След 4 часа спорове НС пусна на първо четене промените в Изборния кодекс

1247
След 4 часа спорове НС пусна на първо четене промените в Изборния кодекс
Снимка: БГНЕС

След дебати, продължили над 4 часа, Народното събрание пусна на първо четене поредните корекции в Изборния кодекс, като приеха 3 от общо 12 предложени законопроекта.

С приетите предложения се премахва таванът от 35 секции за страни от Европейския съюз, като се позволява и носенето на втора урна навсякъде в секциите зад граница.

Поправките предвиждат още квадратчето „Не подкрепям никого” да се брои при отчитането на резултата от мажоритарни избори, какъвто е предстоящият президентски вот.

Именно за тези поправки в кодекса се договориха управляващите ГЕРБ, РБ и ПФ, като в разговорите участва и премиерът Бойко Борисов.

Девет предложения на опозицията за поправки в кодекса не срещаха подкрепа от депутатите.

По време на дебатите от ДПС на няколко пъти обявиха, че предсрочните избори през април или май са неизбежни. "Сегашното грозно и уродливо управление трябва да приключи. Вие сте като едно голямо семейство, но семейството е Адамс", обърна се към управляващото мнозинство депутатът от движението Тунчер Кърджалиев.

Той определи разчитащата на подкрепата на Патриотичния фронт (ПФ) коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок като "политическо кръвосмешение".

Днес повод за искането за оставката на правителството бе "потъпкването на демократичните принципи", каквото според ДПС е отпадането на ограничението за изборните секции в чужбина, но само за страните от Европейския съюз (ЕС). 

"Гладна кокошка просо сънува", репликира депутатът от ПФ Искрен Веселинов искането за предсрочни парламентарни избори. А Кърджалиев парафразира: "Гладна кокошка планина повдига".

"Прозрачност без граници": Промените в ИК бяха извършени без да се зачита експертното мнение

Във връзка с промените в Изборния кодекс, които се обсъждат в настоящия момент в Народното събрание, Асоциация „Прозрачност без г...

До изказването на Кърджалиев се стигна, след като ръководството на парламента отне думата на колегата му Хамид Хамид. Последният използва трибуната, за да призове да се гласува с номер 4 в бюлетината. Припомняме, че от вчера ДПС официално подкрепя Пламен Орешарски за президент.

Депутатът от АБВ Мариана Тодорова също се възпротиви, че парламентът се използва за предизборна кампания.

Реформаторът Корман Исмаилов обърна внимание на Кърджалиев, че ДПС е в основата на доста проблеми на държавата, включително през подкрепата си за кабинета "Орешарски".

Председателят на ресорната правна комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ обясни защо ограничението за разкриване на секции трябва да важи само за страните от Европейския съюз

Той обясни, че България е член на Европейския съюз, и по отношение на нас действат ред общностни правила. "Имаме органи, които действат на ниво Съюз, имаме изградена непрекъсната комуникация, включително прилагаме изискванията на Европейската конвенция за правата на човека", каза Кирилов.

Отпада ограничението за разкриване на секции, но само в държави от ЕС

Отпада ограничението за разкриване на до 35 секции в чужбина. Това приеха на първо четене депутатите от правната комисия в Народно...

Борис Станимиров от Реформаторския блок защити позицията въобще да отпадне тавана за разкриване на секции в чужбина.

"В Турция, от която очаквахме да се случи много голяма активност за гласуване, бяха подадени заявления за гласуване в 37секции, само 2 секции повече от това ограничение от 35. В същото време само във Великобритания заявленията са за 46 секции, т.е. виждаме, че числото 35 не ограничава гласуването в Турция", с тези думи реформаторът Борис Станимиров от РБ защити отпадането на тавана за разкриване на секции в чужбина.

Лидерът на ДОСТ Лютви Местан от своя страна разпалено обясни, че целта е да не могат българските граждани в Турция да гласуват.

"Второ качество хора ли са, питам от високата трибуна? И лишаването им от правото на глас е нов Възродителен процес, престъпление, което няма да издържи на оценката на времето", категоричен беше той.

Той обърна внимание и на другото си предложение -отпадането на забраната за агитация на майчин език. Според него това ограничение противоречи на Европейската конвенция за правата на човека.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика