Соцентусиазъм в желанието на "Патриотите" за доброволната казарма

2214
Соцентусиазъм в желанието на "Патриотите" за доброволната казарма
Снимка: Getty Images / Guliver

"Правят се стъпки да се защитят националните интереси. Това дали на някой му е харесвала казармата или не, не е най-важното. Кой ще научи младите хора да защитават отечеството?" Това бяха част от аргументите на депутата от "Обединени патриоти" Юлиан Ангелов в защита на предложението за доброволна казарма. 

По думите му идеята ще помогне да се попълни недокомплекта в армията ни.

Доброволната казарма ще бъде въведена, премиерът и парламентът обещали

Доброволната военна служба в България ще бъде въведена. Това обяви в Смолян министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той коментир...

"Виждаме държави в ЕС, които искат да върнат наборната военна служба, в Австрия и Дания искат да увеличат срока на службата", каза Ангелов в интервю за bTV.

По думите му са водени разговори с много майки, които са подкрепили идеята, тъй като днешните деца не били така възпитани и нямали мъжеството на отминалите времена.

"Виждаме че през последното десетилетие имаше доста конфликти и България трябва да защити националния интерес. Нормално е да са млади хора, както момчета така и момичета - всеки, който има желание и отговаря на психическите и физическите изисквания. Човек, който е дал своя дълг и дан към родината си да има предимство при кандидатстване за работа в полицията", предложи още Ангелов.

От своя страна журналистът Едуард Папазян отговори, че възпитанието му е от училището и от майка му най-вече: "Нищо не възпитава казармата. Това бяха едни загубени две години. 1,60 лева ми беше заплата. Единственото нещо, което научих, бяха 65 знака в минута на морзовата азбука, ей така си вървя и си тананикам SOS. Нищо не съм защитавал."

Каракачанов с амбиция за реализиране на трите модернизационни проекта в армията

„Имаме сериозна амбиция в рамките на този управленски мандат да реализираме и трите модернизационни проекта в армията като важн...

"Защо за този недокомплект не са се отзовали сега? Ако беше приоритет - тези 5500 места в армията ни щяха да са попълнени. Доброволна военна служба е като "Обединени патриоти", това е оксиморон", каза още Папазян.

Припомняме, че на 16 януари стана ясно, че министърът на отбраната Красимир Каракачанов е получил уверението на премиера и парламента, че ще подкрепят първата стъпка от идеята - въвеждане на доброволна служба в продължение на 6 или 9 месеца, в зависимост от специалността.

Каракачанов каза, че продължава да настоява за казармата, защото смята, че младите хора в България трябва да имат военна подготовка. "Постоянно говорим за рисковете в света , в който живеем, те не стават по-малко, а за съжаление стават все повече. И за още по-голямо съжаление рисковете се приближават все повече към границата на България", посочи военният министър. Той уточни, че се предвижда и заплащане на доброволците.

Военният министър предлага въвеждането на швейцарската система, при която има обучение на всички, като то да бъде кратко - в рамките на 6 месеца, а след това те да влизат в резерв и да опресняват знания и подготовка.

Ще се сдобие ли Европа със собствена армия?

Исторически пробив или отново само думи без покритие? ЕС иска в бъдеще да координира по-тясно отбранителната политика на страните от о...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

ПП-ДБ искат временна комисия за пътната карта на ГЕРБ и Турски поток (ВИДЕО)

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика