследък партия СДС.

Господа демократи, на следващата пресконференция с коалиционния ви партньор ГЕРБ, поискайте им пари назаем. Сега са ви приятели. ГЕРБ имат над 20 милиона лева спестени и едва ли ще е проблем да ви дадат непосилните за вас 21 841 лв. Не се срамувайте, нали няма журналисти на тия пресконференции, ще си остане между вас.

Николай Бареков също не иска да връща пари. Неговата партия „Движение Презареди България“ дължи 38 904 лв. или иначе казано – няколко бутилки скъпо шампанско в Сен Тропе. Странно е, че партията не връща тази сума, при положение че в края на 2018 г. тя е декларирала милион и половина лева налични средства. Изводите оставям на вас", отбелязва още Трифонов.

Бареков: Аз не очаквам Слави да купи "Евроком"

Ако "Евроком" стане собственост на Слави Трифонов, ние веднага напускаме телевизията. Това се разбира от думите на Николай Бареков в жи...

"Особено интересен е случаят с „Глас народен“ на Светльо Витков и „Движение 21“ на Татяна Дончева. Партията на Светльо Хиподила до ден-днешен не ще да върне 15 539 лв., при положение че в края на 2018 г. е декларирала налични 208 000 лв. Партията на Татяна Дончева също не ще да връща горе-долу същата сума – 16 324 лв.

Какво още обединява двете партии? Обединява ги това, че техните лидери ме обвиниха в убийство на малките партии. Как точно съм ги убил – не знам.

Може би с моя екип не трябваше да разкриваме, че партиите са получавали повече пари от законно предвиденото. Тогава Светльо Витков и Татяна Дончева с тия 15-16 000 лв. направо щяха да размажат големите партии, направо щяха да ги убият. Или може би Светльо Витков и Татяна Дончева имат предвид популярната фалшива мантра, че с 1 лев субсидия се убиват малките партии. Но.

Първо, 1 лев партийна субсидия не е моя приумица, а е воля на над 2 милиона и половина българи. Второ, до ден-днешен субсидията от 1 лев на глас практически не е влязла в сила, последният транш към партиите беше през юли и беше по 11 лева на глас. Искам да кажа, че и с 11 лева субсидия, конкретно двете партии - „Глас народен“ и „Движение 21“ видимо са си отдавна „убити“. И не от мен.

Хората толкова се избиват да гласуват за тия две партии, такава електорална подкрепа получават, че от 2 години и половина не са получили и 1 стотинка субсидия. От 2 години и половина субсидията им е 0 лв., просто защото не са си спечелили право на субсидия. Но иначе ги убивам аз с „моята“ ниска субсидия.

Харалан Александров: От проекта на Слави може и да се роди юначно отроче

„Преди 4-5 години такъв проект би имал много сериозна подкрепа, защото тогава имаше момент на голяма надежда. Самият Трифонов изг...

Но кое е най-важното, уважаеми сънародници? Най-важното е, че всички тия партии, които не връщат надвзетото, ще имат наглостта да искат вашето доверие на предстоящите местни избори. А как се гласува доверие на хора, които не искат да върнат взетите по незаконен начин ваши пари?

Ако някой има неплатени глоби за превишена скорост, за минаване на червено, за каране в насрещното, ще има ли морално право да се кандидатира за шеф на КАТ?

Замислете се над това.

P.S. Това, че ГЕРБ възстановиха 5,6 млн. лв. не означава, че са в бяло. Защото именно правителството на ГЕРБ и в частност – министерството на Горанов погазваше закона и само за 2018 г. раздаде неправомерно над 6,5 млн. лв. на партиите", завършва коментарът на Слави Трифонов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика