Случаят с морския сарай на Доган отива към съд. Има ли законово основание НСО да мълчи за скандала с Христо Иванов?

24107
Случаят с морския сарай на Доган отива към съд. Има ли законово основание НСО да мълчи за скандала с Христо Иванов?
Снимка: БГНЕС

Кои са хората, които не просто не позволиха на съпредседателя на "Демократична България" (ДБ) и бивш правосъден министър Христо Иванов, блогъра Иво Мирчев и общинския съветник на ДБ Димитър Найденов да слязат на плажа при Росенец, но и ги избутаха обратно във водата? Официален отговор на този въпрос няма, макар че Мирчев публикува вчера (7 юли) в профила си във Facebook снимка, с която търси отговор и счита, че служител на НСО на име Румен Желязков е бил човекът, който го избута във водата.

От НСО изпратиха официален отговор на следния въпрос на Actualno.com: Е ли е ограденият с червено човек на снимката от профила на Иво Мирчев техен действащ служител и казва ли се Румен Желязков? Службата се позова на Закона за достъп до класифицирана информация и поясни, че не може да потвърждава или отрича конкретна самоличност на нейни служители, независимо дали са действщи или не към конкретен момент, нито да говори в конкретика за задължения на служители на НСО.

Пред Actualno.com Христо Иванов беше категоричен, че НСО е длъжно да каже дали става въпрос за негови служители или не. Попитахме г-н Иванов в качеството му на юрист дали така няма да има нарушение на българските закони от страна на НСО и МВР, а той повтори, че има изричен текст в Закона за НСО, който задължава служители на службата да се легитимират. Ако не го правят, се превръщат в пирати, тъй като се възползват от правомощията на НСО, смята Иванов. "Те са абсолютно длъжни да кажат това нещо", подчерта лидерът на "Да, България", визирайки НСО и информацията за служителите им.

Иванов уточни, че ще попита официално НСО и МВР кои са хората, които му попречиха да слезе на брега на Росенец. "Те или са служители на НСО, каквато е нашата информация и трябва да получим еднозначен отговор от тях, защото досега такъв няма – има увъртaнe, или са от частна охранителна фирма, а законът в тази сфера е под контрола на министъра на вътрешните работи (Младен Маринов) – тогава той трябва да отговори защо не се легитимират", каза Иванов.

Източници на Actualno.com коментираха, че от правна гледна точка ситуацията е наистина сложна и че дори ако хората, попречили на Иванов, са служители на НСО и бъдат наказани за поведението си, то публично може да не стане ясно – защото би могло наказанието да мине под гриф "Секретно". Припомняме, че дейността на НСО на практика зависи от комисия, в която влизат вътрешният министър, както и ръководителите на ДАНС и НСО. Съгласно Закона за НСО, службата поема охрана на дадено лице по искане на изпълнителната власт, а президентът получава докладни за дейността на НСО. А прависти коментираха пред Actualno.com, че предвид законодателството ни, никой държавен орган не може публично да признае детайли по охранителната дейност на НСО - или поне тази хипотеза доминира публичното говорене на държавата, след като няма съдебен прецедент.

Иначе Frognews пише, че Румен Желязков е служител на НСО и си има прякор - Тялото, тъй като постоянно се хвалел с физическата си форма.

Последствията

Иванов коментира пред Actualno.com, че той, Мирчев и Димитър Найденов са подали жалби по една част от фактологията от вчерашната случка на Росенец, която беше документирана на ВИДЕО. В IV-то РПУ в Бургас има жалба, че са били възпрепятствани да слязат на плажа на Росенец, който, по думите на бившия правосъден министър, е публична държавна собственост. "Срещу нас беше упражнено насилие, имаше заплахи от лица, които не се легитимираха и бяха въоръжени", каза Иванов.

Сега предстои да бъде пуснат сигнал и за самоуправство – защото охранителите са казали, че представляват собственика, а Иванов е категоричен – това е публична държавна собственост! Сигналът ще е до прокуратурата.

Друг сигнал до прокуратурата ще има и заради поругаване на българския национален флаг, обеща Иванов, който напомни, че си има специален текст от Наказателния кодекс (чл. 108, ал. 2: Който по какъвто и да е начин опетни герба, знамето или химна на Република България, или знамето или химна на Европейския съюз, се наказва с лишаване от свобода до две години или с глоба до три хиляди лева). Този момент беше запечатан също на видео – след като бившият правосъден министър и съпартийците му сложиха българското знаме на плажа, то беше извадено и захвърлено настрана от един от представилите се за охранители хора. "Служител на НСО, който мята българския флаг, трябва да бъде изхвърлен (от службата)", коментира Иванов. По неофициална информация, въпросният мъж, захвърлил българското знаме като парцал, се казва Гаджев, но не е ясно дали първото му име е Калин или Галин.

Ще има и още един сигнал – за самия плаж Росенец. Иванов вече публикува в личния си профил във Facebook снимки, че на това място през 2016 година има пясък, а сега са само камъни. Според него, това означава, че плажът е унищожен, като е затрупан с чакъл или е използван за строежа на яхтеното пристанище при сарая на Доган. "Ако има пясък, плажът е пясъчен и те са длъжни да го регистрират в Регистъра на плажовете и той подлежи на концесиониране, което означава, че те трябва да осигурят публичен достъп", поясни Иванов пред Actualno.com.

Двоен стандарт в действията на ДБ или не?

Actualno.com попита Христо Иванов как гласува "Демократична България" преди два месеца, когато Общинският съвет в Бургас гласува "за" проект за изменение от публична държавна собственост в частна собственост на определен имот и така всъщност Ахмед Доган получава собствена улица до морския си сарай. Официално промяната на Подробния устройствен план (ПУП) се прави поради реконструкция на намиращото се в близост рибарско селище "Ченгене скеле" и изграждане на канализация, с еврофинансиране. Гласуване има на два пъти, като при второто промяната е успешно прекарана и според Иванов това е "процедурна хватка". Той призна, че тогава гласувалият общински съветник на ДБ Димитър Найденов е подкрепил промяната, но и напомни, че след това се е извинил публично (вижте ТУК), защото в бъркотията не е успял да разбере какво подкрепя, тъй като проектът дори не е минал на комисия – той е лично внесен от бургаския кмет Димитър Николов. Само двама общински съветници тогава бяха против, от "Възраждане".

"Задействани са процедури", коментира Иванов по този въпрос. Той определи за лъжа статута на пътя до сарая на Доган и обеща да бъде водено съдебно дело по този въпрос.

По всички елементи от тази случка (опита да бъде отидено на плажа на Росенец по вода) ще се стигне до съд, обеща още Иванов, който видя случая като опит да бъде възстановена българската държавност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика