Софийският университет започва проверка срещу Петър Илиев за плагиатство

8250
Софийският университет започва проверка срещу Петър Илиев за плагиатство
Снимка: ilievlawoffice.com

До ректора на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков са подадени три сигнала за наличие на плагиатство в труд на д-р Петър Илиев, който е номиниран от „Има такъв народ“ за министър на вътрешните работи. Това съобщиха от университета пред правния сайт „Лекс“.

От висшето училище посочиха само, че подателите са сред т. нар. заинтересовани лица – т.е. преподаватели или студенти, но не съобщават имената им (всеки, придобил научна степен в съответното професионално направление, както и лица, заемащи други академични длъжности, обучаващи се в СУ, или членове на редакционни колегии на учебни и/или научни издания може да подаде сигнал). Сега предстои проф. Герджиков да изпрати сигналите до заместника си по научноизследователската дейност проф. Николай Витанов, който заедно с юрист от правния отдел и специалист от „Човешки ресурси“ в 7-дневен срок от днес да извършат проверка по допустимост.

Ако преценят, че сигналите са допустими, ще ги изпратят за проверка на Етичната комисия на СУ. Неин председател е доц. Валентина Кънева от Философския факултет, а заместник ѝ е доц. Боряна Мусева от Юридическия факултет, влизат и представители на останалите факултети – специалисти по история, педагогика, медицина, биология, филология, математика и един студент.

Ако Етичната комисия установи плагиатство и в какъв мащаб е, ще го докладва на ректора. Според правилника на СУ това е основание за освобождаване от академична длъжност, но решението се взема от ректора.

Съмненията за плагиатство в книга на д-р Петър Илиев се коментират в публичното пространство вече цяла седмица. Твърденията са, че десетки страници от книгата на Илиев „Компетенцията на Народното събрание“, издадена през 2015 г., са „взети“ от дисертацията на доц. Наталия Киселова „Парламентарен контрол“. И двамата са част от катедрата по Конституционноправни науки в ЮФ на СУ.

В интервю за сайта anteni.bg доц. Киселова за първи път потвърди съмненията. Тя разказва, че още през 2015 г. е разбрала за плагиатството, но не е алармирала публично за случая „за да не стават скандали… Защото плагиатството се наказва тежко и да не се обвинява университетът. А и този човек (Петър Илиев) можеше да загуби мястото си в катедрата".

Освен това Киселова намеква и за натиск. На въпроса не е ли нормално, ако някой е плагиатствал, да си загуби мястото в университета, тя отговаря така: "Е, нормално е, но когато той има здрав гръб, така става. И аз какво можех да направя? Обявиха конкурс, той искаше да влезе в него, но не успя. И после разправяше, че му спрели развитието".

Попитана защо не е съдила Илиев, тя казва: „Когато сте в един колектив и този колектив ви притисне… Какво правиш, когато нямаш съюзници?".

Преподавателката по конституционно право разказва, че Петър Илиев не се е свързал с нея.

"Той ме заплашва през медиите, че ще ме съди и какво ли не. Целта ми не е да се съдим, искам такъв човек да няма място в едно правителство", казва тя.

Книгата на Илиев, която е обект на съмнение, не е налична никъде, дори и в Народната библиотека. За нея все пак има данни в електронния каталог на националното книгохранилище. Тя не е трудът, с който той е станал доктор. Наталия Киселова твърди, че преди един месец самият Илиев я е изтеглил. Екипът на Facebook страницата „Правна лудост“ обаче намери книгата и направи сравнение между нея и дисертацията на доц. Киселова. Те са засекли съвпадения в над 40 страници в съдържанието на двата научни труда, не само по отношение на историческия преглед, където са най-многобройни, а в заключителната част.

Книгата на доц. Киселова не е посочена в библиографията на тази на д-р Петър Илиев. Тя е защитила доцентурата си през 2008 г., но е публикувала хабилитационния си труд като книга едва наскоро.

Самият Петър Илиев не е говорил публично за случая, а единственият коментар от ИТН до момента дойде от шефа на парламентарната ѝ група Тошко Йорданов.

Преди два дни той заяви: "Иcĸaм няĸoй c лицeтo cи дa зacтaнe и дa ĸaжe, чe г-н Πeтъp Илиeв e изплaгиaтcтвaл чacт oт ĸнигaтa cи. Cпpягa се имeтo нa г-жа Kиceлoвa, ĸoятo пpяĸo не отговаря. Искам да застане някой с лицето си, за да може да бъде осъден от г-н Петър Илиев. Moля тoзи, ĸoйтo твъpди, чe e изплaгиaтcтвaнa oт нeгo, дa излeзe и дa ĸaжe, зa дa oтидe г-н Илиeв cъc cъoтвeтния чoвeĸ в cъдeбнa зaлa. Г-н Илиeв e гoтoв дa ocъди вceĸи, ĸoйтo зaяви тoвa нeщo. Само да ви светна, че когато се издаде книга, за която има съмнения, че вътре има пасажи, които са изплагиатствани, човекът, който се чувства ощетен, в рамките на 6 месеца може да заведе иск (вероятно има предвид да подаде тъжба – бел. ред.), защото това е престъпление. Книгата е излязла преди повече от 5 години".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ приключиха без коментари пред медиите

Желязков: Основната ни цел е премахването и на сухопътния контрол в рамките на Шенген

Слави Трифонов: На две магарета слама не могат да разделят, но ще дойде черен лебед (ВИДЕО)

Анализатори: Спорът е за регулаторите и съдебната власт, а не за министрите

ЦИК обяви обществена поръчка за евроизборите с една особеност

ТАСС: Повечето руснаци в България гласуваха за Путин

БСП: България час по-скоро трябва да отиде на избори

"Защо Министерство на културата е дарено на корумпираните простаци от ГЕРБ?": Велислав Минеков

Преговорите завършват в следващите 24 часа, ПП-ДБ не са съгласни с имена в кабинета (ВИДЕО)

Първан Симеонов: Борисов с хиперход, нищо непревдидено

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика