След 18 часа заседание: Депутатите продължават и утре с промените в Изборния кодекс (ОБЗОР)

5024
След 18 часа заседание: Депутатите продължават и утре с промените в Изборния кодекс (ОБЗОР)
Снимка: БГНЕС

Почти до 3 часа продължи заседанието на парламента, на което бяха гледани на второ четене промените в Изборния кодекс. Депутатите заседаваха до малките часове на нощта, въпреки че нямаше кворум в залата. 

До това решение на председателстващия Кристиян Вигенин се стигна след свикване на председателски съвет по време на почивка след 2 часа през нощта. Така малкото присъстващи депутати обсъдиха параграфите до 42, но гласуването ще е в следващото заседание, което е насрочено за утре заедно с парламентарния контрол. 

Политолог: Вероятността за вето на Радев върху хартиената бюлетина е малка

Вероятността за вето на президента върху хартиената бюлетина е малка. Такава прогноза направи политологът Любомир Стефанов пред NO...

Преди почивката депутати призоваха за прекратяване на заседанието, след като стана ясно, че в залата са се регистрирали едва 34 народни представители от общо 240. "Ако мислите, че е нормално Изборният кодекс да бъде обсъждан от 34 човека в 2 часа през нощта, добре. Това за мен е пълно безумие", заяви пред колегите си съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков.

Преди да се стигне до липсата на кворум, депутатите гласуваха редица промени в Изборния кодекс. По-рано през деня те върнаха официално гласуването с хартиена бюлетина заедно с машинния вот. Народните представители приеха също разписките от машинното гласуване да се превръщат в бюлетини, а гласуването ще бъде записвано и във флашките на машините. Въпреки това, часове по-късно стана ясно, че записът от паметта няма да бъде свалян и протокол от машината няма да бъде ваден, а ще се броят само разпечатаните разписки и хартиените бюлетини. "Какъв е смисълът да имате компютър вкъщи и да смятате на ръка? Толкова грешки на избори никога няма да е имало. Това ще бъдат най-скандалните избори в новата българска история", заяви след гласуването Мартин Димитров от "Демократична България".

Депутатите решиха също така да остане възможността кандидатите да могат да се явяват в два различни избирателни района, след което при успешен вот сами да решават откъде искат да влязат в парламента. По-рано партиите в парламента решиха и да имат достъп до кода на машините. За това предложение гласуваха всички парламентарни групи. Възможността е за всички партии, преминали бариерата от 4% за влизане в Народното събрание на последните избори. Партиите ще имат достъп до кода до десет дни преди изборния ден.

Депутатите отхвърлиха и искането на ДПС да отпадне членът, който урежда съществуването на машинното гласуване. Отново в днешното 18-часово заседание стана ясно, че избирателен район „Чужбина“ се запазва, но към момента не е ясно по каква методика ще се определят мандатите в него.

Надежда Йорданова: Ставаме свидетели на един законодателен миш-маш

„Към настоящия момент ставаме свидетели на един законодателен миш-маш, при който позициите много бързо се променят. Публично заяв...

Друга ключова промяна предвижда видеонаблюдение в реално време и видеозаснемане да има след обявяване на края на изборния ден в секционните избирателни комисии при преброяването на гласовете и съставянето на протокола. Изключение ще правят подвижните секции, избирателните секции в лечебни заведения, домовете за стари хора и другите специализирани институции. Мнозинството в Народното събрание отхвърли предложението в изборното законодателство да се увеличи съставът на ЦИК от 15 на 25 членове. Не бе приета и възможността да бъде променян по време на мандата и да отразява разпределението след последните парламентарни избори. Против предложението бяха ГЕРБ, ДПС, БСП и „Демократична България“. Депутатите приеха и кабините за гласуване се заменят с паравани. Става въпрос за така наречените „тъмни стаички“ по време на изборите.

Очаквано, дългият парламентарен ден беше съпътстван от сериозни скандали и взаимни обвинения между партиите, а пред Народно събрание имаше и протест, организиран от "Демократична България" и "Продължаваме промяната".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Манол Пейков: Извинявам се, ако съм бил нецензурен, но не се извинявам на "Възраждане" (ВИДЕО)

"Ако ще се замеряме с комисии...": ГЕРБ искат парламентът да провери твърденията на Христо Грозев за корупция (ВИДЕО)

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика