Служебният кабинет обяви колко ще струват изборите на 2 април

4856
Служебният кабинет обяви колко ще струват изборите на 2 април
Снимка: БГНЕС

Новят и почти непроменен служебен кабинет, начело с Гълъб Донев, прие на първото си заседание постановление, с което одобри план-сметката за предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г.

Одобрените средства за разходи и трансфери са в размер на 87,7 млн. лева, гласи решението на Министерския съвет.

Дейностите, свързани с изборния процес, които ще се финансират с тях, включват подготовката и отпечатването на избирателните списъци, закупуването и изработването на необходимите изборни книжа и материали, отпечатването на бюлетините, логистичното осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет. Също така в сумата влизат възнагражденията на членовете на районните и секционните избирателни комисии, компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите, провеждането на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Донев е готов за втория сезон на "политическия сървайвър"

"Да си министър втори мандат има сериозно предимство - знаеш какво предстои и си готов за втория сезон на политическия сървайвър". Това...

Припомняме, че вотът на 2 април ще се възпроизвежда с хартиени бюлетини или с машина, но според промените в Изборния кодекс, приети от ГЕРБ, ДПС и БСП, устройствата на практика ще се превърнат в принтери за бюлетини и ще се броят гласовете от хартиената разпечатка.

Правителството има готовност да осигури допълнително необходимите средства от 87,7 млн. лв. при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на специализираните устройства за електронно машинно гласуване, както и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на изборния процес, в това число на машинното гласуване и видеонаблюдението, съобщават от кабинета "Донев".

"В условията на неприет държавен бюджет за 2023 г., финансирането на разходите за план-сметката ще се осъществява по реда на Закона за прилагане на разпоредби на Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2022 г. и Закона за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., където е предвидена изрична възможност Министерският съвет да одобрява финансиране за подготовката и произвеждането на избори съгласно Изборния кодекс. Актът на правителството е в изпълнение на чл. 18 от Изборния кодекс", гласи още решението.

Кабинетът също така възложи на заместник министър-председателя по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите. Тук влизат условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване.

"Министърът на вътрешните работи следва да организира изпълнението на дейностите от компетентността на МВР във връзка с подготовката и произвеждането на изборите", гласи съобщението.

"Гълъб Донев прави бюджет перо по перо": Най-култовите реплики на новия стар премиер

След като положи клетва като премиер за втори път в петък Гълъб Донев ще стане най-дълго управлявалият служебен министър-председател в ...

Министърът на финансите Росица Велкова ще внесе в Министерския съвет проект на тарифа, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българската национална телевизия и Българското национално радио и техните регионални центрове.

Съгласно правителственото решение министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков ще координира дейността по изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи Николай Милков следва да организира подготовката и произвеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието Крум Зарков организира дейностите по подготовката и произвеждането на изборите в местата за лишаване от свобода. Министърът на електронното управление Георги Тодоров ще организира дейността по техническото осигуряване на видеонаблюдението и видеозаснемането по чл. 57, ал. 1, т. 34 от Изборния кодекс.

Решението на Министерския съвет предвижда още гореизброените министри да информират Гълъб Донев за хода на подготовката на вота до обявяването на изборните резултати.

ОЩЕ: Новият служебен кабинет заработи, Радев се похвали с интерконектора и "Капитан Андреево"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика