Служебният премиер може и да стане редовен

12047
Служебният премиер може и да стане редовен
Снимка: БГНЕС

"Решенията, които са предлагани от министрите и решенията, които сме взимали - отговорност носим всички ние от състава на Министерски съвет. Президентът Радев по моя информация не се е месил в нито едно решение пряко, пряка отговорност държавният глава няма нито в едно решение". Това заяви служебният премиер Стефан Янев в специално интервю в сутрешния блок на БНТ в края на мандата на служебното правителство.

Янев уточни, че не е воден разговор с него за бъдещо участие в проектокабинета на "Продължаваме промяната". Рано е на този етап да се водят разговори, каза той. Нека да видим как ще протекат разговорите и как ще протекат намеренията, защото зависи от политиките, добави той. От думите му обаче стана ясно, че Янев би обмислил покана, ако получи такава от "Продължаваме промяната". Янев не пожела да говори от името на партиите, които в момента преговарят за правителство и съответно не може да каже до каква степен президентът би могъл да влияе върху тях. Според него не е работещо президентът да влияе в сформирането на кабинет.

Стефан Янев се е чувал, виждал се е и е говорил с президента Румен Радев по вътрешни и външни теми, но не знае какъв е проектът на държавния глава за промени в Конституцията.

Това, което заварило служебното правителство през май месец, Янев отказа да коментира, но призова хората да преценят доколко и как служебният кабинет е успял да се справи със задачите. Правителството работило за консолидация на усилията, за да се работи честно, открито, в информираност на хората. На второ място се опитали да работят чисто по утвърждаване на институционалността. Това, което служебното правителство оставя за редовния кабинет като неразрешена задача са пътищата. В момента има прекратяване на редица договори, които създават усещането, че има неспазването на Закона за разпоредбите.

Продължава строежа на „Хемус“ в лотовете 1, 2 и 3, зимното поддържане е осигурено. Там, където на 4 и 5 лот били раздадени пари предварително, правителството взело решение всичко да върви по законовия ред. Това, че има протести е добре за живото гражданско общество. Решенията, които взима служебното правителство не се страхува да застане очи в очи с протестиращите.

Обичайната практика една служебен кабинет е да подготви изборите. Подготовката и провеждането на изборите предполагат предизборна обстановка и говорене, като някои от партиите използвали повече говоренето за налагане на свои тези. Всеки има право на мнение, но важното е какъв резултатът, посочи Янев. И уточни, че една от амбициите на служебната власт са предложения за промяна в Закона за обществените поръчки.

За трагедията на „Струма“

Нормално е в случай, подобни на тези да има много емоции и най-важното според мен е да бъдем образни и да изразим съчувствие към почернените семейства, каза Янев. Държавата трябва да извърши разследване, за да изясни причините за инцидента и да бъдат направени правилните изводи, да бъдат изведени поуките, които да ни предпазят за в бъдеще от подобни трагедии, настоя Стефан Янев.

Янев е на мнение, че специалистите и разследващите органи са много по-опитни от всички, защото са работили в предишни случаи. Нека да ги изчакаме да си свършат работата, да ги изчакаме да видим какво се е случило и какви мерки ще препоръчат да се вземат за в бъдеще време, призова той.

България помага на оцелелите от пожара в дома за стари хора в село Рояк, настанени са временно в хотел. Държавата категорично ще помогне на хората, държавата трябва да бъде навсякъде и да бъде в състояние да помогне на всеки, каза Янев.

COVID-19

„Кризите бяха няколко, взаимно се застъпваха и се влияеха. При назначаването на второто правителство, откроих в първата си изява – основните кризи, с които се захванахме, продължават и ще достигнат своя пик“, подчерта Янев.

По думите на Янев всяко решения среща критики, но всички действия, които са взимани са обосновани. Обещах на българските граждани, че докато съм премиер няма да налагам локдаун – обещанието си го изпълних, подчерта служебният премиер.

Справяме се. Тенденцията е в посока намаляване на случаите на КОВИД и мерките дадоха резултат, което ни прави уверени, че вървим в прав път, смята Стефан Янев.

Първата цел на служебния кабинет била да има такава обстановка, че училищата да могат да започнат да учат присъствено.

Янев и Заев: Трагедиите са общи, в добро и лошо сме заедно

Трагедиите са общи, трагедиите са това, което ни докосва, това, което ни прави хора и съпричастни – без значение от каква национа...

За ваксинирането, Янев заяви, че служебното правителство не е поставяло условия за задължително ваксиниране, няма да има такъв призив и такова решение. Българските граждани са достатъчно мъдри и информирани и всеки решава за себе си дали това е вид принуда или да мислят за здравето на себе си на околните, каза премиерът.

Няма неваксинирани министри в служебния кабинет. Министър Стойчо Кацаров полага необходимите усилия за овладяването на здравната криза, но какво решава оставката, запита Янев. Според него оставката е политически акт за едно правителство, което е с парламентарна подкрепа.

Екипът на министър Кацаров се справя доста добре, дават разумните решения и тази криза, която е вече пред очите на обществото, има достатъчно хора, които са информирани и имат мнение, като държат мнението да бъде изразявано. Няма да има министър, който да не е критикуван, добави Стефан Янев.

Въпросът с оставките е морален въпрос и начинът за функциониране на Министерския съвет е доста интересен, дефинирано е според Конституцията и законите. В крайна сметка решенията, които се взимат са колективни и ако някои не е съгласен, не се взима решение. Стефан Янев няма огорчени, че нещо не е свършено, а в търсене на баланса, в чуването на всички мнения се намира правилното решение.

За бюджет 2022 г.

Стефан Янев: Компетентните институции работят за изясняване на причините за трагедията в село Рояк

Поднасям своите дълбоки и искрени съболезнования към семействата и близките на загиналите вследствие на пожара в дома за възрастни хора...

Стефан Янев заяви, че законът не упоменава какъв вид правителство трябва да подготви бюджета. Служебното правителство има проект, подготвен е, но има процедура с тристранните партньори. Политиките в бюджета трябва да бъдат формулирани от кабинет и този базисен сценарий не разгръща всички политики, а дава насоки.

За "Магнитски" и досиетата "Панама"

Янев заяви, че ако изчакваме отвън някой да ни свърши работата, няма да стане. Корупцията, това грозно явление, прави държавата ни бедна. Трябва да намерим начин да го изкореним, с един открит и честен разговор, каква е отговорността нашите структури и какви мерки трябва да се вземат. Проблемът е сериозен, комплексен и предполага законодателни мерки, каза още Стефан Янев. Според него, надеждата е по-бързо да се състави мнозинството, да започне да работи в парламента с редовно правителство и фокусирано по темите.

За промените в правосъдието

Промените в правосъдието не е като сребърен куршум, който решава всички проблеми. Дебатът ще продължи, имаме идеи, но нека 47-о Народно събрание да се сформира и а започне да работи, настоя Стефан Янев.

Стефан Янев призова за активно гласуване на балотажа

Служебният премиер Стефан Янев  гласува за президент и вицепрезидент в столичното 108 СУ "Никола Беолевджов" за това по президентс...

За отношенията със Северна Македония и външнополитически теми

По отношение на Северна Македония, служебните кабинети са имали доста активно присъствие и участие. Политиката на служебния кабинет остава непроменена, там изненади няма. Това, което наследихме в първия служебен кабинет, е, че българката позиция не е комуникирана добре между партньорите ни в ЕС. Това, което правим макар и закъсняло, е да обясняваме - тази комуникация не е била направена преди, посочи служебният премиер. Стефан Янев не знае какви разговори са водени, ще се обяснява, но няма да се отстъпва.

България си е на мястото, има си интереси в Черно море, има макар и минимални отбранителни способности. Нашите способности винаги са били отбранителни и в рамките на НАТО използваме това, което се нарича двупистов подход към Русия. Ние не сме съгласни с действията, които нарушават международното право, но сме за запазването на диалога.

Стефан Янев не мисли, че в дългосрочен план ще има негативен отзвук по Крим. Няма причина за отзвук и очаквания, според него.

Още: Стефан Янев: Подготвяме мерки във връзка с инфлацията

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика