След първо четене: Приеха НИМХ да стане автономна научна организация, БСП се обяви против

2798
След първо четене: Приеха НИМХ да стане автономна научна организация, БСП се обяви против
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене  с 81 гласа "за", 32 "против" и 16 въздържали се законопроекта за Националния институт по метереология и хидрология. Целта на закона е да уреди всичко около института, от назначаването на ръководство, до предоставянето на бюджет.

До необходимост за Закон за НИМХ се стигна след като институтът напусна БАН и сега трябва да е финансово независим орган. Законът урежда и някои имоти, които се използват от метеоролозите, но са на името на академията на науките. В законопроекта е записано, че имуществото на НИМХ е държавна собственост.

БАН: НИМХ не работи добре след отделянето си от нас

След отделянето си от Българската академия на науките Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) не функционира пълноцен...

По този начин НИМХ е обособен като национална научна организация за осъществяване на оперативни дейности в областта на метеорологията, хидрологията и агрометеорологията, както и за научни изследвания, за научно-приложна, иновативна и образователна дейност, се посочва в мотивите на законопроекта.

Органи за управление на НИМХ са Общо събрание, Научен съвет и генерален директор. Регламентира се още, че длъжността генерален директор на НИМХ може да бъде заемана само от хабилитирано лице или лице с научна степен "доктор на науките".

Срещу новия закон се обявиха от БСП, като основният довод на левицата бе, че може след това отцепване да последват множество подобни на други институти в областта на науката.

„Ще се въздържим по подкрепата на този закон. Не може да създаваме закон за структура към Министерството на науката. Това е прецедент. Виждаме фрагментиране на науката в България. Амо утре института по Металознание поиска да се отдели, какво ще правим? , попита Николай Цонков от БСП.

Красимир Вълчев: Кризата в НИМХ беше възможност да фокусираме вниманието си върху работата му

"Миналата година имахме доста разговори с НИМХ и БАН, радвам се, че тази малка криза, която имахме, беше възможност да фокусираме внима...

Друг депутат от левицата Атанас Костадинов посочи, че с този законопроект се създава един Франкенщайн, който по думите му действа от доста дълго време. Той определи като парадокс това, че за да ползват услугите на НИМХ, българските институти трябва да плащат и попита къде остават Института за биоразнообразие и Природонаучния музей на БАН.

Проф. Станислав Станилов от "Атака" също възрази срещу така предложения законопроект. Той посочи, че той е некадърно написан като правилник за един човек. Станилов визира сегашния председател на НИМХ.

"Министърът да обърне внимание, че той е назначил този директор в нарушение на Закона за академичния състав, тъй като директорът е навършил 65 години - възрастта за пенсиониране", посъветва проф. Станилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Пеевски за обединението срещу Желязков: Видяхте неограничения кеш на коалицията на пудела (ВИДЕО)

Борисов: Честито на новата сглобка, ние се отървахме от ПП (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика