След първо четене: Депутатите определиха две възможности за гласуване на карантинирани и оставиха избора на ЦИК

1695
След първо четене: Депутатите определиха две възможности за гласуване на карантинирани и оставиха избора на ЦИК
Снимка: БГНЕС

Подвижни секции, с които урните да се разнасят по домовете на болните и в болниците, за да гласуват хората, които са под карантина на следващите парламентарни избори тази година.

Това е една от възможностите, която предоставиха депутатите с промени в Закона за извънредното положение на първо четене. “За” гласуваха 128 депутати, “против” - 45, а 9 се въздържаха.

В законодателните поправки, които внесоха в закона за извънредното положение, бяха записани два възможни варианта – че такива избиратели ще могат да гласуват или с подвижни избирателни кутии, или в отделни избирателни секции.

Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

Поставените под карантина в домашни условия заради COVID-19 ще могат да гласуват с мобилна избирателна урна, решиха депутатите от Комис...

Кой от вариантите ще бъде избран – това решение депутатите от парламентарното мнозинство оставиха на плещите на Централната избирателна комисия (ЦИК).

По същия начин прехвърлиха на изборните комисари и отговорността за здравните мерки, които ще се прилагат при организацията и провеждането на предстоящия вот. На ЦИК беше възложено да приеме правила, с които да се гарантират животът и здравето на избирателите, на членовете на избирателните комисии и на другите участници в изборния процес. Това трябва да стане в срок до 50 дни преди изборния ден и след консултации със здравния министър, Националния оперативен щаб (НОЩ) и Националния ваксинационен щаб. Отгоре на всичко, ЦИК ще трябва да обезпечи изборния процес и с „всички необходими средства за защита”.

Дебати

Управляващите аргументираха подхода си с практиката в други страни, които са провели избори в условията на пандемия. По думите на депутата от ГЕРБ Красимир Ципов изученият опит показвал, че правилата, по които са се състояли изборите, са били приети от централните изборни органи на съответните държави. Ципов отхвърли като спекулация обвиненията срещу неговата партия, че натоварва ЦИК с неприсъщи функции. „Ясно е, че медицинският протокол ще бъда даден от компетентните здравни органи. Но ЦИК е органът, който се занимава с цялостната организация на изборния процес. Няма как тя да бъде изключена от това да определи рамката, в която трябва да бъдат произведени избори при възможните нормални условия в състояние на извънредна епидемична обстановка”, обоснова се депутатът от ГЕРБ.

От БСП контрираха, че предложените от управляващите текстове са написани така, че оставят място за двусмислие кои в случая са компетентните органи, когато стане въпрос за здравните мерки. Соцдепутатът Филип Попов изтъкна, че като отказват да посочат категорично в какви условия ще гласуват лицата под карантина и в изолация, ГЕРБ и патриотите на практика принуждават ЦИК да допише закона. Каквото и решение да вземе ЦИК по казуса, посочи Попов, то ще може да се атакува пред съда и така да се създадат проблеми пред провеждането на изборите.

Председателят на ЦИК не иска гласуване по пощата, българи в чужбина може и да не гласуват

Организацията за парламентарните избори тече още преди да започнат консултациите при президента. Това заяви председателят на ЦИК Алекса...

Изборният процес е динамична материя, която търпи развитие, но се боя, че с предложените промени връщаме назад този проблем. За първи път се получава разтоварване на политическа отговорност вместо на административна тежест, коментира депутатът от БСП Тодор Байчев.

Той настоя управляващите ясно да кажат, че нямат намерение да отменят закона за извънредното положение до изборите. Според него ще се даде възможност за обжалване на вота и касиране на изборите, защото в изборния закон било записано, че с подвижни урни имат право да гласуват само хора с трайни увреждания, а в извънредния закон - тези, които са карантинирани.

Според Христо Гаджев от ГЕРБ имало политици които неглижирали вируса още от началото. Надявал се до април да няма епидемия, но не виждал никоя държава, която да дава шансове вирусът да премине до края на годината дори.

“По време на изборите със сигурно ще има пандемия. Затова промените не са в изборния закон, а в извънредния, защото изборите ще се правят в пандемия”, каза той. Според него БСП били единствените, които нямало да подкрепят промените на ГЕРБ, но попита защо тогава в своите предложения в Изборния кодекс (бел. авт. - вчера червените внесоха промени за въвеждане на активна регистрация и видеонаблюдение при броенето на бюлетините) не са дали идеи как да гласуват карантинираните.

Ангажирате се, че ще внесете решение на два проблема - как ще гласуват хората в тази обстановка: тези, които са под карантина и здравите, за да не се заразят. Кажете ми ясно, точно и категорично - какъв ще е здравният протокол за хората, които са здрави и ще гласуват? Как точно ще гласуват карантинираните според вашия закон - с подвижна секция или с отделна избирателна секция? Има ли отговори на тези въпроси във вашия законопроект? Трето: този закон и Изборния кодекс - кой закон ще се приложи?, отвърна му червеният Крум Зарков.

Цветозар Томов: Гласуване по пощата за каратинираните, но и за българите в чужбина

"Нужни са промени в Изборния кодекс", заяви пред БНР социологът Цветозар Томов и уточни: "Добре е депутатите да поставят на масата Изб...

Ние внесохме изменения в Изборния кодекс, където може би трябва да се разглеждат и тези изменения. С този закон вие не правите абсолютно нищо, проблемите остават. Затова не ни обвинявайте, че ще заблуждаваме някого, заблуждавате вие, настоя Зарков.

Подвижните урни са за тези, които са карантинирани вкъщи, а отделните секции са за тези, които са в болниците, отвърна Гаджев.

Надя Клисурска пък настоя управляващите да обърнат внимание на становището на ЦИК и на закона за това, че здравните правила се правят от Министерство на здравеопазването, а не от тях.

Мястото на мерките е в този законопроект, но няма как да се не се съгласим с колегите от БСП, че всичко се прехвърля на ЦИК, коментира пък Хамид Хамид от ДПС. Той обясни, че от движението ще внесат свои текстове и призова с диалог да се решат проблемите, и депутатите да се съобразят със становището на ЦИК.

Още: Правна комисия подкрепи идеята карантинирани да гласуват с подвижна урна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика