Спор в парламента за калинките в енергетиката и за мораториума

5973
Спор в парламента за калинките в енергетиката и за мораториума
Снимка: БГНЕС

Трети час депутатите спорят в парламента по предложението за налагане на мораториум върху сделки и концесии на правителството на Бойко Борисов. В 11.30 депутатите прекратиха разискванията и обявиха 30-минутна почивка

"Не се назначават калинки в енергетиката. Истината е, че в момента се прилага Законът за публичните предприятия, който беше подкрепен от БСП и с него за първи път с въвежда конкурсното начало на назначенията", каза по-рано енергийният министър в оставка Теменужка Петкова от парламентарната трибуна.

Тя дойде в парламента, след като преди това от БСП при обсъждането за въвеждане на мораториум върху правителствените сделки обявиха, че в момента се подменят ръководни постове в енергетиката с хора, назначени без конкурс.

"Имайте уважение към хората, които са ви пратили тук. Никой не казва каква е истината с назначенията в държавните дружества - не се извършва нищо, което противоречи със закона, така както се опитвате да говорите. В момента се прилага Законът за публичните предприятия. Ето я стенограмата от 3 юли 2019 г., когато народни представители на БСП подкрепят този закон и казват, че от две години се борят този закон да влезе в парламента и веднъж завинаги да се спрат назначенията в държавните дружества. Ще ви оставя стенограмата, можете да си я припомните. Въпросът е кога сме искрени - на 3 юли 2019 г. или днес. Хората трябва да знаят отговора на този въпрос", каза енергийният министър в оставка Теменужка Петкова. Според нея този закон за първи път въвежда конкурсното начало на назначенията.

Не знам защо толкова се коментира темата с енергетиката. На първо място - конкурсът на Енергийния холдинг (БЕХ), който се провежда по закон, е с ясни процедури, обясни тя. И изреди биографии на хора, които от години са директори на различни дружества, свързани с енергетиката, инженери по професия и са били избрани именно на тези конкурси.

Тя заяви, че конкурсът на БЕХ е проведен по всички законови изисквания и в нея участват 19 кандидати, а изборът е приключил на 31 март 2021 г. "Процедурата в Агенцията за публичните предприятия приключи на 15 април и същия ден министерството е уведомено", каза Теменужка Петкова. "Ако това са калинки, не знам какво можете да предложите вие", настоя тя.

Мая Манолова пък попита защо е предложено цената на газа да се увеличи, но в същото време Петкова напусна пленарната зала.

Хората са в ступор, те са притеснени за работните си места, има ли места в болниците, лекарства. Тревожат се дали ще получат подкрепа от малкия бизнес, каза Манолова. Тя настоя, че вече са предложили закони, които да отговорят на очакванията на хората.

"Има такъв народ" ще подкрепи предложението за мораториум за някои решения на Министерски съвет

"Има такъв народ" обяви, че ще подкрепи предложението за мораториум на някои решения на Министерски съвет в оставка. Това каза председа...

Как така Александър Пламенов бе назначен в борда на БЕХ без конкурс? Министърката трябваше да каже. Това просто се отнася до начина, по който вие четете закона, коментира червеният Драгомир Стойнев - неин предшественик като енергиен министър в кабинета "Орешарски".

Кой освободи г-жа Петкова при положение, че народен представител тук й задаваше въпроси, попита пък Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Не сме взели решение да викаме министър, тя дойде в залата и упражни своето право да вземе дума и ние нямаме механизъм да я задържим в зала, отвърна шефката на парламента Ива Митева.

Има ли връзка този мораториум конкретно с назначенията в БЕХ с един бивш министър, чиято председателка на вашата група е била заместник?, попита Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Георги Свиленски пък поиска Петкова да бъде повикана за изслушване в залата.

ДПС обяви като основна цел свалянето на ГЕРБ, БСП им напомни, че четири години са ги подкрепяли

"Основната цел на ДПС и нейната парламентарна група е свалянето на ГЕРБ от власт." Това каза заместник-председателят на ПГ на ДПС Йорда...

Очаквах, че поне сте научили правилника за толкова години, отвърна му Атанасова. Тя подчерта, че за това трябва да се внесе писмено искане до шефката на парламента.

Припомняме, че едно от знаковите лица в Българския енергиен холдинг например е Валентин Николов. Той беше депутат от партията на Борисов в предишния парламент, но напусна, за да се кандидатира за енергиен директор. Сега става ясно, че вчера (19 април) на извънредно заседание е избран за председател на борда на БЕХ. В новия съвет на директорите влизат още Диян Димитров (досега директор в ТЕЦ "Марица-изток"), Иван Андреев (бивш шеф на АЕЦ "Козлодуй"), Стелиян Коев (досега финансов директор на "Мини Марица-изток) и Александър Църноречки (бивш директор "Протокол и връзки с обществеността" в БЕХ). Под контрола на Валентин Николов ще са всички големи държавни дружества в енергетиката - НЕК, АЕЦ "Козлодуй", "Булгаргаз", "Булгартрансгаз", ТЕЦ "Марица-изток 2" и "Мини Марица-изток", чиито консолидирани приходи са близо 7 млрд. лева. Николов от години е близък до ръководството на ГЕРБ и до самия Борисов. Първо беше зам.-министър на икономиката и енергетиката, след това влезе в съвета директорите на БЕХ, НЕК, АЕЦ и на АЕЦ "Козлодуй - нови мощности". По-късно стана и изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй". Допреди няколко месеца беше и председател на парламентарната енергийна комисия.

Отделно по линия на АЕЦ "Козлодуй" старото ръководство на БЕХ (Жаклен Коен, Живко Динчев - директор на ТЕЦ "Марица-Изток 2" и Андон Андонов - директор на "Мини Марица-Изток) е провело също неприсъствено заседание пак на 19 април. Целта е била да се изберат нови директори на атомната централа. Преназначени са досегашният директор Наско Михов и заместникът му Александър Николов. Нови членове на съвета на директорите са бившият евродепутат от ГЕРБ Владимир Уручев, както и излъчените от Агенцията за публичните предприятия и контрол Ива Николова (адвокат с 5 г. опит) и Илия Илиев, бивш член на партията на Яне Янев - РЗС, а по време на тройната коалиция главен секретар на МВР, припомня "Капитал". Държавната "Минпроект" ще бъде оглавена от Жаклен Коен, който досега беше начело на БЕХ и в борда на АЕЦ "Козлодуй". Останалите членове на борда са досегашният шеф Румен Биков и председателят на борда Любен Тотев. Новият представител е Радост Димитрова. В борда на "Булгаргаз" като избор на енергийното министерство са настоящият директор Николай Павлов, Илиян Дуков и Николай Дончев. В ТЕЦ "Марица Изток 2" остава шефът Живко Динчев, който се очаква да запази поста си. Новите държавни членове на борда са Боян Боев, който беше председател на Комисията за енергийно и водно регулиране по времето на кабинета Орешарски, и Руслан Германов.

В "Мини Марица Изток" се запазва напълно досегашният държавен борд от досегашния шеф Андон Андонов и членовете Николай Диков и Георги Коев. За останалите държавни енергийни дружества, където също текат конкурси, все още няма внесени заявления за вписване в Търговския регистър.

Още: Скандал разтресе парламента: Нинова обвини депутат от ДПС в лобизъм

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика