Споразумението за честни избори - между БСП, русофилите, разузнавачите

4027
Споразумението за честни избори - между БСП, русофилите, разузнавачите
Снимка: БГНЕС

В доста сериозна пародия се превърна подписването на традиционното споразумение за провеждане на честни избори.

Оказа се, че в крайна сметка подписи в споразумението от големите партии в България фигурира само БСП. От АБВ специално отказаха да подпишат, след като БСП не пожела да включи допълнение в споразумението – за задължителни многостранни дебати на кандидатите за президент. Според партията на Георги Първанов само чрез такива дебати може да се гарантира информирания избор на българските граждани.

Жорж Ганчев и Александър Томов се обявиха за балансирана политика с Русия

Никога няма да има демокрация, ако един човек управлява цялата държава. Това заяви кандидатът за президент Жорж Ганчев в ефира на bTV....

Сред подписалите споразумението дотук личат предимно организации, които не са политически партии - Съюзът на работодателите в България, Национално движение „Русофили”, ГИСДИ, Асоциация „Сигурност”, Асоциацията на разузнавачите от запаса, Институт за социална интеграция. Споразумението остава отворено.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова отговори на въпрос относно кампанията на ген. Румен Радев. По думите ѝ тя не се финансира от касата на БСП, а от дарения на депутати в Инициативния комитет, както и събрани от него средства.

Защо се сключва споразумение за честни избори?

Нашето решение се базира на практиката ГЕРБ да фалшифицират избори, да притискат хора, да използват администрацията в изборите, да използват плащане в изборите, както и скорошните промени в Изборния кодекс, направени в последния момент, които са абсолютно неприемливи за нас, подчерта Корнелия Нинова, цитирана от БГНЕС. И назова случаите на нерешени казуси по време на избори. Ние се обединяваме срещу тези практики на ГЕРБ и категорично казваме, че нашите представители в секционните комисии, наблюдатели, застъпници ще правим паралелно преброяване във всяка област. Подготвени сме с юридически екипи, които при всяко закононарушение да алармират и да предоставят сигнали на компетентните органи. Ще се срещнем с наблюдателите на ПАСЕ, които пристигат у нас, за да разговаряме за прозрачността и честността на изборите, продължи Нинова. Вече имаме първите подписи под споразумението за честни избори от партии, кандидати за президент и НПО, продължаваме този процес до деня на изборите, посочи тя.

Калфин не отговори как да му вярваме, когато може да е бил свидетел на политически натиск заради икономически интерес

Как да ви вярваме, ако сте видяли размазването на един човек по икономически причини, ако сте били в едно правителство и не сте реагира...

Най-важният елемент е протоколът - помогнете вие, медиите, на нас наблюдателите да проследим протокола, който излиза от избирателната секция, призова социологът проф. Михаил Мирчев. И продължи: този протокол, който бива пренаписан в РИК и бива въведен в техния масив, след което той още веднъж отива в София в централния математически колектив и често пъти се появява трети вариант на един и същи протокол. Според Мирчев това е единственото нещо, което може да влезе като доказателство в съда, за да се иска евентуално касиране на изборите. Ако всички сме в един фронт можем да предотвратим 5%-10% фалшификации, категоричен бе той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

"Съдебен тормоз": Искат оставката на Калин Стоянов за заведено дело шамар срещу журналисти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика